Έκπληκτος ο Σκρέκας με την απόφαση να φυτρώσουν 13 ανεμογεννήτριες στο μόνο βουνό της Εύβοιας που γλίτωσε από τις φετινές φωτιές

Δεν…ήξερε μάλλον ο υπουργός περιβάλλοντος Κ.Σκρέκας τις αποφάσεις της ΡΑΕ για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα βουνά της Εύβοιας, πολλές από τις οποίες αφορούν περιοχές που ρήμαξαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από επιστολή που όπως έγινε γνωστό απέστειλε στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, εκφράζοντας την “έκπληξή” του για την απόφαση της να δώσει άδεια να “φυτρώσει” πάρκο με 13 ανεμογεννήτριες, για 25 χρόνια, στο όρος Τελέθριο του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, το μοναδικό βουνό της Βόρειας Εύβοιας που γλίτωσε από τις πυρκαγιές.

Με πληροφορίες απο το thefaq.gr

Αυτό που παραλείπει να αναφέρει, λόγω “έκπληξης” ενδεχομένως ο κ.Υπουργός, που ενημερώνει τη ΡΑΕ ότι θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή ισχύος των αδειών που εκδόθηκαν το τελευταίο διάστημα αλλά και νέων αδειών ώσπου να ολοκληρωθεί το σχέδιο Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, είναι ότι η όψιμη αντίδρασή της κυβέρνησης στις αποφάσεις της Αρχής ήρθαν μόνο μετά τις έντονες αντιδράσεις του δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, με το δήμαρχο Γιάννη Κοντζιά να προαναγγέλλει κινητοποιήσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του πριν από 3 ημέρες ότι “η απόφαση της ΡΑΕ για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Τελέθριο είναι ακραία προκλητική. Η βιασύνη προδίδει… Ο αγώνας θα είναι καθολικός και θα γίνει χωρίς εκπτώσεις μέχρι τέλους. Δεν θα λείπει κανείς και από αυτό το μέτωπο. Συντονιζόμαστε και ξεκινάμε. Υ.Γ. Η πρόσφατη καταστροφή ρήμαξε τον τόπο αλλά όχι τις αρχές μας. Είμαστε πλέον πιο δυνατοί. Όλοι ΜΑΖΙ θα νικήσουμε“.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η επιστολή του Κώστα Σκρέκα αναφέρει συγκεκριμένα:

«Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Βόρεια Εύβοια τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στη σύσταση Επιτροπής Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο. Η Επιτροπή Ανασυγκρότησης αναμένεται το επόμενο διάστημα να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για τον χωροταξικό, ρυμοτομικό και πολεοδομικό σχεδιασμό των οικισμών στην Εύβοια που υπέστησαν πλήγμα, στο πλαίσιο των έργων αποκατάστασης και προστασίας τους.

Παρά τη ρητή δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα γίνει καμία παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές μέχρι την υποβολή του σχεδίου της Επιτροπής, με έκπληξη ενημερώθηκα ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας χορήγησε άδεια για την εγκατάσταση 13 ανεμογεννητριών στο όρος Τελέθριο του Δήμου Ιστιαίας- Αιδηψού, για χρονικό διάστημα 25 ετών.

Για τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό και την απρόσκοπτη υλοποίηση του σχεδίου της Επιτροπής, σας καλώ όπως προχωρήσετε σε αναστολή έκδοσης αδειών για έργα ΑΠΕ στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας και στην ανάκληση αδειών που εκδόθηκαν προσφάτως.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή ισχύος των αδειών που εκδόθηκαν το τελευταίο διάστημα και την αναστολή έκδοσης νέων αδειών, μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ