Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022

Σε φιάσκο κατέληξε το φιλόδοξο πρόγραμμα της Κυβέρνησης για τα εγγυημένα δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επικοινωνιακό σόου το καλάθι του νοικοκυριού

«Γκρεμίζει» το βάθρο που έχτισε για τον εαυτό του...

Αρχίζουν έρευνες για υδρογονάνθρακες και νότια της Κρήτης

Ακόμα και σημερΑ  Σάββατο αναμένεται να βγει η νέα...

Πόση θα ειναι τελικά η μείωση στα διοδια στην Αττικη Οδό

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβαση για παραχώρηση της Αττικής...

Η Βενζινη πανω απο 2 ευρω μόνο στην Ελλάδα

Μια παράλογη εικόνα παρουσιάζουν οι τιμές των καυσίμων στην...

Αναλυτικά οι νέες επιδοτήσεις ρευματος για τον μήνα Δεκέμβριο

Τις νέες επιδοτήσεις στα τιμολόγια για την κατανάλωση ηλεκτρικού...

Πλειστηριασμοί Μητσοτάκη: Ακόμα και για 1 ευρώ χρέος στις τράπεζες

Πλειστηριασμοί Μητσοτάκη: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να νομοθετήσει σε...

Οι ώρες που πρέπει να μειώνουμε την κατανάλωση ηλεκτρικού!

Η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει τα περισσότερα ελληνικά...

Το «κοράκι» είναι η Εθνική Τράπεζα και ο Π. Μυλωνας

Το δάνειο της Ιωάννας Κολοβού άνηκε στην Εθνική Τράπεζα....

Έρχονται 5.000 εργάτες γης εποχιακής απασχόλησης απο την Αίγυπτο

Στη συμφωνία με την Αίγυπτο για την εποχιακή απασχόληση...

Αποκάλυψη: Ξεπερνάνε καθε φαντασία οι πρακτικές των τραπεζών με τις ευλογίες της ανάλγητης κυβέρνησης Μητσοτακη

Η Αριάδνη Νούκα Δικηγόρος μιλάει για τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις στο Kontra - Από την εκπομπή ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ που παρουσιάζουν ο Φοίβος Κλαυδιανός, ο Κώστας Πουλακίδας και ο Σπύρος Σουρμελίδης

Τα εκτός σχεδίου που νομιμοποιούνται

Την αμετάκλητη κατάργηση της κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου...

Το δικηγορικό σώμα κατά της Τράπεζας της Ελλάδος για τους πλειστηριασμούς των Funds

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ...

Οι νέες καυτές τιμές στο ρευμα για τον μηνα Δεκέμβριο

Νέες χρεώσεις για τα τιμολόγια στο ρεύμα που θα...

Σαφάρι ελέγχων της ΑΑΔΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Τρόπους να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό η απόκρυψη...

Του Νίκου Νικολόπουλου

Σε φιάσκο κατέληξε το φιλόδοξο πρόγραμμα της Κυβέρνησης για τα εγγυημένα δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις, που ναι μεν διέθετε ένα καλό «οπλοστάσιο» ύψους  450 εκατ. ευρώ όμως στην ουσία απέτυχε μιας και ελάχιστες επιχειρήσεις το έχουν αξιοποιήσει! Έτσι παρότι οι μικρές επιχειρήσεις παραμένουν σε κατάσταση… αποκλεισμού από το τραπεζικό σύστημα, το εγγυοδοτικό πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας ειδικά για αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων απέτυχε, όπως άλλωστε το αναγνώρισε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης αποδεχόμενος ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι «μακράν το πιο αποτυχημένο πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας» καθώς έχουν χορηγηθεί λιγότερα από 1.500 δάνεια.

Από την πλευρά των τραπεζών όπως έχει κατ’ επανάληψη εξηγηθεί, στις συζητήσεις που έγιναν από το καλοκαίρι με την κυβέρνηση, ότι δεν  ευθύνονται οι ίδιες για την αποτυχία του προγράμματος μιας και το πρόβλημα εντοπίζεται στον υψηλό πιστωτικό κίνδυνο αυτής της κατηγορίας επιχειρήσεων. Όμως το πρόβλημα μπορεί να ξεπερασθεί με κρατική παρέμβαση, ώστε να επιμεριστεί ο κίνδυνος ανάμεσα σε κράτος και τράπεζες, με την αξιοποίηση και των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πέραν όμως της ανύπαρκτης χρηματοδοτικής ενίσχυσης των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων τώρα πια εμφανίστηκαν  και νέα μεγάλα προβλήματα που θα αποτελειώσουν χιλιάδες επιχειρήσεις. Το περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά δυσμενές, -ιδίως για τις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις – καθώς η εκτόξευση των τιμών ενέργειας έρχεται να προστεθεί στην παράλληλη αύξηση των διεθνών τιμών πρώτων υλών, του κόστους των μεταφορών και των σοβαρών προβλημάτων επάρκειας και καθυστερήσεων στις διεθνείς αλυσίδες τροφοδοσίας. Το σύνολο των παραγόντων αυτών οδηγεί πλέον σε μια πρωτοφανή αύξηση του κόστους παραγωγής που είναι αδύνατον να απορροφηθεί στο σύνολό της από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Σοβαρούς κινδύνους μετακύλισης του αυξημένου κόστους ενέργειας και πρώτων υλών στις τελικές τιμές και τους καταναλωτές, περιορισμού της παραγωγής αλλά και αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων «με τις γνωστές συνέπειες» διαβλέπει η Ελληνική Παραγωγή, επισημαίνοντας τις επιπλέον δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν ήδη ακόμα και οι υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επιπλέον η εκτόξευση των χρηματιστηριακών τιμών του φυσικού αερίου έως και 400% τους τελευταίους μήνες σε σύγκριση με τις τιμές του 2019 και η συνακόλουθη άνοδος των τιμών στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας που υπερβαίνει τα 200 ευρώ/ΜWh, έχουν σαν αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση κατά 20-40% στο κόστος παραγωγής της ελληνικής βιομηχανίας.

Ο Πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι Υπουργοί  πρέπει να εφαρμόσουν πολιτικές κρατικού παρεμβατισμού και να ξεχάσουν τις νεοφιλελεύθερες συνταγές που αφήνουν τις ΑΓΟΡΕΣ ΝΑ ΑΥΤΟΡΥΘΜΙΣΤΟΥΝ.

Τώρα πρέπει να πάρουν αποτελεσματικά και γενναία μέτρα στήριξης των ευάλωτων καταναλωτών και των επιχειρήσεων πριν συμβεί «ο θάνατος του εμποράκου και του βιοπαλαιστή»!

Τώρα χρειάζεται ένα «σχέδιο» περιφερειακής ανάπτυξης που πρέπει να απαντά με σαφήνεια στα νέα στρατηγικά ερωτήματα!

Τώρα πρέπει να προσανατολιστούμε στη μελέτη και πρόληψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η πολυετής οικονομική κρίση ανέδειξε το παραγωγικό έλλειμμα της χώρας ως το βαθύτερο πρόβλημα της οικονομίας και κατέδειξε την ανάγκη της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να προσφέρει ιδιαίτερα κίνητρα σε  όσες επιχειρήσεις  θέλουν να προσαρμοστούν άμεσα στις τεχνολογικές εξελίξεις και στις νέες τάσεις της ζήτησης δηλαδή εκεί που υπάρχουν οι προοπτικές της  ισχυρής ανάκαμψης. Διαφορετικά η «μεγάλη επανεκκίνηση» που επαγγέλλεται και υπηρετεί ο Μητσοτάκης φέρνει έναν απίστευτο εφιάλτη στην Ελλάδα αυτόν τον πολύ δύσκολο χειμώνα που θα ζήσουμε και όχι μόνο αφού είναι πολύ πιθανό να διαρκέσει περισσότερο από ότι επίσημα ανακοινώνουν…

Ο υπερπληθωρισμός είναι ένα τσουνάμι που καθώς περιμένουμε μία ραγδαία αύξηση του κόστους ενέργειας, και τα συνεπακόλουθα όλων των πρώτων υλών και των παραγόμενων προϊόντων και αγαθών  μπορεί να καταστρέψει όχι μόνον τους μη έχοντες αλλά και τους έχοντες, δηλαδή προνομιούχους βιομηχάνους, μεγαλοεπιχειρηματίες κλπ…

Για τούτο ασφυκτική είναι πλέον η πίεση στην κυβέρνηση και από τη βιομηχανία για παρέμβαση με επιδότηση του κόστους ενέργειας, καθώς οι βιομήχανοι προειδοποιούν ακόμη και για λουκέτα, εάν δεν βρεθεί τρόπος να συγκρατηθεί η αύξηση στο κόστος παραγωγής.

Ήδη οι υψηλές τιμές στο ρεύμα, που αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς από τις ευρωπαϊκές λόγω στρεβλώσεων στην αγορά, τις οποίες έχει καταγγείλει κατ’ επανάληψη η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, έχει ανακόψει την ομαλή λειτουργία της βιομηχανικής παραγωγής.

Είναι πλέον επείγουσα ανάγκη  η κυβέρνηση Μητσοτάκη να πάρει αποφάσεις άμεσα αφού η εθνική οικονομία βρίσκεται σε τέτοιο σημείο καμπής που από τις αποφάσεις και τις επιλογές της θα κριθεί καθοριστικά το μέλλον όχι μόνον της οικονομίας αλλά  και ολόκληρης  της ελληνικής κοινωνίας .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τελος εποχής για τον Γιώργο Παπανδρέου – Αποχωρει με ψηλα το κεφάλι

Ζούμε ιστορικές στιγμές με τον Γιωργο Παπανδρέου να αποχωρει...

Σάλος με την “προκλητική” εμφάνιση του Νίκου Ευαγγελάτου στον αέρα του Mega

Ξαφνικά χαμός στα Social Media για τον Νίκο Ευαγγελάτο που εμφανίστηκε στην εκπομπή του ιδιαίτερα "ορεξάτος" για ενημερωση. Μάλιστα σε κάποια στιγμή έδειχνε να μην χωράνε τα ρούχα του.

Άρθρο – κόλαφος για την δημοσκόπηση του Mega

Οι δημοσκοπήσεις πέφτουν συχνά μέσα και πολλές φορές έξω....

Κιβωτός του κοσμου: Ο Λούλης πούλησε βίλα για ένα εκατομμύριο ευρώ και το παρουσίασε ως...

Σοβαρά ερωτήματα για την υποτιθέμενη δωρεά του επιχειρηματία Κώστα...

Μαριάντα Λάμπρου: Η 9χρονη που μας έκανε περήφανους σε όλη την υφήλιο

Η βασίλισσα είναι το πιο ισχυρό πιόνι στο σκάκι....

Σάλος με την επίθεση Μαστοράκη σε ΑΝΤ1: Εσυ τεκνο μου που γράφτηκες μόνο για το...

Απιστευτη επίθεση του Νίκου Μαστοράκη στον ΑΝΤ1 για το...

Σάλος με όσα ειπε για τον Σασμο ο πρωθυπουργός στην Ναταλια Γερμανού

Στην Ναταλια Γερμανού μιλησε σαν άλλος ένας Celebrity της...