Όταν ο Προκόπης Παυλόπουλος έθετε θέμα γερμανικών αποζημιώσεων στην Άνγκελα Μέρκελ το 2019

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου είχε θέσει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ, όταν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2019.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος απευθυνόμενος στην Άνγκελα Μέρκελ, είχε πει: “Eσείς, προσωπικώς, Κυρία Καγκελάριε, στηρίξατε πολλαπλώς την πορεία της Ελλάδας για την έξοδο από την επώδυνη περίοδο των μνημονίων. Με την στάση σας αυτή, εκτός από την διαχρονικώς εγνωσμένη φιλία σας προς την Ελλάδα, αναδείξατε ακόμη περισσότερο και την ευρωπαϊκή ηγετική σας φυσιογνωμία.

Και τούτο διότι όλοι σήμερα αποδέχονται αφενός ότι η τότε υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας ήταν και υπεράσπιση, γενικότερα, της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Και, αφετέρου και συνακόλουθα, ότι βεβαίως η Ελλάδα δεν διανοείται την πορεία της προς το μέλλον εκτός της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, πλην όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να διατηρήσει αλώβητη την ιστορική της φυσιογνωμία δίχως την Ελλάδα στην χορεία των κρατών-μελών της.

Κατόπιν των ανωτέρω είναι προφανές πως οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικές και μας επιτρέπουν έτσι να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας και την συνεργασία μας στην υπεράσπιση της κοινής μας Ευρωπαϊκής Οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Και στη συνέχεια ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε υπογραμμίσει:

“Βεβαίως οφείλω εδώ να υπενθυμίσω την πάγια θέση μας, ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις από τα εγκλήματα της απάνθρωπης ναζιστικής κατοχής είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες, οφείλουμε δε να λύσουμε το σχετικό ζήτημα στο αρμόδιο Δικαιοδοτικό Forum και στην βάση του κοινού μας Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Νομικού Πολιτισμού”.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελε είχε δηλώσει: “Πρέπει να πω ότι αναλαμβάνουμε απόλυτη ευθύνη, για την ιστορική υποχρέωση και ευθύνη που έχουμε. Ξέρουμε για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν από πλευράς εθνικοσοσιαλιστών στην Ελλάδα. Γι’αυτό είναι υπόθεση ‘καρδιάς’ να στηρίξουμε την Ελλάδα προς όφελος και των δύο κρατών, της Ελλάδας και της Γερμανίας”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ