Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Τα γκρίζα σημεία της Ελληνοαμερικανικής συμφωνίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της οικονομίας

Γράφει η Ιωάννα ΛιούταΗ κυβέρνηση προσπαθεί...

Πάμε σαν άλλοτε (;)

Κώστα Δημ Χρονόπουλου Πάμε σαν άλλοτε, σαν προχθές, εχθές, σήμερα...

Γιώργος Βενετσάνος: Είδε και αποείδε ο Ρωμιός

Γράφει ο Γιώργος ΒενετσάνοςΤελικά με τα έτσι και τα...

ΠΑΚ Θεσσαλίας: Άλλα στα λόγια, άλλα στα χαρτιά για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων!

Μια ακόμα δυσάρεστη έκπληξη επεφύλαξε η πολιτική ηγεσία του...

Tραπεζική ασυδοσία και ώρα ευθυνών για τον Άρειο Πάγο

Του Γεωργίου ΠαπασίμουΗ προκλητική προαναγγελία της Τράπεζας της...

Γιώργος Βενετσάνος: Ζωή και αξιοπρέπεια πίσω

Γράφει ο Γιώργος ΒενετσάνοςΟ ελληνικός λαός είναι καλός, φιλότιμος,...

Πλειστηριασμοί, Κατασχέσεις και Πρώτη Κατοικία

του  Χρυσόστομου Τσιρίδη. .Η λύση είναι μία πλέον. Η Κύρια...

Γιώργος Βενετσάνος: Πολιτικά 2500 ετών

Γράφει ο Γιώργος ΒενετσάνοςΈχουμε μια ιστορία που όχι μόνο...

Ανατροπή της παγκόσμιας ισορροπίας ισχύος: Αντί-Σταυροφορίες, Ημισεληνοφοροες

Εισαγωγικά, επιγραμματικά, οι διεθνείς σχέσεις μοιάζουν με σεισμογενείς περιοχές...

Αλωνίζουν οι Τ/Κ μέσα στο σπίτι μας, μας συκοφαντούν και εμείς τους ανεχόμαστε

ΜΙΑ «ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ» ΜΕ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΥΣ ΠΕΡΙ ΑΝΟΧΗΣ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΘΡΑΣΥΤΑΤΩΝ...

Οι μυστικές συνομιλίες για την Ουκρανία και οι «κόκκινες» γραμμές

Στις 6 Νοεμβρίου 2022 συνομίλησαν μακριά από τα φώτα...

Κιβωτός του Κόσμου: Η αθέατη όψη ενός κυβερνητικού σκανδάλου

Άλλαξε η διοίκηση και ουσιαστικά κρατικοποιείται η μέχρι πρότινος...

Πράκτορες της Τουρκίας μέσα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο!

Όλα τα Ελληνικά ΜΜΕ γραπτά, τηλεοπτικά ή και...

Γράφει ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης

Σμήναρχος ε.α

Στις 14 Οκτωβρίου υπεγράφη η Ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, μία συμφωνία που κατά βάσιν δεν είναι κάποια νέα αλλά μία τροποποιητική της αρχικής συμφωνίας του 1990 και της συνέχειας του κυρωμένου πρωτοκόλλου του 2020 που συνόδευε αυτήν την συμφωνία.

24E17B38 6953 4F01 9550 1C56113DA632
Στην φωτογραφία ο Μπλίνκεν με τον Κίσινγκερ. Ας ελπίσουμε ότι η φωτογράφηση είναι απολύτως συμπτωματική…

Ουσιαστικά πέραν των γενικών αναφορών περί δέσμευσης των δύο μερών Ελλάδος και ΗΠΑ,ότι δηλαδή θα εντείνουν με σταθερή αποφασιστικότητα την προάσπιση της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας κατά απειλητικών δράσεων και ένοπλων επιθέσεων, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην τουρκική επιθετικότητα κατά της Ελλάδος. Επίσης δεν υπάρχειούτε και κάποια ρητή δέσμευση της άρσης του casus belli, που να συνοδεύεται με συγκεκριμένη δέσμη μέτρων κατά της Τουρκίας. Το κυριότερο όλων είναι, ότι στην συμφωνία αυτή δεν αναφέρεται ευθέως η αμυντική συνδρομή των ΗΠΑ σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχθεί επίθεση στην επικράτεια της, όπως ανάλογα έχει τεθεί στην πρόσφατη κυρωμένη Ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

Η συμφωνία αυτή ουσιαστικά εκχωρεί ελληνικό έδαφος σε αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα. Απλά υπάρχουν γενικόλογες αναφορές και ευχολόγια σε εγγυήσεις, κάτι δηλαδή που υπήρχε και στην βασική συμφωνία του 1990. Οι εγγυήσεις, πουλάβαμε το 1996 έναντι απειλών, δεν μας προστάτευσαν τότε που οι Τούρκοι κομάντος έκαναν απόβαση στα Ίμια.

Το ότι οι ΗΠΑ διαμεσολάβησαν, για να μην επεκταθεί η κρίση σε μία γενικευμένη σύρραξη, αυτό ερμηνεύθηκε ως συμβατική δέσμευση των ΗΠΑ, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Με τι συνέπειες όμως; Την επομένη, οι ΗΠΑ να έχουν διαμηνύσει σε Ελλάδα και Τουρκία, ό,τι η ελληνική βραχονησίδα αποτελεί ουδέτερο έδαφος (γκριζάρισμα).

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε μετά από μία εβδομάδα, όταν ο τότε εκπρόσωπος του StateDepartment δεν δέχθηκε το υπόμνημα της ελληνικής πλευράς περί κατάφωρης παραβίασης των συνόρων, λαμβάνοντας την απαράδεκτη απάντηση, ότι η Ελλάδα και η Τουρκία δεν έχουν συμφωνημένα σύνορα, δηλαδή αμφισβήτησαν εμμέσως πλην σαφώς την συνθήκη της Λωζάννηςκαι το διεθνές δίκαιο. Και για να έρθουμε και στο σήμερα, αλήθεια, οι φίλοι και σύμμαχοι μας Αμερικανοί που ήταν όταν το Oruc Reis αλώνιζε για πάνω από ένα μήνα τις ελληνικές θάλασσες το καλοκαίρι του 2020 ή που ήταν, όταν πρόσφατα το ερευνητικό σκάφος nautical geo δέχονταν τις τουρκικές παρενοχλήσεις εντός της ελληνικής επικράτειας; Αν δεν κάνω λάθος, η αμερικανική βάση της Σούδας δεν απέχει πολύ από την θαλάσσια περιοχή νότιας της Κρήτης,όπου συνέβη το συγκεκριμένο επεισόδιο με το nautical geo.

Επίσης στην συμφωνία αυτή, ναι μεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι οι προθέσεις των ΗΠΑ είναι να δώσουν ένα μεγαλύτερο γεωστρατηγικό ρόλο στην Ελλάδα σαν μια περιφερειακή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή, αυτό όμως είναι το τυράκι. Η φάκα ποια είναι; Η φάκα είναι, ότι η χώρα μας πλέον μπαίνει στο στόχαστρο των παραδοσιακών αντιπάλων των ΗΠΑ, όπως της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιραν κλπ, με ότι αυτό συνεπάγεται σε μία άνευ λόγου και αιτίας εμπλοκή της Ελλάδος σε πιθανές στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ κατά τρίτων χωρών, που πολλές από αυτές, διάκεινται προς την χώρα μας φιλικά ή τουλάχιστον ουδέτερα.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα πρόκλησης αρνητικών συνεπειών για την χώρα μας έναντι της Ρωσίας, είναι η εγκατάσταση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη,που θα λειτουργήσουν ως προκεχωρημένα ορμητήρια των ΗΠΑ σε περίπτωση αμερικανορωσικής εμπλοκής. Οι δυνάμεις αυτές θα αναπτυχθούν άμεσα στις γειτονικές μας βαλκανικές χώρες, παραμερίζοντας τα στενά του Βοσπόρου από την μία, ενώ από την άλλη, η Ελλάδα θα στηρίζει τις πιθανές στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε ένα ψευδοκράτος, όπως αυτό του Κοσσυφοπεδίου, που η Ελλάδα δεν το έχει αναγνωρίσει, με αποτέλεσμα να διαταραχθούν οι σχέσεις μας με την φίλη Σερβία.

Τέλος για επιβεβαίωση όλων αυτών που αναφέρθηκαν και ακόμα πριν στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας, έρχεται ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις ο οποίος δηλώνει:

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των διερευνητικών επαφών (συνομιλίες) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Κατ΄αρχήν, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν θέματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ειρηνικά μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Όπως γνωρίζετε, οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν λαμβάνουν θέση σχετικά με το πώς άλλα κράτη πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους για τα θαλάσσια σύνορα (τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών)».

Δηλαδή, κοινώς μας λέει, ‘’βρείτε τα με την Τουρκία, γιατί οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επέμβουν στρατιωτικά όταν υπάρχουν συνοριακές διαφορές ή γκρίζες ζώνες μεταξύ συμμαχικών κρατών’’. Απλά οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Πάντως για να μην έχουμε κάποιοι ψευδαισθήσεις, καμία συμφωνία δεν διασφαλίζει ότι οοποιοσδήποτε σύμμαχος θα πολεμήσει στο πλευρό της Ελλάδας, αν η ίδια η Ελλάδα δεν σταθεί στα δικά της αμυντικά ‘’πόδια’’ και επίσης καμία αμυντική συμφωνία δεν θα αποτρέψει την τουρκική προκλητικότητα ή επιθετικότητα, αν οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν δείξουν αποφασιστικότητα και δυναμική αντίδραση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος με τον Μακη Τριανταφυλλοπουλο στην Δίκη στο Open: Ρωτήστε πόσοι Αθάνατοι πληρώθηκαν για να...

Εκρηκτική ήταν η εμφάνιση του Μακη Τριανταφυλλοπουλου στην εκπομπή...

Αμύθητη αρχαιολογική ανακάλυψη: Η πιο παλιά εκδοχή της Οδύσσειας μπροστά στα μάτια μας

  Με τόσο πλούσιο ιστορικό παρελθόν και «βιογραφικό» που ξεκίνησε...

Σάλος με το βιντεο του Λούμπεν για τον Μητσοτακη στη Ναταλια Γερμανού

Βούτυρο στο ψωμι των παιδιών του Λούμπεν ήταν οπως φάνηκε η συνεντευξη του Κυριακου Μητσοτακη στην Ναταλια Γερμανού. Μια συνεντευξη που την σχολίασαν με τον δικό τους τροπο.

Σάλος στο Instagram με το αληθινό ονομα της Κλέλιας Ανδριολάτου – Το Κλέλια δεν ειναι...

Απολαμβάνει την επιτυχία της η Kλέλια Ανδριολάτου που ...

Τωρα: Ο Ακης Τσελέντης για τον νεο σεισμο

Σε ανάρτηση του πριν λίγο ο έγκριτος σεισμολόγος αναφερει:...

Ισχυρός σεισμος στο Αλιβέρι της Εύβοιας – Σείστηκε η Αθήνα

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 22:06 με επίκεντρο σχεδόν...

Ο Άκης Τσελέντης ισοπεδώνει τον Άδωνι Γεωργιάδη

Ξεσπά στο διαδίκτυο ο Αλης Τσελέντης, ο γνωστός σεισμολόγος...

H Δημοσκόπηση με τις μεγάλες εκπλήξεις: Η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙZΑ – Κόκκινες κάρτες στα...

Στις 5 μονάδες βρίσκεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...