IRINI: Η Τουρκία αρνήθηκε έξη φορές την επιθεώρηση πλοίων της με προορισμό τη Λιβύη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια έκθεση της επιχείρησης IRINI, η οποία παρακολουθεί το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, αποκάλυψε ότι η Τουρκία αρνήθηκε την επιθεώρηση τα πλοία της με προορισμό τη Λιβύη 6 φορές, όπως ανέφερε η Libya Review.

Στην έκθεσή της τον Σεπτέμβριο, η ηγεσία της IRINI ανέφερε ότι, η ναυτική επιχείρηση είναι ο μόνος διεθνής παράγοντας που εφαρμόζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSC), σχετικά με το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη, «με αποτελεσματικό, αμερόληπτο και ισορροπημένο τρόπο». «Από την έναρξή του τον Απρίλιο του 2020, η IRINI επιθεώρησε 20 ύποπτα πλοία, ένα από τα οποία μεταφέρθηκε σε ευρωπαϊκό λιμάνι, όπου εκφορτώθηκε το φορτίο του. Άλλα 4.002 εμπορικά πλοία ελέγχθηκαν », αναφέρεται στην έκθεση του IRINI τον Σεπτέμβριο.

«Η IRINI διερεύνησε τις λεπτομέρειες 610 ύποπτων πτήσεων, 25 αεροδρομίων και 16 λιμένων, υπέβαλε 31 ειδικές εκθέσεις στην ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τη Λιβύη και παρακολούθησε 26 παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων και των δραστηριοτήτων λαθρεμπορίας πετρελαίου».

Η IRINI εξέδωσε 48 συστάσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες επιβολής του νόμου για την επιθεώρηση ύποπτων πλοίων στα λιμάνια των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), 39 από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν. Τον Σεπτέμβριο, παρακολούθησε επίσης 36 ύποπτες πτήσεις, 25 αεροδρόμια και 16 λιμάνια και εξέδωσε 7 συστάσεις επιθεώρησης για ύποπτα πλοία που βρίσκονται στα λιμάνια των χωρών της ΕΕ. «Όλες οι επιθεωρήσεις πραγματοποιούνται πάντα σύμφωνα με το πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), περίπου 300 Σύριοι μισθοφόροι έφυγαν για την Τουρκία στις 5 Οκτωβρίου και μεταφέρθηκαν στη Συρία. Ο αριθμός των Σύριων μαχητών μισθοφόρων της Τουρκίας, παρόντες στη Λιβύη είναι περίπου 7.000, σύμφωνα με το SOHR.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ