Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ: Πέφτουν οι υπογραφές στην Ουάσινγκτον – Μάζης: Καταρρέει ο σχεδιασμός του Ερντογάν (Βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ: Η Αθήνα απαντά στην τουρκική προκλητικότητα ενισχύοντας τη σχέση της με τις ΗΠΑ. Με την υπογραφή αμυντικής συμμαχίας με τον ισχυρότερο «παίχτη» στη γεωπολιτική «σκακιέρα», τις ΗΠΑ, απαντά η Ελλάδα στην Άγκυρα που επιμένει στις προκλήσεις προαναγγέλλοντας έρευνες και γεωτρήσεις στη «Γαλάζια Πατρίδα» που περιλαμβάνει περιοχές δυνητικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μάζης: Καταρρέει ο Ερντογάν κι αυτό τον κάνει επικίνδυνο

“Ο Ερντογάν βλέπει το οικοδόμημά του να καταρρέει και είναι εξαιρετικά επικίνδυνος” λέει ο Δρ Ιωάννης Μάζης Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, επισημαίνοντας ότι το μήνυμα Μπάιντεν ότι η Τουρκία, θέτει εν αμφιβόλω την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ στην Συρία και στον Αγώνα της Δύσεως εναντίον του ISIS και της Al Queda, έχει εκνευρίσει την γείτονα χώρα, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να πρέπει να είναι έτοιμη για σειρά θερμών επεισοδίων στο μέλλον.

Η Τουρκία δημοσίευσε χθες και χάρτες με τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και συνολικά την περιοχή που ξεκινά έξι μίλια από την Πάφο και φθάνει έως τα νότια της Ανατολικής Κρήτης. Αποτελεί ένα σύνολο χαρτών που περιλαμβάνει όλες τις προηγούμενες καταθέσεις συντεταγμένων εξωτερικών ορίων υφαλοκρηπίδας από την Άγκυρα και βεβαίως το τουρκολιβυκο μνημόνιο αγνοώντας επιδεικτικά ότι στην περιοχή υπάρχει και η επικυρωμένη με όλες τις νόμιμες διαδικασίες συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου.

map 3

navtex2 12102021

Το περιεχόμενο της συμφωνίας

Από την Αθήνα αναμένουν τις επόμενες μία ανανεωμένη αντίληψη της η Ουάσινγκτον για τη δράση της Άγκυρας στην περιοχή ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα υπογράψει με τον ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν την ανανέωση της συμφωνίας αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που καθορίζει το καθεστώς της παρουσίας των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ελλάδα, αρχικά για μια πενταετία, με προοπτική για επ’ αόριστον ισχύ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται σε ΜΜΕ, η νέα συμφωνία προβλέπει την επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε τέσσερις νέες κομβικές τοποθεσίες στην Ελλάδα. Τοποθεσίες που, όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, έχουν «τεράστια σημασία για τη χώρα μας»…

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ένα από αυτά τα σημεία βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, και οι «βάσεις» θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο, ενώ θα χρησιμοποιούνται τόσο από αμερικανικές, όσο και από ελληνικές δυνάμεις.

Η Συμφωνία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την αμοιβαία προστασία εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας, ενώ θα προβλέπει μεγάλα αμερικανικά κονδύλια που θα εκσυγχρονίσουν τις υφιστάμενες βάσεις προς όφελος και των δύο πλευρών.

blinken

Δήλωση στήριξης από τον Μπλίνκεν

Εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι η Συμφωνία θα συνοδεύεται και από μία δήλωση στήριξης του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας θα κάνει ειδική αναφορά στη διασφάλιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και του Δικαίου της Θάλασσας.

Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου σημειώνοντας σχετικά:

  • Η Ουάσιγκτον ικανοποίησε σε ένα μεγάλο βαθμό τα ελληνικά αιτήματα και γενικά μιλώντας, λόγω και της κάποιας ενόχλησης για την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, η Αθήνα δεν απαίτησε περισσότερα απ’ όσα πήρε. Έτσι έμεινε εκτός το θέμα της Σκύρου.
  • Η αναφορά σε προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, που συμπεριλαμβάνεται μέσα στη συμφωνία, καταγράφεται και στην επιστολή του κ. Μπλίνκεν και καλύπτει την Αθήνα.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, με την αμυντική συμφωνία και συμμαχία εξυπηρετούνται οι κοινοί στόχοι της Αθήνας και της Ουάσιγκτον στην περιοχή του Έβρου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη συζήτηση το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Επιπλέον ο κ. Δένδιας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει το πρόβλημα «Τουρκία» όχι μόνο με τον κ. Μπλίνκεν με τον οποίο αναμένεται να έχει μία κουβέντα που θα αφορά ειδικά μία μεγάλη περιοχή, από το Αιγαίο μέχρι και την Κύπρο. Ο Έλληνας υπουργός θα ζητήσει πραγματική παρέμβαση, διότι η Τουρκία, τούτη τη φορά, δείχνει έτοιμη να προχωρήσει και σε πολεμικό επεισόδιο. Ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί χωριστά με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον όπου θα έχουν την Τετάρτη κοινή υψηλού επιπέδου συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό τους.

Ο κ. Μπλίνκεν κάλεσε τους δύο υπουργούς στην Ουάσιγκτον καθώς επιδιώκει να ενισχύσει τις σχέσεις του Εβραϊκού Κράτους με τα αραβικά κράτη και άλλες χώρες.

Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά -και ο κ. Δένδιας το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα: Μία τριμερής συνάντηση της Ελλάδας με το Ισραήλ και τα Εμιράτα θα αποτελούσε ισχυρή στρατηγική κίνηση, ιδιαίτερα τώρα που η Τουρκία εγκατέλειψε τη Δύση για τα μάτια του Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ