Ποιος Επαναφέρει το Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων του 1968;

Παναγιώτης Δημητριαδης

Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α

Μέλος ΔΣ/ΕΑΑΑ

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2021 σε ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ  αναφέρεται ότι <<. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ  συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ  μετέβη στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, προκειμένου να παρέξει κατευθύνσεις στο προσωπικό .. . Στην ομιλία του ο κ Α/ΓΕΕΘΑ απευθύνθηκε  ΄΄στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ)΄΄,  ΄΄στο στρατιωτικό προσωπικό΄΄ , ΄΄στο προσωπικό που στελεχώνει την Πυροβολαρχία ΄΄ Κατευθυνόμενων Βλημάτων…. Πουθενά δεν ανέφερε ότι το προσωπικό αυτό  ήταν  της Πολεμικής Αεροπορίας ,λες και η Π.Α έσβησε από τα contrails των μαχητικών αεροσκαφών .

Στις 15-16  Σεπ διεξήχθη  το συμπόσιο των Αρχηγών  Πολεμικής Αεροπορίας των κρατών Μελών του ΝΑΤΟ στο Ramstein της Γερμανίας  Η ανακοίνωση του ΓΕΑ έγινε με καθυστέρηση  5 ημερών ήτοι την 21 Σεπ. αφού προηγουμένως δόθηκε έγκριση από ανώτερα κλιμάκια …

Στις 17-19 Σεπ διεξήχθη το Συνέδριο της Στρατιωτικής Επιτροπής Αρχηγών Άμυνας του ΝΑΤΟ στην Αθηνα . Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφέρει  <<Military Committee in Chiefs of Defence Sessio>> δηλαδή <<Συνέδρειο της Στρατιωτικής Επιτροπής των Αρχηγών Άμυνας >> Η ανάρτηση που έκανε το ΓΕΕΘΑ και φαίνεται πρωτοσέλιδοo  ακόμα και σήμερα αναφέρει   το θέμα  ως    << Συνέδριο Στρατιωτικής Επιτροπής σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΕΔ) – MCC 2021>>, δηλαδή βάφτισε του Αρχηγούς Άμυνας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ ως  ΑΕΔ .  Ίσως ο ν 3883/10  να δίνει περιθώρια στον ΑΕΔ να κάθεται μια σειρά μπροστά από τον κ. ΥΕΘΑ όπως και να απαγορεύει στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων να παρακολουθήσουν την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη.

Στις 24  Σεπ σε  ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για την άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ αναφέρει ότι << Ο Α/ΓΕΕΘΑ συνοδευόμενος από τους Αρχηγούς ΓΕΑ –ΓΕΣ και ΓΕΝ παρακολούθησε την ενημέρωση της άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ>>.   Η ανακοίνωση αυτή δημιουργεί ερώτημα αν  έχει βγει νέο  οργανόγραμμα  στο ΓΕΕΘΑ με διεύθυνση  <<Συνοδοί Α/ΓΕΕΘΑ >> όπου τοποθετήθηκαν οι τρείς  Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων; . Είναι αλήθεια (όπως δημοσίευσαν τα ΜΜΕ) ότι ο ΓΓ του ΥΠΕΘΑ ανέλαβε τον συντονισμό των Γενικών Επιτελείων, μια αρμοδιότητα καθαρά  του Α/ΓΕΕΘΑ ;.

Στις  7 Οκτ  γίνεται η τελετή ορκωμοσίας των πρωτοετών στην Σχολή Ικάρων. Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ αναφέρει ότι <<…Παρόντες στην τελετή ήταν ο Αρχηγός ΓΕΑ και άλλοι επίσημοι …>>  Θα περίμενε κανείς η ίδια ανακοίνωση να υπάρχει και στην σελίδα του ΓΕΑ.  Αντί αυτού αναφέρεται ότι << Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Αρχηγός του ΓΕΑ, ως Εκπρόσωπος του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας>> . Είναι φανερό ότι η ανάρτηση ήταν κατόπιν εντολής και όχι του ΓΕΑ . Δηλαδή θα μπορούσε   να στείλει ως εκπρόσωπο έναν από του συνοδούς του, τον ΑΓΕΣ, ή τον ΑΓΕΝ  ή ακόμα  και τον υπασπιστή .

κ Α/ΓΕΕΘΑ <<Η αερομαχία απαιτεί την τελευταία σταγόνα αίματος, την τελευταία σταγόνα καυσίμου, τον τελευταίο παλμό της καρδιάς’’   Baron Manfred Von Richthofen>> Αυτή είναι η καθημερινή δραστηριότητα της Πολεμικής Αεροπορίας , αυτή θα ακολουθήσουν και οι νέοι Ίκαροι.

Στις  7 Οκτ  προσγειώνεται στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα η 336 Αμερικανική Μοίρα που εδρεύει στην Ευρώπη με αεροσκάφη F-15.  Πέραν της ανάρτησης που έκανε  το ΓΕΕΘΑ  δεν  υπάρχει καμία ανάρτηση  στην σελίδα του ΓΕΑ .  Τελικά ποιος έχει το πρόβλημα και ζορίζεται μη του πάρουν τη δόξα των φωτογραφικών istante ;.

Δεν θα αναφερθώ στους δύο εξαίρετους συναδέλφους , τον πρώην Γενικό Διευθυντή  Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ),  και τον  πρώην  ΥΦΕΘΑ  για τους λόγους της απομάκρυνσής τους διότι ισχύει η ρήση   κατά Λουκάν  << ου γαρ εστι κρυπτόν ο ου φανερόν γενήσεται…>> .

Θα αναφερθώ  όμως στην αποτυχημένη απόπειρα  απομάκρυνσης του Διοικητή της Αεροπορίας Στρατού.    Όταν δεν έχεις χρόνο από τα πολλά φωτογραφικά instante, όταν μέσα στα συμβούλια η συμπεριφορά υστερεί έναντι του αξιώματος  τότε δημιουργούνται ρωγμές στις αρχές της ηγεσίας . Φυσικά  αυτός που πήρε  τα εύσημα για την αποκατάσταση της τάξης ήταν ο κ ΥΕΘΑ.

Από το σύνολο των αναφερομένων διερωτώμεθα πραγματικά αν υπάρχει τάση εξαφάνισης των Γ.Ε για προσωπικές φιλοδοξίες  ή  αν  η νέα Στρατιωτική Δομή περιλαμβάνει την ενοποίηση των Επιτελείων σε Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων όπως το 1968 κάτι που θα είναι εμφανές και σε τρίτους, που έχουν λόγους να παρακολουθούν την κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις.  Εκτιμώ ότι αυτά δεν αποτελούν ούτε  αποτελούσαν στόχο της Εθνικής Στρατηγικής  της χώρας,  αφού το πρόσφατο εξοπλιστικό πρόγραμμα   δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ενισχύσει τα Γενικά Επιτελεία Αεροπορίας και Ναυτικού  για την αντιμετώπιση κάθε απειλής .

 “Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει.” Αγάθων 450 – 400 π.Χ.

militaire.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ