Σε απόγνωση τα νοικοκυριά μπροστά στον Αρμαγεδώνα των αυξήσεων: Στάση πληρωμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, μετά τις αυξήσεις έως και 170%

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόνο το τελευταίο δίμηνο οι απλήρωτοι λογαριασμοί έχουν αυξηθεί πάνω από 30%, με τρεις στους 10 καταναλωτές να μην πληρώνουν για ηλεκτρικό ρεύμα για διάστημα από 30 έως 60 ημέρες

«Χιονοστιβάδα» απλήρωτων λογαριασμών καταγράφεται ήδη το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, αφού χιλιάδες νοικοκυριά που είχαν λήξη πληρωμής στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου, σε ΔΕΗ και ιδιώτες παρόχους, μέχρι τις 20 Οκτωβρίου δεν πλήρωσαν, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», οι απλήρωτοι λογαριασμοί έχουν αυξηθεί πάνω από 30% μόνον το τελευταίο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και ακόμη δεν έχει φανεί το παγόβουνο των απλήρωτων λογαριασμών. Ήδη επικρατεί πανικός στα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας, όπου ψάχνουν τρόπους ώστε να ευκολύνουν τους καταναλωτές στην αποπληρωμή των οφειλών τους, αλλά μόνον εύκολο δεν είναι.

Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά το τελευταίο τρίμηνο Αύγουστος – Σεπτέμβριος – Οκτώβριος κυμαίνονται, με βάση στοιχεία της ΕΚΠΟΙΖΩ, από 30% έως 170%. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δεν προβλέπεται να ανακοπούν, αντίθετα εκτιμάται ότι θα εκτιναχθούν σε μεγαλύτερα ύψη στο πρώτο τρίμηνο του 2022, καθώς, λόγω της αυξημένης ζήτησης τους χειμερινούς μήνες, οι χονδρεμπορικές τιμές παραδοσιακά είναι υψηλότερες από αυτές του φθινοπώρου.

Με δεδομένο τον υπερτριπλασιασμό της μέσης τιμής εκκαθάρισης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στο τετράμηνο Ιούλιος – Οκτώβριος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, αν ένα νοικοκυριό πλήρωσε πέρυσι 100 ευρώ για το ρεύμα και 50 ευρώ για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ), τώρα με την ίδια κατανάλωση θα πληρώσει 300 + 50, δηλαδή 350 ευρώ, αντί 150 ευρώ.

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις αυξάνονται ανάλογα με τις κιλοβατώρες που καταναλώνονται. Όσο πιο πολλές είναι οι τελευταίες, τόσο πιο μεγάλη προκύπτει και η επιπλέον επιβάρυνση από τις συγκεκριμένες χρεώσεις, που υπολογίζεται σε περίπου 5% επί των συνολικών κιλοβατωρών. Ήδη, πάντως, το δυσμενές περιβάλλον φέρνει μεγάλες ταμειακές δυσκολίες και σε Έλληνες παρόχους, μεγάλους και κυρίως μεσαίους, και υπάρχουν ήδη εταιρίες με επισφάλειες.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, το 2020 τον τρέχοντα λογαριασμό αποπλήρωναν οι εννέα στους 10 καταναλωτές, όταν το 2019 το ποσοστό ανήλθε στο 14% των καταναλωτών. Για σχεδόν δύο στους 10 και σε ποσοστό 19,35% ο ανεξόφλητος λογαριασμός ξεπερνούσε τις 30 ημέρες. Οι τρεις στους 10 καταναλωτές της ΔΕΗ αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος για διάστημα από 30 έως 60 ημέρες. Οι λογαριασμοί που παρέμεναν ανεξόφλητοι από 90 έως 180 ημέρες ήταν σε ποσοστό 50% ή ο ένας στους δύο άφηνε την οφειλή για μεγαλύτερο διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ