Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Ψυχρολουσία για την κυβέρνηση από τα ευρήματα δημοσκόπησης για την Δυτική Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σφοδρή επίθεση Κύρτσου σε Μητσοτακη: Εκτροπή

Ως διδάκτορας του LSE, θεωρώ σκανδαλώδες ότι ο Μητσοτάκης χρησιμοποίησε το βήμα του πανεπιστημίου, το οποίο έχει φιλελεύθερη παράδοση, για να εξαπολύσει χυδαία επίθεση κατά Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

Σφοδρή επίθεση του Χάρη Κατσανιδη σε Μητσοτακη

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο...

Πατριωτική παρέμβαση Στυλιανιδη για τις τουρκικές προκλήσεις και την Θρακη

Σε παρέμβαση του στη βουλη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης που...

Η Ξένη Δημητρίου γκρέμισε το κατηγορητήριο για Παπαγγελόπουλο – Τουλουπάκη

Σε πληθώρα δημοσιευμάτων τα οποία αφορούσαν στο σκάνδαλο Novartis...

Τσιπρας σε Μητσοτακη: Είναι πλέον σαφές ότι κρύβεστε από τη Βουλή γιατί είστε ένοχος

Καταθέτω νέα Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό: «Θα βρείτε...

Κόλαφος ο Καστανίδης: Η κυβέρνηση εξευτέλισε την Βουλή

Δεν μασησε τα δόντια ο Χαρης Καστανίδης που μιλησε...

Επιτροπή Θεσμών: Θερμό επεισόδιο Πολάκη – Δημητριάδη!

Τον Παναγιώτη Κοντολέοντα «έδειξε» ο Γρηγόρης Δημητριάδης για τις...

Νίκος Καρανικας: Μας επιστρέφει στο 1950 ο Μητσοτάκης

Σε διαδικτυακή του παρέμβαση ο Νίκος Καρανικας αναφερει:μας...

Σκάνδαλο υποκλοπών: Eπιβεβαιώνεται η ένοχη συμπεριφορά της κυβέρνησης

Ηκυβέρνηση έταζε ότι θα ρίξει άπλετο φως στο σκάνδαλο...

Γιώργος Κύρτσος για την πανεπιστημιακή αστυνομία: 1500 κομματικοί αργόμισθοι

Κυβέρνηση,ΕΛΑΣ διευκρινίζουν ότι δεν έχει καταργηθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία. Από τη στιγμή που..διευκρινίζεται η ύπαρξη των 1500 κομματικών αργόμισθων, επιβεβαιώνεται η ανύπαρκτη χρησιμότητά τους.

Ο Άκης Τσελέντης ισοπεδώνει τον Άδωνι Γεωργιάδη

Ξεσπά στο διαδίκτυο ο Αλης Τσελέντης, ο γνωστός σεισμολόγος...

Η διαχείριση της πανδημίας δεν προκάλεσε φθορές στην κυβέρνηση Μητσοτάκη στη Δυτική Ελλάδα. Αντιθέτως, η ΝΔ εμφανίζεται με κέρδη 3,2% μονάδων, σύμφωνα με το γκάλοπ της DATA C, το οποίο μας φωτίζει τον προθάλαμο του πολιτικά κρίσιμου χειμώνα 2021-22. Η κυβερνητική πλειοψηφία δείχνει σταθερή και συμπαγής, αλλά χωρίς εισροές από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Με πληροφορίες απο το pelop.gr

Ο ΣΥΡΙΖΑ από πλευράς του δεν βρίσκει τρόπο να αυξήσει τα ποσοστά του, αλλά προσβλέπει στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους του 2019, που προς το παρόν κρατούν αποστάσεις, αλλά πάντως στην τελευταία αναμέτρηση τελικά στράφηκαν υπέρ του, παρά τις φθορές της κυβερνητικής του θητείας. Η Ελληνική Λύση επωφελείται από το γενικότερο μούδιασμα της κοινής γνώμης και εμφανίζεται ως τέταρτο κόμμα στην περιφέρειά μας πίσω από το ΚΙΝΑΛ.

Στη δημοσκόπηση αυτή δοκιμάζεται και αξιολογείται μια διαφορετική μέθοδος εκτίμησης ποσοστών των κομμάτων και των αναποφάσιστων πολιτών από την DATA C.

Δημοσκόπηση της DATA C για το pelop.gr: Τι θα ψήφιζαν οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας, εάν είχαμε εκλογές την Κυριακή

Δημοσκόπηση της DATA C για το pelop.gr: Τι θα ψήφιζαν οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας, εάν είχαμε εκλογές την Κυριακή

  • Η DATA C, από τον Δεκέμβριο΄20 εισήγαγε μια νέα μέθοδο ανάλυσης της πρόθεσης ψήφου (αναφέρεται ως «Εκτίμηση») με βάση την οποία δε σταθμίζει αλλά υπολογίζει για κάθε κόμμα, την μεταβολή ανάμεσα στις ερωτήσεις «τι ψηφίσατε το 2019» και «τι θα ψηφίζατε εάν είχαμε αύριο εκλογές» και την εφαρμόζει πάνω στο ποσοστό των εκλογών του 2019 επί των εγγεγραμμένων.
  • Εάν είχαμε εκλογές αύριο, βάση της δημοσκόπησης η ΝΔ θα ήταν πρώτο κόμμα στην ΠΔΕ, με ποσοστό 23,9% επί των εγγεγραμμένων. Το 2019 στις εθνικές εκλογές είχε λάβει 20,7% (η ποσοστό 36,17% επί των εγκύρων) κατά συνέπεια η μέτρηση καταγράφει αύξηση της Ν.Δ. σε σχέση με τις εθνικές εκλογές κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες. Η συνοχή του κόμματος, όπως φαίνεται στο σχήμα 2 είναι υψηλή (71,3%) το ποσοστό των αναποφάσιστων καταγράφεται στο 12,8% και μικρές είναι οι διαρροές προς άλλα κόμματα (7%).
  • Στις εθνικές εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΔΕ προηγήθηκε της ΝΔ με ποσοστό 0,7% επί των εγκύρων. Η δημοσκόπηση καταγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 22,1% ενώ στις εκλογές είχε λάβει 21,1% (η ποσοστό 36,83% επί των εγκύρων). Η συνοχή του κόμματος, όπως φαίνεται στο σχήμα 1 είναι χαμηλή (58,6%) ενώ σημαντικό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων (23,2%).
  • Η άρνηση ψήφου που τον Δεκέμβριο’20 καταγραφόταν σε μεγάλα ποσοστά (12,3%) εμφανίζεται σήμερα σαφώς μειωμένη (4,5%) γεγονός που πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολίτες βιώνουν πλέον μια νέα κανονικότητα.
  • Αναποφάσιστοι δηλώνουν το 20,8% των πολιτών της ΠΔΕ, ποσοστό σημαντικό, το οποίο σε συνδυασμό με το ποσοστό των πολιτών που δήλωσαν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν (4,5%) και αυτούς που δεν απάντησαν (1,9%) φθάνει το 27,2%.

Δημοσκόπηση της DATA C για το pelop.gr: Τι θα ψήφιζαν οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας, εάν είχαμε εκλογές την Κυριακή

Εάν η πρόθεση ψήφου υπολογισθεί με την παραδοσιακή στάθμιση (που όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων κάνουν μέχρι σήμερα), τότε η ΝΔ προηγείται στην Π.Δ.Ε με 25,6% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 20,3%. Τα ποσοστά αυτά αναφέρονται στην στήλη 2 (πίνακας 2) και είναι μεγαλύτερα από την εκτίμηση της DATA C, διότι με την παραδοσιακή στάθμιση ενισχύονται τα ποσοστά των κομμάτων το εκλογικό σώμα των οποίων υπέρ εκπροσωπείται στις δημοσκοπήσεις (αυτό ισχύει περισσότερο για την ΝΔ και λιγότερο για το ΣΥΡΙΖΑ).

Στην στήλη 3 παρατίθεται, για συγκριτικούς λόγους, η πρόθεση ψήφου σύμφωνα με τις επεξεργασίες της DATA C (Εκτίμηση).

Στις στήλες 4 και 5 η αναγωγή επί των εγκύρων των στηλών 1 και 2. Το καταγράφουμε μεν αλλά τονίζουμε ότι σε μια δημοσκόπηση που απέχει από τις εκλογές, είναι λάθος να ληφθεί υπόψη το ποσοστό επί των εγκύρων, για δύο σοβαρούς λόγους:

  • διότι βασίζεται στην βεβαιωμένα λανθασμένη υπόθεση ότι όσοι σήμερα δεν μετέχουν στο δείγμα ή μετέχουν αλλά δεν δηλώνουν κόμμα (οι δύο αυτές κατηγορίες, όπως αναφέρεται στην «ταυτότητα» της έρευνας αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος) πράγματι έτσι θα συμπεριφερθούν στις εκλογές. Η υπόθεση αυτή αποκλείει την πλειοψηφία της κοινωνίας και δεν βοηθά όσους χρησιμοποιούν τις δημοσκοπήσεις να «ακούσουν» την κοινωνία στο σύνολο της.
  • διότι βασίζεται στην κατά την άποψη μας λανθασμένη υπόθεση για όσους δηλώνουν στην έρευνα άρνηση ψήφου ή εντάσσονται στην αδιευκρίνιστη ψήφο, ότι, εάν τελικά ψηφίσουν θα το κάνουν με τις ίδιες αναλογίες με όσους δηλώνουν πρόθεση ψήφου. Αντίθετα, θεωρούμε ότι οι αναλογίες δεν θα είναι ίδιες όπως και ότι όσοι δεν μετέχουν στην έρευνα, συμπεριφέρονται σημαντικά διαφορετικά από όσους μετέχουν.

Στην στήλη 6 τα πραγματικά αποτελέσματα του 2019 επί των εγκύρων. Στην στήλη 7, για κάθε κόμμα, η μεταβολή ανάμεσα στα πραγματικά αποτελέσματα των εκλογών του 2019 και στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

Δημοσκόπηση της DATA C για το pelop.gr: Τι θα ψήφιζαν οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας, εάν είχαμε εκλογές την Κυριακή

Δημοσκόπηση της DATA C για το pelop.gr: Τι θα ψήφιζαν οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας, εάν είχαμε εκλογές την Κυριακή

Δημοσκόπηση της DATA C για το pelop.gr: Τι θα ψήφιζαν οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας, εάν είχαμε εκλογές την Κυριακή

Σε σχέση με δημοσκοπήσεις την ίδια περίοδο σε επίπεδο επικράτειας (βλέπε πίνακα 3) έχουμε δύο διαφορές. Μια έχει να κάνει με ένα νέο τρόπο ανάλυσης της πρόθεση ψήφου που έχει εισάγει η DATA C και η άλλη ότι στην ΠΔΕ τα ποσοστά των μεγάλων κομμάτων εξακολουθούν να είναι σε επαφή και ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ προς την Ν.Δ.

Δημοσκόπηση της DATA C για το pelop.gr: Τι θα ψήφιζαν οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας, εάν είχαμε εκλογές την Κυριακή

Εάν είχαμε εκλογές σήμερα  η ΝΔ θα λάμβανε το μεγαλύτερο ποσοστό της στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπως συνέβη στις εκλογές του 2019. Στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας καταγράφει ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο των εκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Αχαΐας εμφανίζεται πολύ κοντά αλλά πίσω από την ΝΔ. Αυτό οφείλεται κύρια στο μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων. Στο νομό Ηλείας καταγράφει ποσοστό σχεδόν ίδιο με των εκλογών 2019 ενώ στο νομό Αιτωλοακαρνανίας εμφανίζει αύξηση.

Το ΚΙΝΑΛ εξακολουθεί να είναι πολύ δυνατό στην Ηλεία ενώ το ΚΚΕ καταγράφεται αυξημένο στην Αιτωλοακαρνανία.

Δημοσκόπηση της DATA C για το pelop.gr: Τι θα ψήφιζαν οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας, εάν είχαμε εκλογές την Κυριακή

Δημοσκόπηση της DATA C για το pelop.gr: Τι θα ψήφιζαν οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας, εάν είχαμε εκλογές την Κυριακή

Ταυτότητα της έρευνας

ΣΚΟΠΟΣ: Η διερεύνηση των απόψεων της κοινής γνώμης της Π.Δ.Ε. για τις Εθνικές εκλογές, για λογαριασμό της εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ και του ενημερωτικού ιστότοπου www.pelop.gr. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ – ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.582 ψηφοφόρων της Π.Δ.Ε., ανδρών και γυναικών 17 ετών και άνω. Πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία με στρώματα τις Π.Ε.  χρήση quota στο φύλο, την ηλικία. ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΣΤΑΘΜΙΣΗΣ: Το δείγμα σταθμίστηκε ως προς τις εθνικές εκλογές 2019. ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 17/9-9/10/2021. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Ποσοτική έρευνα με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, στα νοικοκυριά των ερωτώμενων χωρίς χρήση κάλπης. ΜΕΓΙΣΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ::±2,44% ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία DATA R.C. [Α.Μ. ΕΠΙΧ. ΔΗΜΟΣΚΠ.-ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ Ε.Σ.Ρ.2, Α.Μ. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Αρχής προστ. Ατομ. Δεδ. Ν 472/1997:817]. H DATA C είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ και μέτοχος της Ελεγκτικής Εταιρείας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Κοινής Γνώμης.

Τα ευρήματα της έρευνας και ειδικότερα η πρόθεση ψήφου αποτελούν  καταγραφή απόψεων και τάσεων. Δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου ούτε εκτίμηση εκλογικής επιρροής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος με τον Μακη Τριανταφυλλοπουλο στην Δίκη στο Open: Ρωτήστε πόσοι Αθάνατοι πληρώθηκαν για να...

Εκρηκτική ήταν η εμφάνιση του Μακη Τριανταφυλλοπουλου στην εκπομπή...

Αμύθητη αρχαιολογική ανακάλυψη: Η πιο παλιά εκδοχή της Οδύσσειας μπροστά στα μάτια μας

  Με τόσο πλούσιο ιστορικό παρελθόν και «βιογραφικό» που ξεκίνησε...

Σάλος στο Instagram με το αληθινό ονομα της Κλέλιας Ανδριολάτου – Το Κλέλια δεν ειναι...

Απολαμβάνει την επιτυχία της η Kλέλια Ανδριολάτου που ...

Σάλος με το βιντεο του Λούμπεν για τον Μητσοτακη στη Ναταλια Γερμανού

Βούτυρο στο ψωμι των παιδιών του Λούμπεν ήταν οπως φάνηκε η συνεντευξη του Κυριακου Μητσοτακη στην Ναταλια Γερμανού. Μια συνεντευξη που την σχολίασαν με τον δικό τους τροπο.

Τωρα: Ο Ακης Τσελέντης για τον νεο σεισμο

Σε ανάρτηση του πριν λίγο ο έγκριτος σεισμολόγος αναφερει:...

Νίκος Ευαγγελατος: Ζεστά μετρητά 350000 ευρώ βρέθηκαν σε διαμέρισμα της Κιβωτού – Τα ειχα για...

Ιλιγγιώδης χρηματική ποσο βρέθηκε μέσα στο χρηματοκιβώτιο που διατηρούσε...

Ο Άκης Τσελέντης ισοπεδώνει τον Άδωνι Γεωργιάδη

Ξεσπά στο διαδίκτυο ο Αλης Τσελέντης, ο γνωστός σεισμολόγος...

Ισχυρός σεισμος στο Αλιβέρι της Εύβοιας – Σείστηκε η Αθήνα

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 22:06 με επίκεντρο σχεδόν...