Τι έγιναν τα 10.000.000 ευρώ δωρεάς που αντί στο Υπουργείο Υγείας που κατέληξαν σε IBAN ξένου fund;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η καταγγελία έχει γίνει πριν από έναν μήνα στο olympia.gr (23/9)

“Η δωρεά 10.000.000 από τη Σαουδική Αραβία για την καταπολέμηση του κορονοϊού που κατέληξε σε λογαριασμό της PWC”

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών ο πρέσβης επι τιμή, Νίκος Βαμβουνάκης με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και προς σειρά ΜΜΕ, αποκαλύπτει ότι 10.000.000 δολάρια που δόθηκαν από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα για την καταπολέμηση του κορονοϊού δεν κατατέθηκαν σε λογαριασμό του Δημοσίου αλλά στην εταιρεία Price Waterhouse and Coopers!

8B810410 EF56 4678 930D EDCE8764E712

Δηλαδή ο πρέσβης κατήγγειλε πως τα χρήματα αυτά δεν κατέληξαν σε κάποιο λογαριασμό του Δημοσίου αλλά αλλά στην εταιρεία Price Waterhouse and Coopers.

Πρόκειται για την εταιρεία η οποία ξεκίνησε τη συνεργασία της με την ελληνική κυβέρνηση για την «παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα Αναλύσεων Δεδομένων στην ομάδα διαχείρισης PLFs για την Πανδημία Covid-19», μετά τη διακοπή συνεργασίας με την Palantir και τις αντιδράσεις που υπήρξαν για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

ΑΘΗΝΑ 17.9 Κύριε πρωθυπουργέ,

1. Μου περιήλθε προ ημερών το σχέδιο του «Memorandum of Financial Contribution» (MFC) μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας (εκπροσωπούμενης από τον γ.γ. του υπουργείου Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους) και του «Ανθρωπιστικού Οργανισμού του βασιλέα Salman» (KSRelief Centre) της Σαουδικής Αραβίας που αφορά τη δωρεά στην Ελλάδα 10.000.000 δολ. ΗΠΑ για την καταπολέμηση του COVID.

2. Περιέργως, η γενναιόδωρη αυτή χειρονομία δεν ανακοινώθηκε επισήμως από το ΥΠΕΞ ή το υπ. Υγείας, ούτε υπάρχει η παραμικρή αναφορά στα ελληνικά ΜΜΕ. Δεν γίνεται επίσης μνεία της στον ιστότοπο του KSRelief/org (https://www.ksrelief.org/ και https://www.ksrelief.org/Pages/NewsDetails/C3D85FEA-C9E9-4210-B29A-D60D603D3575).

3. Στη σελ. 3 του MFC, διαπίστωσα με έκπληξη ότι ο τραπεζικός λογαριασμός που δόθηκε από ελληνικής πλευράς για την κατάθεση του παραπάνω ποσού δεν είναι αυτός της Τραπέζης της Ελλάδος ή κάποιας ΔΟΥ, αλλά ο λογαριασμός GR9201715580006558101865331 στην Τράπεζα Πειραιώς ο οποίος ανήκει στη γνωστή εταιρεία Price Waterhouse and Coopers, ο επικεφαλής της οποίας στην Ελλάδα είναι κυπριακής καταγωγής.

4. Για την επαλήθευση του λογαριασμού, ξεκίνησα τη διαδικασία αποστολής ενός δικού μου χρηματικού ποσού, χωρίς να την ολοκληρώσω, διαπιστώνοντας έτσι ότι αυτός ανήκει όντως στην «PRICEWATERHOUSECOOPERS BUSINESS SOLUTIONS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ».

(Στη συνέχεια ο κ. Βαμβουνάκης παραθέτει μια εικονική κατάθεση στον ίδιο λογαριασμό προκειμένου να διαπιστώσει σε ποιον ανήκει.)

Ελεγξα επίσης τον αριθμό τηλεφώνου (2131331070) που αναγράφεται στο MFC κάτω από το όνομα του γ.γ. Μ. Θεμιστοκλέους και διαπίστωσα ότι δεν ανήκει στο υπουργείο Υγείας.

5. Δεν νομίζω ότι θα ισχυριστεί κάποιος ότι οι Σαουδάραβες επέλεξαν να πιστωθούν τα 10.000.000 δολ. στον λογαριασμό μιας διεθνούς ελεγκτικής εταιρείας επειδή δεν μας εμπιστεύονται ως χώρα. Θα ήταν κόλαφος για την Ελλάδα, αφού θα σήμαινε ότι ο δωρητής αμφιβάλλει για τη διαφανή διαχείριση του ποσού από την κυβέρνησή σας. Αλλωστε, ο λογαριασμός αυτός δόθηκε στους Σαουδάραβες από εμάς τους ίδιους. Γνωρίζω μάλιστα από το δικό μας ΥΠΕΞ ότι η εδώ πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας ζητούσε επί μήνες έναν τραπεζικό λογαριασμό προκειμένου να εμβάσει τα χρήματα. Το ότι δεν δόθηκε λογαριασμός του ελληνικού Δημοσίου προκαλεί εύλογα ερωτήματα που μάλλον χρήζουν και δικαστικής διερεύνησης.

6. Διερωτώμαι αν η δωρεά των 10.000.000 σχετίζεται με τη στρατιωτική αποστολή της συστοιχίας πυραύλων PATRIOT που αναχώρησε στις 14.9.2021 από την Ελλάδα για τη Σ. Αραβία, συνοδευόμενη από 100 αξιωματικούς, σε εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη στην Αθήνα στις 21.4.2021 μεταξύ των δύο κρατών. Συμφωνία που, όπως είναι γνωστό, αποσκοπεί στη στρατιωτική προστασία πετρελαιοπηγών της χώρας αυτής. Πρόκειται συνεπώς για τις έμπρακτες ευχαριστίες των Σαουδαράβων για τους πυραύλους PATRIOT; Και αν ναι, τα 10.000.000 δολ. ΗΠΑ έλαβαν (και πότε) την προβλεπόμενη από τον νόμο προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής Δωρεών του υπ. Οικονομικών; Σε ποιο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η αποδοχή της δωρεάς; Σημειώνω ότι δεν κατάφερα να εντοπίσω τα 10.000.000 ούτε καν στη «Διαύγεια».

7. Διερωτώμαι επίσης:

α) Η άτυπη «στρατηγική συμμαχία» Ελλάδας-Σ. Αραβίας εξυπηρετεί πράγματι την εθνική μας ασφάλεια; Δεν μας ανησυχεί ότι αφ’ ενός αποδυναμώνεται η αμυντική ικανότητα της χώρας μας και αφ’ ετέρου αποκτούμε εχθρικές σχέσεις με τους απανταχού σιίτες (περίπου 200 εκατομμύρια), ικανός αριθμός των οποίων ζει και στην Ελλάδα; Ή μήπως προσδοκούμε ότι σε περίπτωση σύρραξης με τη γείτονα, η μουσουλμανικότατη Σ. Αραβία θα στραφεί κατά της μουσουλμανικής Τουρκίας;
β) Δεν απασχολεί την κυβέρνηση ότι, ενώ διατρανώνει τον υπέρτατο σεβασμό της στη Χάρτα του ΟΗΕ και στο Διεθνές Δίκαιο, συνεργάζεται στρατιωτικά με ένα κράτος με ανατριχιαστικό παρελθόν και παρόν στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (μεσαιωνικού τύπου μεταχείριση γυναικών και ομοφυλοφίλων, δολοφονία Κασόγκι, δημόσιοι αποκεφαλισμοί, ακρωτηριασμοί και μαστιγώσεις καταδίκων κ.λπ.);

ΔΗΜΟΦΙΛΗ