Θα παγώσει ο κόσμος τον χειμώνα: Παρανοϊκές αυξήσεις στο φυσικό αέριο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται δύσκολος  χειμώνας καθως πολύ σύντομα οι καταναλωτές του φυσικού αερίου θα κληθούν να πληρώσουν δυσβάσταχτα ποσά με τους επόμενους λογαριασμούς. Ετσι μετά τις τεράστιες αυξησεις στο ηλεκτρικό ρεύμα οι πολίτες θα εχουν και τις αυξησεις στη θέρμανση.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση τα έχει χαμένα και ετοιμάζεται για νέο γύρο επιδοτήσεων και μέτρων, πέραν του πρώτου πακέτου για το ρεύμα, ύψους 150.000.000 ευρώ, που θα
πρέπει να θεωρείται ήδη ξεπερασμένο. Τα πράγματα προδιαγράφονται πολύ δύσκολα και το πρόβλημα θα «σκάσει» στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, για το οποίο οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν δυσβάσταχτα ποσά.

Το δείχνουν ήδη οι χρεώσεις εταιριών που μπορεί κανείς να δει δημοσιευμένες στο
διαδίκτυο, με αυξήσεις 120%, 130% και 140% από τον περσινό Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση μιλά ήδη για ένα πακέτο χρηματοδότησης 100.000.000 ευρώ, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί πάνω από 300% από τις αρχές του έτους και κατά 20% από την περασμένη Παρασκευή. Επιπλέον, με δεδομένο ότι το φυσικό αέριο είναι σημαντική πηγή ενέργειας για την παραγωγή ρεύματος, οι χονδρικές τιμές έχουν επίσης αυξηθεί κατακόρυφα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά, όπως διαμορφώθηκε χτες στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, αυξήθηκε κατά 26,1%, από τα 133 στα 168 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η αύξηση της τιμής του στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη της αντίστοιχης στη διεθνή αγορά. Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι σίγουρα θέμα προς διερεύνηση. Η άμεση συνέπεια, πάντως, θα είναι, καθώς σε τρεις μήνες από σήμερα θα έχουμε μπει για τα καλά στον χειμώνα και η θέρμανση θα είναι το υπʼ αριθμόν 1 αγαθό, ότι με τέτοιες τιμές σε αέριο και πετρέλαιο η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών θα υποφέρει. Μέρες που παραπέμπουν
στην πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970, με την εκτίναξη τότε των τιμών πετρελαίου και τον πληθωριστικό κίνδυνο, θυμίζουν οι τελευταίες με την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου.

Η αγορά επιμένει ότι, ακόμη και έτσι, το φυσικό αέριο θα παραμείνει φθηνότερο -όχι πολύ- από το πετρέλαιο θέρμανσης, γεγονός που μικρή σημασία έχει μπροστά στην κούρσα των τιμών. Και το χειρότερο είναι πως, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, εν όψει του χειμώνα, ο καταναλωτής δεν θα έχει επιλογές στη θέρμανση. Ενώ άλλες χρονιές, με το πετρέλαιο στα ύψη, μπορούσε να στραφεί στο φυσικό αέριο ή στον ηλεκτρισμό (θερμοπομποί, θερμαντικά σώματα κ.λπ.), φέτος αυτό δεν ισχύει. Τα πάντα είναι εξίσου ακριβά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ