Βόμβα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα υποχρεωτικά τεστ κορονοϊού!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Χαστούκι» σε όσους θέλουν να επιβάλουν την παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) για τους ανεμβολίαστους κρατούμενους, αποτελεί εγκύκλιος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας έστειλε εγκύκλιο προς τους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας επισημαίνοντας την εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας στο στάδιο της προδικασίας, υπό τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως ισχύουν από χθες 16 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Πλιώτας επισημαίνει στην εγκύκλιο ότι οι δράστες αυτόφωρου πλημμελήματος ή κακουργήματος ή συλληφθέντα δυνάμει εντάλματος σύλληψης, δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να υποστούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για τον κορωνοϊό.

Όπως αναφέρει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, «οι διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας περί ταχείας προσαγωγής ενώπιον του εισαγγελέας ή ανακριτή, δηλαδή τα άρθρα 275, 276, 279, 417-419 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ισχύουν και είναι εφαρμοστέα. Τα οριζόμενα στις ΚΥΑ δεν καθιστούν ανενεργές τις ρυθμίσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι οποίες άλλωστε αποτελούν «εκτελεστικές» του άρθρου 6 του Συντάγματος διατάξεις και συμπλέουν με το άρθρο 5 της ΕΣΔΑ».

Πάντως, ο κ. Πλιώτας αναφέρει πως «επιβάλλεται η παράλληλη διερεύνηση των νομίμων προϋποθέσεων στοιχειοθέτησης τυχόν ποινικής ευθύνης του υπό προσαγωγή αρνούμενου να υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test, για τέλεση αδικημάτων» όπως είναι η απείθεια (άρθρο 169 Ποινικού Κώδικα) και η διάδοση μεταδοτικής ασθένειας (άρθρο 285 Ποινικού Κώδικα).

Απευθυνόμενος προς τις εισαγγελικές αρχές, τονίζει πως θα πρέπει να είναι αυστηροί πως προς τα λοιπά υγειονομικά μέτρα όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων από τους κατηγορούμενους που αρνούνται να υποβληθούν σε τεστ για τον κορωνοϊό.

Τέλος, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρεται και στη δυνατότητα να αφεθεί ελεύθερος ένας κρατούμενος-αρνητής self test.

Αναφέρει σχετικά:

«Επισημαίνεται ακόμη η με τη συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 279 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δυνατότητα του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, επί αυτοφώρων πλημμελημάτων, να δώσει εντολή να αφεθεί ελεύθερος ο συλληφθείς και να μην εφαρμοστεί η προβλεπόμενη για τα αυτόφωρα εγκλήματα διαδικασία του άρθρου 418 παρ. 1 εδάφιο α΄ και 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Διαβάστε όλη την εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα προς τους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας:

egkyklios-eisaggelea-areioy-pagoy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ