Οι Αμερικανοί στέλνουν Αφγανούς με σκοτεινό παρελθόν στο Κοσσυφοπέδιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αμερικανική πρεσβεία στην Πρίστινα διέψευσε τα διεθνή δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι  στέλνει στο Κοσσυφοπέδιο Αφγανούς πρόσφυγες που δεν κατάφεραν να περάσουν τη διαδικασία ασφαλείας και χρειάζονται λεπτομερέστερους ελέγχους για το παρελθόν τους.

Σε ανακοίνωσή της, η αμερικανική πρεσβεία σημείωσε ότι ορισμένοι αναγνώστες είχαν δημιουργήσει μια «ανακριβή εντύπωση» από δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να μεταφέρουν στο Κοσσυφοπέδιο άτομα που οι αμερικανικές αρχές θεωρούν απαράδεκτα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό δεν είναι αλήθεια».

Η Πρεσβεία σημειώνει περαιτέρω ότι «η διαδικασία για την απόκτηση ειδικής θεώρησης μεταναστών ή καθεστώτος πρόσφυγα είναι περίπλοκη και ορισμένοι αιτούντες εξακολουθούν να βρίσκονται στη διαδικασία απόκτησης των απαραίτητων εγγράφων και παροχής όλων των πληροφοριών που απαιτούνται για να πληρούν τις προϋποθέσεις εισόδου, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο».

Επιστρέφουν Αφγανούς στο Κοσσυφοπέδιο

«Η συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κοσσυφοπεδίου επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να στεγάσουν προσωρινά έναν περιορισμένο αριθμό Αφγανών υπηκόων στο στρατόπεδο Bondsteel, των οποίων οι αιτήσεις απαιτούν πρόσθετη επεξεργασία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εργασίες όπως: αποσαφήνιση της ταυτότητας των αιτούντων και το ιστορικό τους ή άλλους δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας στο Κοσσυφοπέδιο βοηθούν σε αυτή τη διαδικασία », αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η πρεσβεία υπογράμμισε περαιτέρω την ευγνωμοσύνη των Ηνωμένων Πολιτειών για τον ρόλο που διαδραματίζει το Κοσσυφοπέδιο στην παροχή βοήθειας στη μετεγκατάσταση των εκκενωμένων από το Αφγανιστάν.

Associated Press: Στο Κοσσυφοπέδιο  οι μη δεκτοί Αφγανοί πρόσφυγες

Η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Πρίστινα ακολουθεί το ρεπορτάζ του Associated Press το Σάββατο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να στείλουν Αφγανούς που δεν έχουν περάσει την πρώτη φάση ελέγχου στο Κοσσυφοπέδιο, όπου οι αρχές συμφώνησαν να στεγάσουν πρόσφυγες για έως και ένα χρόνο, κατά ότι αυτή τη στιγμή γίνονται πρόσθετοι έλεγχοι ασφαλείας. Το πρακτορείο ειδήσεων απέδωσε τη δήλωση σε Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε στο AP υπό τον όρο της ανωνυμίας, όπως σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.

syri.net

The Hellenic Information Team

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ