Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

Εύγε Ελένη Μπιλιάλη για το συγκλονιστικό αφιέρωμα στον Άγιο Παΐσιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σημερινό επεισόδιο  «Τα μοναστήρια της Κόνιτσας: Ιερά Μονή Παναγίας Στομίου – Μεταξύ ουρανού και γης» στην σειρά «Φωτεινά Μονοπάτια» που προβάλλεται από την ΕΡΤ2, ήταν πραγματικά συγκλονιστικό.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην εκπληκτική Ελένη Μπιλιάλη, για αυτό το υπέροχο δημιούργημα. Που καταφέρνει μέσα σε λίγη ώρα να αναδείξει τις πραγματικές αρχές της Ορθοδοξίας, της μόνης θρησκείας με άμεση κοινωνική εφαρμογή σε όλο το φάσμα του ανθρώπινου βίου, που οδηγεί στην ισορροπία, την δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη.

Κατάφερε συγχρόνως να αναδείξει την απαράμιλλη ομορφιά της Ιεράς Μονής Παναγίας Στομίου, δημιούργημα του Αγίου Παΐσιου. Το ασύλληπτο κάλλος που η Μητέρα Γη αγκαλιάζει την ΙΜ της Παναγιάς.

Και φυσικά περιστατικά από τον βίο του Αγίου Παΐσιου, όπου πραγματική Άγιοι Πατέρες, ασκητικές φυσιογνωμίες που τον γνώρισαν τα περιγράφουν ως αυτόπτες μάρτυρες. Πως μέσα από τον βίο και την διδασκαλία του Αγίου Παΐσιου, αποδεικνύεται η αδιάλειπτη συνέχεια του ελληνισμού μέσα στις χιλιετίες. Πως οι αρχές και οι αξίες του ελληνικού πολιτισμού πέρασαν μέσω της Ορθοδοξίας και στάθηκαν όρθιες έως και σήμερα.

Μεταξύ άλλων, μάθαμε ποια μορφή της Παναγίας θεωρούσε ο Άγιος Παΐσιος ότι είναι η πραγματική. Αυτή της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας!

Αξίζει να δείτε το συγκεκριμένο επεισόδιο, είτε πιστεύετε είτε όχι.

FEC9CCA3 B789 4877 8FCD 3D4E4878A5B1
Παναγία Ιεροσολυμίτισσα: Η πραγματική εικόνα της Παναγίας!

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια» αποτελεί ένα οδοιπορικό στους πιο σημαντικούς θρησκευτικούς προορισμούς της Ελλάδας και όχι μόνο. Οι προορισμοί του εξωτερικού αφορούν τόπους και μοναστήρια που συνδέονται με το Ελληνορθόδοξο στοιχείο και αποτελούν σημαντικά θρησκευτικά μνημεία.

Σκοπός της συγκεκριμένης σειράς είναι η ανάδειξη του εκκλησιαστικού και μοναστικού θησαυρού, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ζωής της χώρας μας.
Πιο συγκεκριμένα, δίνεται η ευκαιρία στους τηλεθεατές να γνωρίσουν ιστορικά στοιχεία για την κάθε μονή, αλλά και τον πνευματικό πλούτο που διασώζεται στις βιβλιοθήκες ή στα μουσεία των ιερών μονών. Αναδεικνύεται επίσης, κάθε μορφή της εκκλησιαστικής τέχνης: όπως της αγιογραφίας, της ξυλογλυπτικής, των ψηφιδωτών, της ναοδομίας. Επίσης, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, παρουσιάζονται πτυχές του καθημερινού βίου των μοναχών.

Στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, ανάμεσα σε επιβλητικά βουνά, ποτάμια, φαράγγια και πλούσια βλάστηση, βρίσκεται η Κόνιτσα.

Αρχικά λεγόταν Κόνισσα ή Κονισός και έλαβε το όνομα αυτό από το βουνό της περιοχής, με την ονομασία Κόνις. Κατά μία άλλη εκδοχή, το όνομά της οφείλεται στο Κάστρο που είχε κτιστεί στην πλαγιά του βουνού επί Ιουστινιανού και ονομαζόταν Κιόνιν ή Κιόνις.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα στην κοιλάδα της Κόνιτσας βάσει αρχαιολογικών στοιχείων,
ανιχνεύεται κυρίως στην πρώϊμη εποχή του σιδήρου και των ελληνιστικών χρόνων.
Η βραχοσκεπή Μπόϊλα, στο φαράγγι του Βοϊδομάτη, αποτελεί έναν σημαντικό χώρο για την παλαιολιθική αρχαιολογία αλλά και για την παλαιογεωγραφία της Ηπείρου.

Ένα από τα πιο όμορφα και χαρακτηριστικά μνημεία της Κόνιτσας είναι το μονότοξο λιθόκτιστο γεφύρι της.

Είναι από τα μεγαλύτερα γεφύρια της Ελλάδας. Θεμελιώθηκε πάνω στους δύο απόκρημνους βράχους που ορίζουν το τέλος της χαράδρας του Αώου ποταμού. Ενώνει τα βουνά Τύμφη και Τραπεζίτσα. Είναι ένα γεφύρι, αντάξιο της μαστορικής
παράδοσης της εποχής του, ένα γεφύρι ανέπαφο στο χρόνο.

Το εξαιρετικό οικοσύστημα της περιοχής, προστατεύεται από τον εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου και προσφέρεται για πλήθος οικοτουριστικών δραστηριοτήτων.

Στην Κόνιτσα, έζησε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια ένας Άγιος της Ορθοδοξίας, ο Άγιος Παΐσιος. Γεννήθηκε το 1924 στα Φάρασα της Καππαδοκίας. Όταν η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Κόνιτσα μαζί με άλλες οικογένειες προσφύγων από την Καππαδοκία, ο Άγιος Παΐσιος, ήταν μόλις δύο ετών.

Τα «Φωτεινά Μονοπάτια» επισκέπτονται στην Κόνιτσα το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Άγιος Παΐσιος, καθώς επίσης το αγαπημένο καταφύγιο των παιδικών του χρόνων, το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας, όπου είχε την πρώτη του θεοπτία, σε ηλικία 15 ετών.

Συνεχίζουν στη χαράδρα του Αώου και φτάνουν στην Ιερά Μονή Στομίου, το Μοναστήρι στο οποίο ο Άγιος Παΐσιος έζησε για τέσσερα χρόνια. Το Μοναστήρι, που βρίσκεται «μεταξύ ουρανού και γης».

Ιδέα-Σενάριο–Παρουσίαση:Ελένη Μπιλιάλη
Σκηνοθεσία: Κώστας Μπλάθρας – Ελένη Μπιλιάλη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΕΡΤ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ