Λεφτά τέλος στον ΕΦΚΑ – Εμπλοκή σε αναδρομικά και εκκρεμείς συντάξεις – Αδυνατεί να καταβάλει τα ποσά στους συνταξιούχους από τον Οκτώβριο του 2019

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

netakias.com

Οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν παγώσει από πέρυσι που ο Γιάννης Βρούτσης έδιωξε τους συμβασιούχους επιστήμονες από τον ΟΑΕΔ που είχε προσλάβει η Έφη Αχτσιόγλου ώστε να κάνουν τους υπολογισμούς των ενσήμων και με πρόφαση ότι δεν υπάρχει προσωπικό, ο Κωστής Χατζηδάκης καθυστερεί να τις καταβάλει. Η αλήθεια είναι ότι για 400.000 εκκρεμείς συντάξεις χρειάζεται περίπου 2 δισεκατομμύρια, τα οποία δεν έχει.

Αδυνατεί να καταβάλει αναδρομικά στους συνταξιούχους από τον Οκτώβριο του 2019

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι καθώς ο ΕΦΚΑ αδυνατεί να αντεπεξέλθει στιςθεσμοθετημένες υποχρεώσεις του και να καταβάλει τα αναδρομικά που τους οφείλει εδώ και περίπου δύο χρόνια (από τον Οκτώβριοτου 2019), όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία. Εκτός από τους παλαιούς συνταξιούχους (πριν από το 2016), που είναι σε διαρκή αναμονή, μια νέα γενιά αναδρομικών και αδικίες σε συνταξιούχους δημιούργησε ο νόμος Βρούτση (ν. 4670/2020) αφού όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα (πρ. ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Τράπεζες, ΟΑΕΕ κ.ά.) μετά τον Οκτώβριο του 2019 –και οι οποίοι έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη – δεν έχουν λάβει ακόμη τις αυξήσεις και αναδρομικά με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων ανταποδοτικών συντάξεων.

ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Ετσι δημιουργείται το παράδοξο ότι ενώ ισχύει ο νόμος Βρούτση (με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019), η κατηγορία αυτή των χιλιάδων συνταξιούχων (μετά τον Οκτώβριο του 2019) να λαμβάνει ακόμη και σήμερα συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή μειωμένες και φυσικά χωρίς αναδρομικά εδώ και 23 μήνες!

Πάντως, αν τελικά εφαρμοστεί το σχέδιο του ΕΦΚΑ, κατά κύματα θα γίνουν οι πληρωμές αυξήσεων και αναδρομικών από τον Σεπτέμβριο για τους 100.000 παλαιούς συνταξιούχους, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης (πριν από τον Μάιο του 2016). Σύμφωνα με τα Νέα, αναμένονται περισσότερα από τρία κύματα πληρωμών, καθώς με άλλη πληρωμή θα δοθούν οι αυξήσεις, με άλλη τα αναδρομικά και με άλλη θα πιστωθούν τα χρήματα από τον «καθυστερημένο» επανυπολογισμό των δύσκολων περιπτώσεων.

ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΦΤΩΧΟΣ ΦΤΩΧΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ MONEY

Ειδικότερα οι δύσκολες περιπτώσεις επανυπολογισμού, όπως είναι οι συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση, οι διεθνείς, συντάξεις απασχολούμενων συνταξιούχων και άλλες, θα μείνουν πίσω για να μην μπλοκάρονται όλες οι καταβολές και θα πληρωθούν με καθυστέρηση πιθανότατα μετά το φθινόπωρο. Το ίδιο συνέβη, άλλωστε, και στην περίπτωση 29.032 νέων συνταξιούχων που δεν πληρώθηκαν τα αναδρομικά τον προηγούμενο μήνα επειδή καθυστερεί ο επανυπολογισμός.

Ποιες περιπτώσεις καθυστερούν: Πρόκειται για ειδικές περιπτώσεις, όπως απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου, όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019, καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν, επίσης, μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους. Οι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο περίπλοκοι και γι’ αυτό χρειάζεται σχετικά περισσότερος χρόνος.

Τελευταίοι στην ουρά θα μείνουν οι κληρονόμοι, για τους οποίους εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ειδική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, όπως είχε συμβεί και με τα αναδρομικά του 11μήνου.

netakias.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ