Σαμαράς : Προσφυγή στη Χάγη με συνυποσχετικό που δεν περιλαμβάνει το Δίκαιο της Θάλασσας εθνικά επιζήμια

Ας δούμε τις θέσεις του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά (το 2011) και την σημερινή πολιτική της κυβέρνησης για το θέμα συνυποσχετικού με την τουρκία και την προσφυγή στην Χάγη…

χαγη1

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας), Βουλή 24/1/2011

Οποιαδήποτε συμφωνία θα στηριζόταν σε αυτοπαραίτηση της Ελλάδας απ’ όσο της αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, για εμάς θεωρείται αυτή η συμφωνία άκυρη από τώρα. (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας) Και αν υπάρξει θα την ακυρώσουμε εμείς. Μιλημένα, ξηγημένα. Κάποιοι προτείνουν ακόμη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Ελπίζω να ισχύουν, κύριε Παπανδρέου, οι διαβεβαιώσεις που δώσατε εδώ στην Βουλή ότι κάτι τέτοιο δεν το συζητάτε καν. Άλλωστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τί θα πει «συνεκμετάλλευση»; Να εκμεταλλευτούμε μαζί με κάποιους κάτι που το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας το αναγνωρίζει ως δικό μας; Αυτό το δόγμα «τα δικά τους, δικά τους και τα δικά μας από μισά» θα το αποδεχθούμε; Σίγουρα όχι. Δέχεται καμμία άλλη χώρα να εκμεταλλευτεί μαζί με εμάς τα δικά της; Ασφαλώς και όχι. Δέχεται καμμία άλλη χώρα να εκμεταλλευτεί με οποιαδήποτε τρίτη χώρα τα δικά της; Όχι και πάλι όχι. Κυκλοφορεί και η άποψη να λύσουμε τα προβλήματά μας στη Χάγη, όχι με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά με βάση γενικόλογες αρχές δικαίου. Η Τουρκία, κυρίως, η οποία δεν δέχεται το Δίκαιο της Θάλασσας, που ευνοεί την Ελλάδα, πιέζει να πάμε με την αρχή της λεγόμενης ευθυδικίας, η οποία από κάποιους ερμηνεύεται «να τα μοιράσουμε όλα στη μέση». Εμείς το απορρίπτουμε αυτό κατηγορηματικά. Τα ελληνικά δικαιώματα δεν είναι ακορντεόν, για να ανοιγοκλείνουν κάθε τόσο σε αέρα, σε θάλασσα και σε υπέδαφος. Επομένως, προσφυγή στη Χάγη με υπογραφή συνυποσχετικού, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει ρητώς το Δίκαιο της Θάλασσας, οδηγεί στην ευθυδικία και θα ζημιώσει πολύ τα εθνικά μας συμφέροντα. Απορρίπτουμε, λοιπόν, κάτι τέτοιο, κατηγορηματικά. Αντίθετα, η ανακήρυξη ΑΟΖ κατοχυρώνει τα εθνικά συμφέροντα πλήρως μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Μπορεί να γίνει άμεσα και αυτό πρέπει να κάνουμε. Τόσο απλά.

Κυριάκος Μητσοτάκης 16/9/2020 (Economist)

συνυποσχετικο

«Έχουμε πει κάτι απολύτως ξεκάθαρο από την αρχή: Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με την Τουρκία, μέσω διερευνητικών συνομιλιών, για το ένα θέμα, που αφορά την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Διεξάγονταν συζητήσεις επί σειρά ετών. Σημειώθηκε πρόοδος, όμως ποτέ δεν φτάσαμε σε συμφωνία. Θα επαναλάβουμε αυτές τις συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος: ότι αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία, είμαστε διατεθειμένοι να φέρουμε το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και θα σεβαστούμε την απόφαση, η οποία θα βασίζεται σε συνυποσχετικό το οποίο θα υπογράψουμε με την Τουρκία.

Νίκος Δένδιας (συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών, 23/1/2021)

συνυποσχετικο

Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: το ζήτημα των ενδεχόμενων μελλοντικών διαπραγματεύσεων θα είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και πώς μπορεί να επιτευχθεί. Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία σε διαπραγματεύσεις, που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού που θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ