Επικίνδυνα πράγματα για τον Τύπο και τη δημοκρατία στην Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αντικατάσταση του άρθρου 191 ΠΚ για τη «Διασπορά ψευδών ειδήσεων» θα μας οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις στο άμεσο μέλλον.
Η κυβέρνηση, με πρόσχημα και την πανδημία, συνεχίζει να λειτουργεί εντελώς αντιδημοκρατικά ακολουθώντας πολύ περίεργα μονοπάτια. Μετά τη λίστα Πέτσα, μετά την ανυπαρξία του ΕΣΡ, μετά τους δεκάδες δημοσιογράφους στο Μαξίμου και στα κυβερνητικά πόστα, μετά την αποσιώπηση ειδήσεων, ορίζονται, τώρα, αυστηρές ποινές για fake news αλλά με έναν εντελώς αόριστο τρόπο, επίτηδες αόριστο, ώστε να δημιουργείται μία τεράστια ομπρέλα που θα τα καλύπτει όλα.

Με πληροφορίες απο το efsyn.gr

Το άρθρο 191 του ΠΚ αντικαθίσταται ως εξής: «Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή».

Συγγνώμη, αλλά τι σημαίνει και πώς ακριβώς ορίζεται αυτό το «να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία», πώς μεταφράζεται πρακτικά. Αν γράψουμε δηλαδή ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι άχρηστη και στην οικονομία και στη δημόσια υγεία –που είναι δηλαδή–, θα θεωρείται ψευδής είδηση που θα κλονίσει την εμπιστοσύνη του κοινού; Και ποιου κοινού ακριβώς;

Ο Γιώργος Πλειός το έγραψε εύστοχα στο Twitter: «Να θυμίσουμε ότι η πρώτη κυβέρνηση που με πρόσχημα τις θεωρίες συνωμοσίας ποινικοποίησε τα fake news για την πανδημία, όρος ασαφής, και που δεν ορίστηκε, ήταν η κυβέρνηση του Όρμπαν. Ο Όρμπαν είναι σήμερα το “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης, πιο ακροδεξιός και από το Jobbik, τη ΧΑ της Ουγγαρίας».

Γιατί; Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που το παίζει φιλελεύθερη δεν έχει πολλά ακροδεξιά στοιχεία και αρκετούς υπουργούς με ακροδεξιό και ρατσιστικό παρελθόν; Μπροστά της ο Όρμπαν ίσως είναι και φουλ δημοκράτης.

Είναι περίεργο που δεν έχει ξεσηκωθεί όλος ο δημοσιογραφικός κόσμος με την παραπάνω τροποποίηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ