Ανακοινωση της Ο.Κ.Ο.Ε για τον θάνατο του Μικη Θεοδωρακη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΚΟΕ

Αθήνα 3/9/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο.Κ.Ο.Ε.

ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Η Ο.Κ.Ο.Ε. αποχαιρετά τον Μεγάλο Οικουμενικό Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη, που αφού εν ζωή κατέκτησε την αθανασία, αναχώρησε για την αιωνιότητα. Η έλλειψη της ζωντανής παρουσίας του, μας κάνει να νοιώθουμε φτωχότεροι, όμως η ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά που αφήνει, αποτελεί λαμπρή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές.

Η μουσική του δημιουργία ήταν αντανάκλαση του ψυχισμού της Ελλάδας. Ανάδειξε με μοναδικό τρόπο το μεγαλείο και τους κραδασμούς της ελληνικής ποίησης, αντλώντας πρωτογενή ύλη και έμπνευση από τους αρχαίους δρόμους, τη βυζαντινή και δημοτική μουσική, το ρεμπέτικο, την κλασσική μουσική και τη μουσική των λαών. Τα τραγούδια του Μίκη, παρά την καθολική απαγόρευση που η χούντα είχε επιβάλει, κυκλοφορούσαν παράνομα και ήταν η εμψύχωση και έκφραση της αντίστασης του ελληνικού λαού ενάντια στη δικτατορία.

Ο Μίκης Θεοδωράκης με το έργο και τη δράση του, ήταν σε όλη την ταραχώδη ζωή του, πάντα παρών στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία την κοινωνική δικαιοσύνη, διεκδικώντας και αναδεικνύοντας ό,τι μπορεί να εμπεριέχεται στην έννοια του Πατριωτισμού, επιδιώκοντας πάντα, στον μέγιστο βαθμό την εθνική ενότητα. Για το έργο και τις ιδέες του φυλακίστηκε, βασανίστηκε, εξορίστηκε, ξεκινώντας από την κατοχή, τον εμφύλιο, τη χούντα, ταυτίστηκε με τη διαδρομή και το μεγαλείο της ελληνικής ιστορίας.

Για την Κύπρο ο Μίκης εκδήλωνε το συνεχές και αδιάλειπτο ενδιαφέρον του, με παρουσία στις πορείες ειρήνης, με συναυλίες σε όλες τις πόλεις, με εκδηλώσεις και παρεμβάσεις. Οι πρώτες δύο συναυλίες του στην Αθήνα, μετά το 1974, ήταν αφιερωμένες στην Κύπρο. Το χρυσοπράσινο φύλλο ακούγεται σε όλες τις εκδηλώσεις μας.

Στη συμβολική μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου 2004 εξέδωσε ανακοίνωση, τοποθετούμενος ενάντια στο σχέδιο Ανάν, τονίζοντας «τον απόλυτο αρνητικό χαρακτήρα του και ότι στο βωμό ξένων συμφερόντων θυσιάζεται το μέλλον όλων ανεξαρτήτως των Κυπρίων, Ελλήνων και Τούρκων….».

Τα τραγούδια του Μίκη αποτέλεσαν παγκόσμιες φωνές και επάλξεις αγώνα εναντίον κάθε μορφής φασισμού, αποικιοκρατίας και εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τραγουδήθηκαν σε όλο τον πλανήτη και τον ανάδειξαν σε οικουμενικό σύμβολο.

Μαζί με όλους τους Έλληνες, και εμείς οι Έλληνες Κύπριοι της Ελλάδας, εκφράζουμε απεριόριστο σεβασμό και τιμή, υποκλινόμενοι στον μεγάλο Έλληνα που πορεύεται προς τας αιωνίους Μονάς. Η αστείρευτη αγωνιστικότητα και μαχητικότητά του αποτελούν πηγή έμπνευσης και ελπίδας για την Κύπρο και τον λαό της.

Τον ευχαριστούμε για όλα όσα προσέφερε στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Οικουμένη.

Καλό του ταξίδι!

Ο Πρόεδρος

Γιώργος Συλλούρης

Ο Γενικός Γραμματέας

Λευτέρης Κωνσταντινίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ