«Bουνό» οι οφειλές ΕΦΚΑ σε χιλιάδες συνταξιούχους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκκρεμότητες δισεκατομμυρίων ευρώ πρέπει να διεκπεραιώσουν τους επόμενους μήνες το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ

Σημαντικές εκκρεμότητες, που αφορούν χιλιάδες συνταξιούχους, οφείλουν να διεκπεραιώσουν τους επόμενους μήνες το Υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ. Παρά τις πομφόλυγες του Κωστή Χατζηδάκη, τα προβλήματα δεν γίνεται να κρυφτούν κάτω από το χαλί, ούτε οι συνεχείς επιθέσεις κατά των υπαλλήλων του μπορούν να συμβάλουν στη λύση.
Ταυτόχρονα, η εμπλοκή των ιδιωτών, που παρουσιάζεται ως το φάρμακο για όλες τις νόσους, αποδεικνύεται ότι μπορεί να λειτουργήσει μόνο συμπληρωματικά και με μεγάλη χρονική καθυστέρηση.

Ανεφάρμοστος ο νόμος 4670

Η πολυδιαφημισμένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση της Ν.Δ., η οποία, όπως υποσχόταν προεκλογικά, θα αντικαθιστούσε τον νόμο Κατρούγκαλου, ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020. Οχι μόνο κράτησε τις βασικές διατάξεις του νόμου που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2016, αλλά αναγκάστηκε να ενσωματώσει και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν πολλά έτη
ασφάλισης είναι πολύ μικρά και οδηγούν σε χαμηλές συντάξεις. Με βάση την απόφαση αυτή, ο τότε υπουργός Γιάννης Βρούτσης προχώρησε στην αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν ασφάλιση άνω των 30 ετών (αν και το ΣτΕ δεν έθεσε ηλικιακό όριο) και το… επιτελικό κράτος «κατόρθωσε» να αρχίσει να τον εφαρμόζει το περασμένο καλοκαίρι.

Aυξήσεις 8 € τον μήνα

Αποκαλύφθηκε έτσι ότι οι συνταξιούχοι, στους οποίους έταζαν πακτωλό χρημάτων, δικαιούνται αυξήσεις 8 ευρώ τον μήνα κατά μέσον όρο, και μάλιστα όχι όλοι, παρά μόνο όσοι δεν είχαν προσωπική διαφορά, έναν κατάπτυστο όρο που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου. Ωστόσο, ακόμη ο νόμος της Ν.Δ. (4670/2020) δεν έχει εφαρμοστεί στην ολότητά του. Ο ΕΦΚΑ έχει ανακοινώσει ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα γίνει προσπάθεια να πληρωθούν 29.032 περιπτώσεις νέων συνταξιούχων (που είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τις 13 Μαΐου 2016) που δικαιούνται αναδρομικά.

Ξεχασμένες δόσεις

Ταυτόχρονα, στο τέλος Οκτωβρίου, πιθανότατα με την καταβολή των συντάξεων του Νοεμβρίου, θα καταβληθούν και οι αυξήσεις των παλαιών συνταξιούχων, όσων δηλαδή πήραν τα «αστρονομικά» αναδρομικά του περασμένου μήνα. Ο νόμος Βρούτση ορίζει ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις θα γίνουν σε πέντε δόσεις, και τώρα οι συνταξιούχοι δικαιούνται τις δόσεις του 2020 και του 2021, ενώ θα εκκρεμούν άλλες τρεις δόσεις αυξήσεων.

Επανυπολογισμός

Ωστόσο, εκκρεμεί ο επανυπολογισμός 215.000 παλαιών συντάξεων (με υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης πριν από τον Μάιο του 2016). Οπως έχει δεσμευθεί δημόσια ο ΕΦΚΑ, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2012, όμως εκτιμάται ότι εξ αυτών αυξήσεις  και αναδρομικά δικαιούνται περίπου 40.000 συνταξιούχοι. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, όπως έχει αναδείξει η «δημοκρατία», υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες συνταξιούχων ότι ο πρώτος επανυπολογισμός, που ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2019 με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, είχε σωρεία λαθών και παραλείψεων, με συνέπεια τα τελικά ποσά των συντάξεων να είναι σημαντικά μειωμένα.

Ούτε ο νόμος Κατρούγκαλου…

Τουλάχιστον έως το τέλος του έτους θα πρέπει να περιμένουν περίπου 80.000 συνταξιούχοι για να λάβουν τις αυξήσεις και τα αναδρομικά που δικαιούνται με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου! Εξήντα πέντε μήνες μετά την ψήφισή του και δύο διαδοχικές κυβερνήσεις δεν εφήρμοσαν τη διάταξη που προβλέπει σημαντική προσαύξηση για όσους είχαν παράλληλη ασφάλιση, καθώς οι διπλές ή τριπλές εισφορές ενίσχυαν τη σύνταξη με 0,075% στον συντελεστή αναπλήρωσης. Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, οι απώλειες μπορεί να φτάνουν και τα 500 ευρώ τον μήνα ή, κατά μέσον όρο, τα 250 ευρώ ανά συνταξιούχο, και το συνολικό ποσό έχει εκτοξευθεί στα 650.000.000 ευρώ.

Το φιάσκο Χατζηδάκη με τις προκαταβολές σύνταξης

Στην προσπάθειά του να λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα, το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες διαβιούν επί σειράν ετών με μηδενικό εισόδημα περιμένοντας να λάβουν τη σύνταξή τους, ο Κωστής Χατζηδάκης δημιούργησε άλλο ένα, με τις περιβόητες προκαταβολές σύνταξης. Παρά το γεγονός ότι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας είχαν προειδοποιήσει για τα προβλήματα στην εφαρμογή της προκαταβολής
σύνταξης, ο κ. Χατζηδάκης τούς αγνόησε, τους επιτέθηκε, αλλά ο χρόνος τούς επιβεβαίωσε.

Και αυτό γιατί διαπιστώθηκε ότι έχουν δοθεί σε περίπου 4.500 άτομα ποσά που φτάνουν τα 5.000 ευρώ κατά μέσον όρο χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις και θα κληθούν σύντομα να τα επιστρέψουν!

Το πέναλτι

Μία ακόμη εκκρεμότητα για τον Κωστή Χατζηδάκη είναι η εφαρμογή της διάταξης που
προβλέπει τη μείωση του «πέναλτι», από το 60% στο 30%, για όσους συνταξιούχους επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται.

Τον Φεβρουάριο συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ψήφιση του νόμου 4670, που προέβλεπε τη μείωση, και ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί. Ο νόμος έχει εφαρμοστεί μόνο για τους συνταξιούχους του Δημόσιου και όχι του ιδιωτικού τομέα, με συνέπεια οι πρώτοι να δουν τη σύνταξή τους να αυξάνεται και οι δεύτεροι να συνεχίσουν να λαμβάνουν σημαντικά μειωμένες συντάξεις. Συν τοις άλλοις, και για τις δύο κατηγορίες εκκρεμεί ο επανυπολογισμός για την καταβολή αναδρομικών, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο του 2020. Σε κάθε περίπτωση, όσοι συνταξιούχοι εργάζονται και δεν το έχουν δηλώσει
κινδυνεύουν με βαριές «καμπάνες», καθώς θα κληθούν να επιστρέψουν στον ΕΦΚΑ ακόμη και 12 συντάξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ