Όταν η CIA προετοίμαζε τη δολοφονία του Τζούλιαν Ασανζ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την απαγωγή ως τη δολοφονία, η CIA εξέτασε κάθε πιθανό σενάριο εξουδετέρωσης του Τζούλιαν Ασανζ και των Wikileaks, αποκαλύπτει μεγάλη έρευνα του yahoo news. Παράλληλα, εξεταζόταν η δημιουργία μιας κατηγορίας δημοσίως γραφόντων που δεν θα ονομάζονταν, πια, για τις ΗΠΑ, δημοσιογράφοι, αλλά «διαμεσολαβητές πληροφοριών», ώστε να μην καλύπτονται από το νόμο περί ελευθεροτυπίας.

Απο το liberationpolular.wordpress.com

«Ως αμερικανός πολίτης είμαι απίστευτα εξοργισμένος που η κυβέρνησή μας σχεδίαζε σοβαρά να απαγάγει ή δολοφονήσει κάποιον, χωρίς καμμία διαδικασία δικαίου, μόνο και μόνο γιατί δημοσίευσε την αλήθεια» Μπάρρυ Πόλλακ, δικηγόρος του Τζούλιαν Ασανζ.

Από το 2017, όταν ακόμη ο Τζούλιαν Ασανζ βρισκόταν περιορισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, η CIA σχεδίαζε την απαγωγή του εκδότη και δημοσιογράφου, προκαλώντας προβλήματα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς υπήρχαν μέλη της που διαφωνούσαν «για το πόσο νόμιμο και πόσο δυνατόν είναι κάτι τέτοιο», σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε το yahoo news, που μίλησε με περισσότερα από 30 στελέχη των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών.

Η ίδια η CIA και ο τότε επικεφαλής της, Μάικ Πομπέο, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις αποκαλύψεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπήρχαν, ακόμη και «μεταξύ των πιο υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης» οπαδοί της άποψης ότι ο Ασανζ έπρεπε να δολοφονηθεί, οι οποίοι είχαν παραγγείλει, μάλιστα, σχέδια και πιθανά σενάρια για την δολοφονία αυτή. «Δεν υπήρχε κανένα όριο» σε όσα σχεδίαζαν, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικάνικης αντικατασκοπείας.

Στο έργο της, η CIA ζήτησε και είχε και τη βοήθεια «φιλικών μυστικών υπηρεσιών» και δημιούργησε και μια ομάδα αναλυτών που δεν ασχολούνταν με τίποτε άλλο εκτός από τα wikileaks, στην οποία αναφέρονταν ως “the WikiLeaks team”.

Παράλληλα, εξεταζόταν η δημιουργία μιας κατηγορίας δημοσίως γραφόντων που δεν θα ονομάζονταν, πια, για τις ΗΠΑ, δημοσιογράφοι, αλλά «διαμεσολαβητές ειδήσεων», ώστε να μην καλύπτονται από το νόμο περί ελευθεροτυπίας. Μεταξύ αυτών είχαν συμπεριλάβει τον Γκλεν Γκρηνγουολντ και την Λώρα Ποϊτράς – και οι δύο είχαν βοηθήσει να δημοσιοποιηθούν όσα είχε αποκαλύψει ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Σχολιάζοντας την αποκάλυψη, η Λώρα Ποϊτράς είπε πως οι πληροφορίες για τον αποχαρακτηρισμό δημοσιογράφων, ώστε να μπορούν να πληγούν μαζί με την Ελευθεροτυπία, «σε ανατριχιάζουν ως το κόκκαλο και απειλούν τη δημοσιογραφία διεθνώς» και χαρακτήρισε τους σχεδιασμούς της CIA ως «κρατικό έγκλημα κατά του Τύπου» τα σχέδια για απαγωγή ή δολοφονία του Ασανζ.

Οι συζητήσεις αυτές αποτελούσαν τμήμα μιας «καμπάνιας της CIA άνευ προηγουμένου, εναντίον των wikileaks και του ιδρυτή τους», στο πλίσιο της οποίας παρακολουθούνταν «εκτενώς» όλοι οι συνεργάτες των wikileaks, γινόταν προσπάθειες να δημιουργηθούν προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις και επιδιώκονταν η κλοπή των υπολογιστών ή άλλων ηλεκτρονικών τους.

Ο Μάικ Πομπέο θέλει να δει αίμα

Αν και ο ίδιος ο Ασανζ ήταν υπό παρακολούθηση πολύ νωρίτερα, η κατά μέτωπον επίθεση εναντίον των wikileaks σε όλα τα επίπεδα αποφασίστηκε μετά την δημοσίευση (που συνεχίζεται) διαβαθμισμένων «ευαίσθητων» πληροφοριών που έχουν προκύψει από το «την μεγαλύτερη απώλεια δεδομένων» στην ιστορία των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών, και αποτελούσε προσωπική εντολή του Μάικ Πομπέο, αρχικά διευθυντή της CIA στη διακυβέρνηση Τραμπ, ο οποίος «ήθελε να εκδικηθεί τον Ασανζ και τα wikileaks». Πρώην μέλος της ομάδας εθνικής ασφάλειας της διακυβέρνησης Τραμπ, μάλιστα λέει ότι ήταν τέτοια η ντροπή της CIA για την κλοπή αυτών των δεδομένων ώστε «ήθελαν να δουν αίμα» και είχαν τυφλωθεί, ήταν «απολύτως αποκομμένοι από την πραγματικότητα».

Γι αυτό και το 2017 ο Μάικ Πομπέο περιέγραψε τα wikileaks ως «μη κρατική εχθρική υπηρεσία πληροφοριών», ώστε να μπορούν οι πράκτορές του να πάρουν πολύ πιο επιθετικά και ακραία μέτρα εναντίον τους, να αντιμετωπίσουν δηλαδή τα wikileaks ως αντίπαλη μυστική υπηρεσία. Οι «παραγγελίες» από τα πάνω ήταν τόσο βάρβαρες και ακραίες, ώστε μέλη των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ενημέρωσαν ανεπίσημα μέλη του Κογκρέσου που μετέχουν σχετικών επιτροπών.

Είναι χαρακτηριστικό ό,τι τον Απρίλιο του 2017, μιλώντας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσιγκτον, στην πρώτη του ομιλία ως νεοδιορισθείς διευθυντής της CIA, αντί για άλλο θέμα, προτίμησε να εξαντλήσει το θέμα wikileaks και Ασανζ, και του «κινδύνου που αποτελούν».
Μέσα σε λίγους μήνες αμερικάνοι κατάσκοποι παρακολουθούσαν όχι μόνο τον Ασανζ – με βίντεο και ηχογραφηση – αλλα και τις κινήσεις κι επαφές όλου του προσωπικού των wikileaks. Για να γίνει αυτό δυνατό οι πράκτορες κινήθηκαν παράνομα και «ρίσκαραν τη σχέση ΗΠΑ – Βρετανίας όπως και τις διαδικασίες που είχε ξεκινήσει το (αμερικάνικο) υπουργείο Δικαιοσύνης».

Licenced to Kill

Τέλη του 2017, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν πληροφορίες ό,τι οι Ρωσοι ετοιμάζονταν να βγάλουν από τη Βρετανία τον Ασανζ και να τον μεταφέρουν, δίνοντάς του άσυλο, στη Μόσχα. Την ίδια εποχή, ο Ισημερινός εξέταζε τρόπους ώστε να δώσει διπλωματικό διαβατήριο στον Ασανζ, για να μπορέσει να εγκαταλείψει την πρεσβεία – κάτι που θεωρήθηκε επιβεβαίωση του σεναρίου περί καταφυγής στη Μόσχα. Τα σενάρια για την απαγωγή του Ασανζ εντάθηκαν, και απλώθηκαν, περιλαμβάνοντας πιθανές ένοπλες μάχες με ρώσους πράκτορες, τρόπους να μην πετάξει το ρωσικό αεροπλάνο που πιθανώς να τον μετέφερε, και διεύρυνση των εναντίον του Ασανζ μέτρων: Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Βρετανία να δώσει εκείνη τους πράκτορες που θα πυροβολούσαν, αν χρειαζόταν, και «οι Βρετανοί συμφώνησαν».

Η πρεσβεία του Ισημερινού είχε γίνει επίκεντρο των κατασκοπευτικών σχεδίων, με πράκτορες, Αμερικάνους, Βρετανούς και Ρώσους, να βρίσκονται διαρκώς στην περιοχή της. «Είχε καταντήσει κωμωδία – φτάσαμε κάθε άνθρωπος σε ατίνα τριών τετραγώνων να δουλεύει για κάποια μυστική υπηρεσία, ακόμη κι αν ήταν ο σκουπιδιάρης της περιοχής».

Τα προεόρτια

Μετά τη δημοσίευση και μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Δημοκρατικού Κόμματος, το 2016, που οι ΗΠΑ είδαν και ακόμη θεωρούν «ρωσικό δάκτυλο», όλοι οι συνδεδεμένοι με τα wikileaks έγιναν από «πρόσωπα ενδιαφέροντος», σκέτοι στόχοι. Ήδη, πριν παραδώσει την προεδρία ο Ομπάμα, αυτή η «κοσμογονική» αλλαγή – όπως την χαρακτηρίζουν οι πράκτορες- είχε συμβεί (και εξηγεί και τη στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν, στην οποία κάποιοι είχαν ελπίσει). Η σκληρή γραμμή που υιοθέτησε ο Ομπάμα στο τέλος της θητείας του, εκτοξεύτηκε σε νέα ύψη με την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ. Ειδικά σε σχέση με την δίωξη του ίδιου του Ασανζ.

Βασικό πρόβλημα της CIA, για να προχωρήσει χωρίς να ενημερώνει κανέναν, και να παρακάμπτει το Κογκρέσο, ήταν να μπορέσει να χαρακτηρίσει εχθρική μυστική υπηρεσία, έστω μη κρατική, τα wikileaks. Οι δικηγόροι των μυστικών υπηρεσιών αποφάσισαν ότι μπορούσαν να τα χαρακτηρίσουν έτσι, και τότε ειπώθηκε η προαναφερθείσα φράση από τον Πομπέο περί μη- κρατικού εχθρικού φορέα μυστικών υπηρεσιών (a non-state hostile intelligence service), φράση φτιαγμένη από δικηγόρους ώστε να συνεχιστεί η δίωξη, χωρίς να δίνεται λόγος σε κανέναν.

Αμέσως μετά, ο Πομπέο διέταξε ομάδα αξιωματούχων της CIA να «βρουν τι μπορεί να γίνει, με την τέχνη του εφικτού» κατά των wikileaks. «Μην απολκείετε τίποτε, μην αυτολογοκρίνεστε, θέλω όλες τις επιχειρησιακές σας σκέψεις κι αφήστε τους δικηγόρους της Ουάσιγκτον σε μένα», ήταν η εντολή, μετά την οποία έφυγε σε όλους η εντολή, από τα κεντρικά της CIA στο Λάγκλεϊ, να θεωρούν υψηλής προτεραιότητας όλα όσα αφορούσαν στα wikileaks. Και τα σχέδια περί απαγωγής, δολοφονίας και πολέμου των κατασκόπων άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν, καθώς «ο Πομπέο είχε γίνει μονομανιακός με τα wikileaks.. Κι αυτός και η Χάσπελ θέλαν οπωσδήποτε να εκδικηθούν τον Ασανζ». Και ο Τραμπ, προσωπικώς, ζητούσε να δει «με ποιούς τρόπους μπορούσαν να τον δολοφονήσουν», σύμφωνα με τρεις πράκτορες, που μίλησαν στοπ yahoo – ο ίδιος ο Τραμπ το αρνείται.

Οι πληροφορίες αυτές είναι πιθανότατο ότι θα χρησιμοποιηθούν τον Οκτώβριο, στην τελική εξέταση, από το ανώτερο βρετανικό δικαστήριο, του αιτήματος των ΗΠΑ για την έκδοση του Τζούλιαν Ασανζ, που το ΤΡΡ θα παρακολουθήσει, και πάλι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ