Παρακρατικές μεθόδους προκειμένου να τιμωρηθεί το Documento καταγγέλλει ο Κώστας Βαξεβάνης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ
(προωθήστε όπου μπορείτε. Πρέπει να το μάθει ο κόσμος)

«Έχω την κάπα μου καθαρή και όπου θέλω την κρεμάω». Η φράση ανήκει στο μεγάλο δημοσιογράφο Κώστα Βιδάλη, τον πρώτο νεκρό του επαγγέλματος στην Ελλάδα. Ο Βιδάλης δολοφονήθηκε τον Αύγουστο του 1946, κατά τη διάρκεια μιας δημοσιογραφικής αποστολής στο Βόλο, όπου ερευνούσε τα εγκλήματα των παρακρατικών ταγμάτων του Σούρλα. Λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα με τις αποκαλύψεις του, οι δολοφόνοι του, τον κατέβασαν από το τραίνο, τον βασάνισαν φρικτά και τον σκότωσαν. Ο Βιδάλης γνώριζε πως μπορεί να έχει το τέλος που είχε, αλλά στη ζωή του δεν τον κινούσαν ούτε ο φόβος, ούτε η συναλλαγή. Είχε την κάπα του καθαρή και αυτό αποτελούσε το προτέρημά του.

Στην Ελλάδα σήμερα, η απαίτηση του πολίτη για μια καθαρή και μαχητική δημοσιογραφία, βρίσκει αντίκρισμα μόνο σε κάτι σειρές του Netflix, όπου οι κινηματογραφικοί δημοσιογράφοι, (τις περισσότερες φορές απεικονίζουν ιστορικά πρόσωπα) μάχονται ενάντια στο σύστημα που προσπαθεί να τους εξοντώσει. Το πρότυπο του πραγματικού δημοσιογράφου εξαφανίζεται μόλις τελειώσει η ταινία και ανοίξει η τηλεόραση με τα δελτία ειδήσεων.

942A71B1 EF24 43F5 ABBC 484E9A65215F

Στο Documento εκπροσωπούμε μια άλλη δημοσιογραφία. Το θέμα δεν είναι αν αρέσουμε και σε ποιον αρέσουμε αλλά το τι εκφράζουμε. Ο δημοσιογράφος δεν είναι απαραίτητο να αρέσει, πρέπει να είναι χρήσιμος. Σίγουρα δεν έχουμε την άποψη πως ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι σαν διαφήμιση γραβάτας ή οδοντόκρεμας. Δεν θέλουμε να είμαστε σταρ και δεν ζούμε επαγγελματικά στον αστερισμό των δημοσίων σχέσεων. Είμαστε ενοχλητικοί και θέλουμε να παραμείνουμε.

Στην εφημερίδα υπάρχουν δημοσιογράφοι που έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια στο επάγγελμα. Κανένας δεν θυμάται αυτό που ζούμε σήμερα. Τον αποπνικτικό εναγκαλισμό με την εξουσία, την μονότονη και επικίνδυνη μονομέρεια και τις επιθέσεις στο επάγγελμα. . Όποιος δεν χαμογελά υποτελικά και δεν εμφανίζει την ευλυγισία στα νεφρά που απαιτεί το σύστημα, εξοντώνεται.

Γνωρίζουμε καλά, πως όταν αποφασίζεις να προχωρήσεις την αποκάλυψη πίσω απ τις γραμμές, όχι εκεί που εμφανίζονται φτιασιδωμένες οι πολιτικές θέσεις αλλά εκεί που ανθίζει η διαφθορά, θα χτυπηθείς με όλα τα όπλα. Νομίζαμε πως τα είχαν χρησιμοποιήσει όλα εναντίον μας: απειλές, μηνύσεις, εντολές για κόψιμο διαφήμισης με πολιτικούς εκβιασμούς, μηνύσεις και αγωγές, ακόμη και συμβόλαια θανάτου. Να όμως που έχουν και άλλα. Αυτή τη φορά ανέλαβε το παρακράτος. Τρυπωμένο μέσα στους θεσμούς, εκδικητικό και άγριο , χρησιμοποιεί όλους τους θεσμούς για να μας εξοντώσει.

Το Documento και εγω προσωπικά, βρισκόμαστε υπό φορολογικό έλεγχο μετά από καταγγελίες «αγανακτισμένων πολιτών» (ναι έτσι υπογράφουν κατά τα πρότυπα των παλιών Κοτζαμάνηδων και Σουρλαίων). Γελοίες αλλά βρώμικες επιστολές που αναξιοπιστία τους ,όπως μπορείτε να διαβάσετε στο ρεπορτάζ μας φαίνεται από τις πρώτες γραμμές, έχουν σταλεί για να ξεκινήσει ένας προσυνενοημένος έλεγχος. Οι επιστολές μάλιστα στέλνονται αμέσως μετά την έρευνα για το Πόθεν Έσχες του Μητσοτάκη. Ο δε ανώνυμος προβοκάτορας κάνει το λάθος που κάνει συχνά το Μαξίμου με τα non paper, έχει αφήσει στο τέλος κάτι σαν «οδηγίες» χρήσης.

Η «καταγγελία» προοριζόταν να δοθεί για να γίνει δημοσίευμα, αλλά δεν βρέθηκε πρόθυμος να διακινδυνεύσει να καταδικαστεί για τις αθλιότητες και έτσι δόθηκε εντολή στον φορολογικό μηχανισμό να προχωρήσει. Έβαλαν το κράτος να κάνει τη βρώμικη δουλειά τους. Οι λεπτομέρειες για το παρασκήνιο και τους συγγραφείς θα δοθεί όταν θα έρθει η ώρα.

Ίσως κάποιοι πουν «και γιατί να μην ελεγχθεί το Documento, τι έχει να κρύψει;» Δεν διαφωνούμε στον έλεγχο γιατί δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Αυτό στο οποίο διαφωνούμε, είναι να χρησιμοποιείται το κράτος ως παρακρατικός μηχανισμός για να τιμωρήσει όσους αντιπαθεί και θέλει να καταστρέψει ο Μητσοτάκης. Διαφωνούμε με την πρακτική να προσδίδουν σε ανυπόστατες καταγγελίες που δεν κομίζουν καμία απόδειξη, βασιμότητα για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά τους ενάντια σε πολίτες και φυσικά σε Μέσο Ενημέρωσης. Διαφωνούμε στο να είναι το κράτος με τους μηχανισμούς του μια σύγχρονη βερσιόν της προβοκάτσιας της Χούντας για να φιμώσει και να εξουδετερώσει.

Αυτοί που σχεδίασαν και υλοποιούν το σχέδιο κάνουν δύο μεγάλα λάθη. Το πρώτο είναι πως δεν καταλαβαίνουν πόσο εκτίθενται και πόσο εναντίον τους θα εξελιχθεί η προβοκάτσια. Είμαστε έμπειροι δημοσιογράφοι με πηγές παντού. Αυτό που κάνουν μπορεί να τους οδηγήσει στη φυλακή. Το δεύτερο είναι πως κάνουν προβολή της δικής τους ζωής και αθλιότητας πάνω μας. Νομίζουν πως ανοίγοντας τους λογαριασμούς μας, θα βρουν τους δικούς τους λογαριασμούς και τα γραμμάτια με τη ζωή. Δεν υπάρχουν ούτε offshore, ούτε εταιρείες σαν αυτές που έχει η πρωθυπουργική οικογένεια, ούτε μαύρο χρήμα και χρήμα με περίεργες διαδρομές.

Δεν είμαστε σαν και αυτούς, οπότε η σύλληψη του σχεδίου είναι λάθος. Δεν έχουμε σκελετούς στις ντουλάπες. Ισχύει το ίδιο για την αφεντιά τους; Μεθοδεύουν έλεγχο γιατί είναι εκτός ελέγχου. Δεν μπορούν να σταματήσουν τις αποκαλύψεις για τις οποίες αργά ή γρήγορα θα απολογηθούν.

Εδώ και τρεις μήνες, έχουμε αποκαλύψει πως ο πρωθυπουργός της χώρας, καταθέτει ψευδές πόθεν έσχες. Δεν κινήθηκε καμιά ελεγκτική διαδικασία εναντίον του, ούτε από τη Δικαιοσύνη, ούτε από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες ούτε από καμιά φορολογική Αρχή. Αντιθέτως ελέγχουν το Documento. Δεν τόλμησαν καν να με φωνάξουν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής όπου εξελισσόταν η Καλογριτσιάδα παρότι με είχαν ορίσει ως μάρτυρα. Δημιουργούν χρόνια τώρα μια τοξική εικόνα με υπονοούμενα μέσω δημοσιευμάτων. Και αφού και αυτή η τακτική πέφτει στο κενό, καβάλησαν το τρίκυκλο και θυμήθηκαν την παλιά καλή συνταγή του παρακράτους.
Ο κόσμος όμως είναι εδώ.

Οι πολίτες δεν συντάσσονται με τη βρωμιά επειδή μπορεί να είναι Δεξιοί ή να μην συμφωνούν με το Documento. Αυτοί που στάθηκαν δίπλα μας σε όλες τις επιθέσεις δεν το έκαναν λόγω πολιτικής πεποίθησης ή γιατί συμφωνούσαν μαζί μας, αλλά γιατί θεωρούν πως δεν πρέπει να δώσουν διαβατήριο σε ανήθικες πρακτικές. Αν επικρατήσουν τότε δεν θα αφορούν μόνο το Documento, θα γίνουν εργαλείο ενάντια στον καθένα.

Έχουμε την κάπα μας καθαρή και όπου θέλουμε την κρεμάμε. Πριν μερικές μέρες, η efood, αναγκάστηκε να πάρει πίσω τις μεθοδεύσεις ενάντια στους εργαζόμενους, επειδή δημιουργήθηκε ένα πλατύ κίνημα συμπαράστασης. Καλά θα κάνει να παραδειγματιστεί ο κύριος Μητσοτάκης από την εταιρεία των συνεταίρων της συζύγου του στις οικογενειακές offshore.

ΥΓ: Οι καταγγελίες θα δοθούν για επίσημη υφολογική εξέταση, γιατί γνωρίζουμε ήδη ποιος έχει μεθοδεύσει την προβοκάτσια. Και τότε θα τους δανείσουμε την κάπα μας για τις κρύες νύχτες στη φυλακή. Είναι καθαρή άλλωστε.

(από το Editorial στο Documento της Κυριακής)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ