Για τα… τρομολαγνικά fake news του Συνολάκη πότε θα παρέμβει εισαγγελέας;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο βαφτισιμιός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μίλησε για πιθανό σεισμό 8,5 Ρίχτερ στην Κρήτη, που θα… αφανίσει το νησί.

Στις 13 Οκτωβρίου ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης ζήτησε, με δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα, την παρέμβαση εισαγγελέα για φημολογία που αναπτύχθηκε σχετικά με μεγάλο σεισμό στη Θήβα: «Βγάζεις τον κόσμο στα κάγκελα έτσι. Πρέπει να επέμβει εισαγγελέας σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι Θηβαίοι τρέμουν από την αγωνία», είπε.

Από τον Βασίλη Γαλούπη

Μια μέρα αργότερα, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή Κώστας Συνολάκης έδωσε συνέντευξη στο ίδιο κρατικό ραδιόφωνο, όπου έκανε λόγο για επικείμενο σεισμό… 8,5 Ρίχτερ στην Κρήτη! Η «είδηση» και η συνέντευξη αναδημοσιεύτηκαν από το επίσης κρατικό ertnews.gr, όπως και από πολλά sites.

Συγκεκριμένα, για τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην Κρήτη ο κ. Συνολάκης, αφού… υπενθύμισε ότι το 365 π.Χ. και το 1303 μ.Χ. έγιναν σεισμοί πάνω από 8,5 Ρίχτερ, τόνισε: «Καταλαβαίνετε τι θα γίνει αν γίνει ξανά ένας τέτοιος σεισμός. Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, καθώς σεισμοί τέτοιοι γίνονται κάθε 700 – 800 χρόνια. Είμαστε κοντά, κανένας δεν ξέρει αν θα είναι σε δεκαετίες ή αν θα είναι σε 100 χρόνια. Έχουμε μπει σε μια εκατονταετηρίδα τηρουμένων των αναλογιών και από ό,τι ξέρουμε από τις σεισμικές ζώνες και πώς συμπεριφέρονται. Αυτό δεν σημαίνει πως θα γίνει σε 700 χρόνια ακριβώς, αλλά είναι ένας μέσος όρος στο ελληνικό τόξο».

Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα στον υπό τροποποίηση, λόγω πανδημίας, Ποινικό Κώδικα για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων στο άρθρο 191 αναφέρεται: «Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις, με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή».

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και βαφτισιμιός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με όσα δηλώνει προκαλεί φόβο στους κατοίκους της Κρήτης και του Αιγαίου κι αν αυτός ο φόβος που διασπείρει μπορεί να προκαλέσει ζημία στην οικονομία και τον τουρισμό. Απορίας άξιο είναι για ποιο λόγο δεν έχει παρέμβει ακόμα εισαγγελέας.

«Σεισμός, που, αν γίνει, θα… αφανίσει το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας»

9B6B9CC8 94E0 4E8C A85F 99179F66323B
Διασώστες επί το έργον στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης

Ο κ. Συνολάκης, μέσω κρατικού ραδιοφώνου και ιστοσελίδας της ΕΡΤ, κάνει απροκάλυπτα λόγο για σεισμό 8,5 Ρίχτερ στην Κρήτη. Ένας τέτοιος σεισμός, αν γίνει, θα «αφανίσει» το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, θα σβήσει από τον χάρτη ολόκληρες πόλεις, θα σκοτώσει ανθρώπους και θα προκαλέσει τσουνάμι που μπορεί να καταπιεί νησιά των Κυκλάδων.

Οι αναφορές για 8,5 Ρίχτερ στο… 365 π.Χ. και στο… 1.303 μ.Χ. ωθούν τον κ. Συνολάκη να εξαγάγει ένα… μελλοντικό συμπέρασμα, το οποίο, όμως, αδυνατεί να προσδιορίσει χρονικά. Δηλαδή, σύμφωνα με όσα λέει, ο σεισμός των 8,5 Ρίχτερ μπορεί να γίνει σήμερα, μπορεί σε δέκα χρόνια, μπορεί σε 100. Μπορεί…

Θα πρέπει, δηλαδή, να ζουν με τον τρόμο οι Κρητικοί από σήμερα μέχρι και 100 χρόνια μετά, ίσως και μια αιωνιότητα, για να μάθουν αν ο κ. Συνολάκης είχε δίκιο ή όχι. Αυτό δεν είναι καταστροφολογία υπό τον μανδύα της επιστημονικής… πληροφόρησης; Δεν δρα ακριβώς όπως τα «fake news», προκαλώντας τον πανικό και την απειλή, διαρκείας μάλιστα, για τη δημόσια ασφάλεια;

Αλήθεια, γιατί ο οποιοσδήποτε να χτίσει σπίτι στην Κρήτη; Γιατί να επενδύσει ένας επιχειρηματίας; Και γιατί να μην πουλήσει την ακίνητη περιουσία του ο Κρητικός για να φύγει τρέχοντας; Πώς ένας τουρίστας να επισκεφθεί στο εξής την Κρήτης, όταν ο πρόεδρος της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή κάνει τέτοια πρόβλεψη; Και ποια η σκοπιμότητα μιας τέτοιας δήλωσης; Στην περίπτωση του σεισμού, ο πανικός θα βλάψει πολύ περισσότερο από ό,τι θα βοηθήσει.

Από μια θεωρούμενη ως αυθεντία στον τομέα των φυσικών καταστροφών, όπως ο καθηγητής Συνολάκης, θα περίμενε κανείς μια παρέμβαση εποικοδομητική, όχι αόριστη. Η Καλιφόρνια, τόπος που χρησιμοποιεί συχνά ο κ. Συνολάκης ως παράδειγμα σε διάφορες καταστροφές στην Ελλάδα, έχει ήδη εγκαταστήσει ένα σύστημα alerts που θα ειδοποιεί τους κατοίκους πριν από τυχόν μεγάλο σεισμό. Το συγκεκριμένο σύστημα δεν προβλέπει σεισμούς προτού συμβούν. Αντ’ αυτού, εντοπίζει σεισμό μετά την έναρξή του, αλλά προτού γίνει αισθητός από τον άνθρωπο. Και ειδοποιεί τον κόσμο. Αυτό το μικρό χρονικά «παράθυρο» μεταξύ του alert και της εκδήλωσης του σεισμού μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Διαθέτουμε ανάλογο σύστημα για την Κρήτη; Και τι χρησιμεύει η «πρόβλεψη» για σεισμό ικανό να αλλάξει τον χάρτη της Μεσογείου, όταν σήμερα υπάρχει τεχνολογική δυνατότητα να σωθούν οι ζωές των ανθρώπων και δεν φροντίζουμε να τη διαθέτουμε;

Θα εκκένωνε το Μάτι στο «άψε σβήσε», αλλά για την Εύβοια δεν έβγαλε κιχ

Ο κ. Συνολάκης είναι ο επιστήμων που δήλωνε το 2018 ότι θα εκκένωνε το Μάτι «μέσα σε 30-45 λεπτά», αλλά δεν βρήκε κάποια πειστική εξήγηση για το πώς κάηκαν η μισή Εύβοια και ο τελευταίος πνεύμονας δάσους της Αττικής με 2 Μποφόρ. Για τον «Ιανό» πέρυσι, που «σάρωσε» τη Θεσσαλία, έκανε την επιστημονική διαπίστωση ότι έφταιγε η «κακιά στιγμή».

Ο καθηγητής έχει εκφράσει την άποψη ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί σε όλες τις φωτιές η εξέλιξή τους. Στην «αγαπημένη» του Καλιφόρνια, όμως, χρησιμοποιούνται ήδη μοντέλα πρόβλεψης εξέλιξης πυρκαγιών και δείχνουν έγκαιρα πού ακριβώς να επιχειρήσουν οι δυνάμεις. Μοντέλα όπως τα Esri, RHESSyS και FIRETEC είναι τόσο εξελιγμένα που προβλέπουν ακόμα και πώς οι φλόγες μιας φωτιάς θα τροφοδοτηθούν από τον άνεμο που οι ίδιες δημιουργούν.

Η εξάπλωση τρομολαγνικών πληροφοριών που «αιωρούνται» πάνω από τα κεφάλια του ήδη τρομοκρατημένου κόσμου, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, πανικό, ακόμα κι απειλή για τη δημόσια ασφάλεια. Και κανείς δεν θα περίμενε τέτοιες εσχατολογικές προφητείες σε δηλώσεις ακαδημαϊκών. Όπως, για παράδειγμα, όσα δηλώνουν κατά καιρούς και πανεπιστημιακοί καθηγητές Ιατρικής, π.χ. Σύψας, Τζανάκης, πως «θα κολλήσουν κορωνοϊό όλοι οι ανεμβολίαστοι» ανεξαιρέτως…

Η καταστροφολογία και η διάδοση πανικού αποτελούν βασικό πρόβλημα στον κόσμο της διαχείρισης έκτακτων αναγκών. Τουλάχιστον αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει ένας καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, όπως ο κ. Συνολάκης.

Έχει αποκλείσει από το campus του Κολλεγίου Αθηνών τους ανεμβολίαστους

Ο Κώστας Συνολάκης είναι εμπειρογνώμων σε θέματα τσουνάμι και σε άλλα φαινόμενα φυσικών καταστροφών. Το επιστημονικό του πεδίο περιλαμβάνει έρευνες στην ακτομηχανική και στην ωκεανογραφία και ιδιαίτερα στα αποτελέσματα σεισμών και παλιρροϊκών κυμάτων στους ωκεανούς και τις θάλασσες του πλανήτη.

Έχει αναπτύξει το υπολογιστικό μοντέλο προσομοίωσης τσουνάμι MOST (Method Of Splitting Tsunami), το οποίο χρησιμοποιείται από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ για την έγκαιρη πρόγνωση των τσουνάμι στον Ειρηνικό, στον Ινδικό και τον Ατλαντικό ωκεανό. Πρόκειται για μοντέλο αριθμητικών κωδικών προσομοίωσης ικανών να προσομοιώσουν τρεις διαδικασίες εξέλιξης του τσουνάμι: σεισμό, υπερωκεάνια διάδοση και πλημμύρα ξηρής γης.

Το ίδιο μοντέλο χρησιμοποιείται και από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για να προβλέψεις τσουνάμι στη Μεσόγειο. Η επιστημονική κατάρτιση του κ. Συνολάκη έχει αναγνωριστεί, το ίδιο και η συμβολή του στο MOST, ωστόσο αυτό δεν δικαιολογεί τη διαρκή τρομολαγνεία για μελλοντικούς σεισμούς και τσουνάμι που κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα γίνουν.

Ο κ. Συνολάκης προέβη σε αυτές τις ανήκουστες προβλέψεις παράλληλα με τα καθήκοντά του ως διευθύνων/president (sic) του Κολλεγίου Αθηνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθύνων/president, ακολουθώντας πιστά τις κυβερνητικές επιθυμίες, δεν επιτρέπει την είσοδο μη εμβολιασμένων στο αχανές campus του σχολείου, έκτασης 350 στρεμμάτων, στην πλειονότητά του δασικής μορφής!

Ο ίδιος μάλιστα κυκλοφορεί με λευκό Golf, με τους θυρεούς του Κολλεγίου στις πόρτες και με οδηγό, ενώ εκείνος απολαμβάνει τις διαδρομές από το πίσω κάθισμα! Θα τρίζουν τα κόκαλα των πνευματικών φυσιογνωμιών που οικοδόμησαν το πάλαι ποτέ σχολείο της πραγματικής αριστείας, σεμνότητας και μετριοπάθειας!

Πηγή: Εφημεριδα Δημοκρατια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ