Οι τούρκοι ανοίγουν πυρ έξω από την Λέσβο! NAVTEX «πολέμου»

Περιοχή ανάμεσα στη Λέσβο και τη Χίο, στα ανοιχτά του Πλωμαρίου, δέσμευσαν οι Τούρκοι για άσκηση με πραγματικά πυρά, για τις 21 και τις 22 Οκτωβρίου. Η περιοχή, που επί της ουσίας πιάνει όλη την απόσταση ανάμεσα στα δύο νησιά, φτάνει ως τα ανοιχτά του Πλωμαρίου.

Με την αναπόφευκτη κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας θα έρθει και ο πόλεμος

Η Άγκυρα δεν αφήνει ούτε μέρα να περνά δίχως κάποιου είδους πρόκληση, ρητορική ή επί του πεδίου, και είναι σαφές ότι προετοιμάζει έναν… θορυβώδη χειμώνα, ως αντίθεση στο «ήσυχο καλοκαίρι». Η δε έκδοση NAVTEX από τουρκικής πλευράς, τόσο για το Αιγαίο όσο και για την ανατολική Μεσόγειο, έχει λάβει «βιομηχανικές διαστάσεις» και χρησιμοποιείται σε τέτοιο βαθμό, που οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν προλαβαίνουν να… τις χρησιμοποιήσουν.

Σε κάποιες δηλαδή περιπτώσεις, παρότι εκδίδονται τέτοιου είδους «οδηγίες», τουρκικά πολεμικά σκάφη δεν μεταβαίνουν στις περιοχές που δεσμεύονται από την Άγκυρα.

navtex 1
Η νέα NAVTEX από πλευράς Άγκυρας

Απώτερος σκοπός

Παρά ταύτα όμως ακόμη και η έκδοση NAVTEX έχει σαφή χρησιμότητα για την τουρκική πλευρά, η οποία θεωρεί πώς έτσι «κλείνει» την Ελλάδα μέσα στα 6 μίλια των χωρικών της υδάτων. Ακριβώς δηλαδή αυτό που έκανε στην περίπτωση του ερευνητικού «Nautical GEO», που επιχείρησε να περιορίσει εντός των 6 μιλίων, ισχυριζόμενη πως ό,τι βρίσκεται εκτός αποτελεί υφαλοκρηπίδα της, επιχειρεί να το εφαρμόσει και στο Αιγαίο, αμφισβητώντας στην πράξη τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας πέραν των 6 μιλίων.

Πρόκειται για τακτική η οποία είναι σαφές ότι βασίζεται και στην… ανοχή που η ελληνική πλευρά δείχνει σε τέτοιου είδους περιστατικά επί του πεδίου. Παρότι όσα συνέβησαν με το «Nautical GEO» έχουν καταγγελθεί σε διεθνές επίπεδο από την χώρα μας, η ουσία είναι ότι η Τουρκία κατάφερε «επί του πεδίου» να περιορίσει τις ερευνητικές του δραστηριότητα, επιμένοντας στο παράνομο και εμφανώς παράλογο ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», η οποία είναι σαφές ότι περιλαμβάνει την «ουδετεροποίηση» του Αιγαίου μέσω του περιορισμού της χώρας μας στα 6 ναυτικά μίλια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ