Οι διπλωματικές ενέργειες της Τουρκίας προοιωνίζουν εισβολή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η σκληρή παρέμβαση του Νίκου Δένδια εχθές το κοινοβούλιο έχει μία σοβαρότατη διάσταση. Ο έλληνας υπουργός εξωτερικών, αρμοδιότερός όλων στην επισήμανση μία σε επικίνδυνες καταστάσεις προερχόμενής από το εξωτερικό, μίλησε ευθέως για εθνική απειλή. Ούτε για πρόκληση, ούτε για προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Αλλά για απειλή της Τουρκίας προς την Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες Που γίνεται μία τέτοια αναφορά από τόσο υπεύθυνα χείλη, ενός κορυφαίου σε ποιότητα, ήθος και καθήκοντος, υπουργού.

Και ο Νίκος Δένδιας έχει απόλυτο δίκιο. Για την ακρίβεια η τουρκική απειλή έχει ξεκινήσει από την σύναψη του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης. Διότι αυτό το μνημόνιο συνιστά εισβολή στην εθνική κυριαρχία της Ελλάδας. Δηλαδή, η Τουρκία με διπλωματικό τρόπο εισέβαλε στην Ελλάδα, ανοίγοντας μάλιστα διάπλατα την πόρτα της στρατιωτικής εισβολής.

Εισβολή που ήδη συντελείται πάνω στο χαλί του παράνομου μνημονίου, με την τουρκική φρεγάτα να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και να απειλεί ερευνητικό σκάφος το οποίο επιχειρεί για λογαριασμό της χώρας, στην εθνική της κυριαρχία.

Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο σημείο που δεν το έχουμε κατανοήσει. Ο κύριος Δένδιας όμως οπωσδήποτε το ξέρει και το παρακολουθεί στενά. Για πρώτη φορά η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ επιστολή με την οποία αμφισβητεί όχι μόνο την στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά την ίδια την κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών αυτών.

Με απλά λόγια, η Τουρκία ετοιμάζει το πεδίο για εισβολή, όπως ακριβώς έκανε με την Κύπρο. Έτσι εξηγείται και το άρθρο – σήμα κινδύνου από το the national interest, το κορυφαίο think tank Εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, το οποίο προειδοποιεί την Ελλάδα όχι μόνο για την επικείμενη τουρκικής βολή, αλλά και για τον τρόπο με την οποία αυτή θα γίνει.

Με απλά λόγια λοιπόν, το έθνος πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο. Έναν πόλεμο που θα κρίνει την εθνική κυριαρχία που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές Ελλήνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ