Πατριάρχης Βαρθολομαίος τα «έχωσε» στη Ρωσική Εκκλησία: «Σκασίλα μου αν δεν με μνημονεύουν»! (video)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής μίλησε σήμερα Παρασκευή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, τελευταίο σταθμό της 12ήμερης επίσημης περιοδείας του στις ΗΠΑ.

Και, αναφερόμενος, κάποια στιγμή, στην απόφαση της Εκκλησίας της Ρωσίας να μη μνημονεύεται το όνομά του και να εξαιρεθεί από τα εκκλησιαστικά της δίπτυχα, λόγω της αναγνώρισης, από πλευράς της «μαμάς Εκκλησίας» (όπως χαρακτήρισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο), της Εκκλησίας της Ουκρανίας ως αυτοκέφαλης εκκλησίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέπληξε τους παρευρισκόμενους, ανάμεσά τους και επιφανή μέλη της ελληνικής ομογένειας, καθώς, μένοντας μακριά από κάθε εκκλησιαστική διπλωματία, εκστόμισε τη φράση «σκασίλα μου»!

«Εμείς τους βοηθήσαμε και εκείνοι εκκίνησαν την πτέρναν κατά του ευεργέτου», είπε, με αφορμή την αντίδραση της Ρωσικής Εκκλησίας στην αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας ως αυτοκέφαλης. «Αυτό αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του Πατριαρχείου και έχει δοθεί αυτοκεφαλία σε πολλές εκκλησίες, και στη Ρωσική, γιατί όχι και στης Ουκρανίας; Τα 40 – 50 εκατομμύρια των ουκρανών πιστών θέλησαν να μην καταδυναστεύονται από τη Μόσχα. Στη Ρωσία θύμωσαν, έκοψαν την επικοινωνία, με έβγαλαν από τα δίπτυχα και δεν με μνημονεύουν. Θα έλεγα σκασίλα μου», είπε και συνέχισε: «Εμείς εξακολουθούμε και μνημονεύουμε τον πατριάρχη Κύριλλο και είπα στον Επιφάνιο (νέος προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας) να κάνει το ίδιο».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ