Αντιμέτωποι με ένα κύμα ανατιμήσεων, φωτιά βρίσκονται οι καταναλωτές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντιμέτωποι με ένα κύμα ανατιμήσεων-φωτιά βρίσκονται οι καταναλωτές, βλέποντας τα πορτοφόλια τους να αδειάζουν πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο 15ήμερο του μήνα, την ώρα που οι διεθνείς τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Ως εκ τούτου, η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού από την αρχή του έτους κατά 2%, όπως και η δεύτερη που σχεδιάζεται από το οικονομικό επιτελείο, φαντάζει από δύσκολη έως αδύνατη να καταφέρει να αντισταθμίσει τις διαρκείς αυξήσεις στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης που θέτουν εκτός μάχης τα νοικοκυριά.

Πιο συγκεκριμένα, μόνο την τελευταία εβδομάδα, όσοι επισκέφθηκαν τα σούπερ μάρκετ, πλήρωσαν ακριβότερα την τσιπούρα κατά 81%, τα αχλάδια κατά 21%, το ρύζι γλασέ κατά 9,7%, και τη βόεια ελιά κατά 9,5%. «Περιμένουμε να γίνει κάτι γιατί δεν πάει άλλο. Είμαι συνταξιούχος και δεν καταφέρνω να βγάζω τα έξοδα, στις 15 του μήνα τελειώνουν τα χρήματα», «Περιμένω 3,5 χρόνια τη σύνταξη και με συντηρεί η γυναίκα μου», αναφέρουν χαρακτηριστικά καταναλωτές σε ρεπορτάζ του OPEN.

Οι διεθνείς τιμές της ενέργειας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Tη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου, η μεγαβατώρα θα κοστίζει 213 ευρώ, ενώ το πετρέλαιο μέχρι και τον Ιανουάριο στα 83 ευρώ το βαρέλι. Όσο για το φυσικό αέριο στα 65 δολάρια.

«Άμεση μείωση του ΦΠΑ, καμία αύξηση στον ειδικό φόρο καυσίμων που είναι αναλογικός και επιδότηση ρεύματος και για τις επιχειρήσεις», ζητά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει δύο αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Την πρώτη κατά 2% τον Ιανουάριο στα 663 ευρώ από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα και μια δεύτερη ίσως κατά 4% που σημαίνει 689,52 ευρώ ή κατά 5% στα 696,15 €. Η δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό, θα εξαρτηθεί από το ύψος της ανάπτυξης, η οποία προς το παρόν τοποθετείται στο 6,1%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ