Σε ραγδαία φτωχοποίηση οδηγούνται τα νοικοκυριά λόγω των αυξήσεων της ΔΕΗ!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη πληρώνουν οι Ελληνες, ενώ δεν έχει εκδοθεί ακόμη η ΚΥΑ για τις εκπτώσεις, 45 μέρες μετά την εξαγγελία τους!
Σοκ προκαλούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί ρεύματος, οι οποίοι τινάζουν στον αέρα τους προϋπολογισμούς τους, ενώ σχεδόν 45 μέρες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δεν έχει εκδοθεί ακόμα η απαραίτητη Κοινή Υπουργική Απόφαση!

Και όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση δεν έχει ασκήσει ιδιαίτερες πιέσεις στους ιδιώτες παρόχους να ανακοινώσουν τις δικές τους εκπτώσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, όπως η ΔΕΗ, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί να έρχονται «φουσκωμένοι», αφού φαίνεται ότι μετακυλίονται στους οικιακούς καταναλωτές οι τεράστιες αυξήσεις που έχουν σημειωθεί στις χονδρικές τιμές του ηλεκτρικού.

Με αυτόν τον τρόπο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι λογαριασμοί θα μένουν απλήρωτοι, εκτοξεύοντας τα ανεξόφλητα χρέη, με τον κίνδυνο διακοπής της ηλεκτροδότησης να καραδοκεί για πολλά νοικοκυριά. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει ακόμα την εργαλειοθήκη της Κομισιόν, με την οποία υπάρχει η πρόβλεψη να μην προχωρούν οι αποσυνδέσεις σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Με τη μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας να φτάνει τα 242 ευρώ τη μεγαβατώρα, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση με το ακριβότερο ρεύμα σε όλη την Ευρώπη, ενώ στις 18 Οκτωβρίου καταγράφηκε η ιστορικά υψηλότερη τιμή, στα 253 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, εφόσον διατηρηθεί αυτή η κατάσταση, οι επιβαρύνσεις στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς για τις καταναλώσεις του Οκτωβρίου θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο Ε.Ε. οδηγούν σε αντιδράσεις. Οπως αναφέρει η εφημερίδα «El Pais», η Ισπανία είναι έτοιμη να ζητήσει από την Κομισιόν την αποχώρησή της από το ευρωπαϊκό σύστημα υπολογισμού των τιμών ρεύματος και την καθιέρωση ενός εθνικού συστήματος υπολογισμού των τιμών.
Η απουσία των σχετικών ΚΥΑ δημιουργεί ένα ασφυκτικό κοκτέιλ ακρίβειας και για τους καταναλωτές του φυσικού αερίου, οι οποίοι όμως θα δουν έκπτωση στους λογαριασμούς τους κατά 15%, αν και η αύξηση της διεθνούς τιμής έχει ξεπεράσει το 100%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ