Ο Πομπέο πετάει το γάντι στον Μπάιντεν: Μην τολμήσεις να δώσεις F 16 στην Τουρκία!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρώην διευθυντής της CIA και κατόπιν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, χτύπησε. Και το χτύπημα ήταν συντριπτικό. Γιατί ο Πομπέο γνωρίζει πολύ καλά τι θα πει Τουρκία, και πως η Τουρκία διοχετεύει δισεκατομμύρια όχι μόνο για να ενισχύσει την τρομοκρατία, αλλά για να αλλοιώσει και την πολιτική των ΗΠΑ μέσω εκτενούς λόμπινγκ.

«Όχι» στην πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 λέει ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, με αφορμή τη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν και τις δηλώσεις του δεύτερου ότι περιμένει «παρέμβαση» του Αμερικανού Προέδρου για να καμφθούν οι αντιστάσεις του Κογκρέσου για το θέμα.

Είναι από τις ελάχιστες φορές στην αμερικανική ιστορία που πρώην ανώτατος αξιωματούχος προειδοποιεί ανοιχτά τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, να μην προβεί σε κάποια ενέργεια, διότι θα παρανομήσει και θα παραβιάσει το νόμο περί εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ!

Ουδείς άλλος δεν μπορεί να λησμονήσει ότι ο Πομπέο, ως κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Τραμπ, ήταν αυτός που κατάφερε τα πλέον συντριπτικά χτυπήματα κατά της Τουρκίας στη νεότερη ιστορία. Ήταν αυτός που την πέταξε έξω από το πρόγραμμα των F 35, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είχε δώσει προκαταβολή άνω του ενός δις δολαρίων!

Μιλώντας στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις ΗΠΑ, Λένα Αργύρη, ο Πομπέο τόνισε ότι μια τέτοια συνδιαλλαγή δεν πρέπει ούτε καν να εξεταστεί με δεδομένο ότι θα συνιστά παραβίαση του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

«Βάσει του τι ακριβώς είναι οι κυρώσεις CAATSA μια τέτοια πώληση θα παραβίαζε τον νόμο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει, όπως κάναμε και εμείς, να συμμορφωθεί με τον αμερικανικό νόμο. Πιστεύω ότι αυτό θα κάνει. Ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να θέτει σε λειτουργία ένα εξελιγμένο ρωσικό σύστημα. Ήμασταν πάντοτε ξεκάθαροι για τις προσδοκίες μας. Τους ξεκαθαρίσαμε ότι δεν μπορούν να έχουν τα F-35 στο οπλοστάσιο τους. Καμία συνδιαλλαγή που θα παραβιάζει τον νόμο CAATSA δεν θα πρέπει να εξετάζει η αμερικανική κυβέρνηση, σε καμία χρονική συγκυρία», είπε χαρακτηριστικά.

Εμφανίστηκε επικριτικός (αλλά ως εκεί) απέναντι στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας: «Πάντοτε παροτρύναμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συμμετέχει σε συζητήσεις. Αν έχουν μια διαφωνία για ένα συγκεκριμένο θέμα, υπάρχουν μηχανισμοί επίλυσης διαφόρων οι οποίοι είναι κατάλληλοι για την διαχείριση τέτοιων καταστάσεων. Η διαχείριση δεν πρέπει να γίνεται μέσω στρατιωτικής ισχύος, κατοχής ή απειλών για χρήση βίας. Αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο καλοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, ή χώρες πρέπει να συνδιαλέγονται μεταξύ τους. Η Τουρκία συμπεριφέρεται προκλητικά. Πάντοτε τους είχαμε ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξουμε οποιαδήποτε χώρα είναι διατεθειμένη να συζητήσει και να εμπλακεί σε διάλογο αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος. Υπάρχει διεθνής νομιμότητα, υπάρχουν κανόνες και εύχομαι η κυβέρνηση της Τουρκίας να το αντιληφθεί αυτό».

Σε ότι αφορά τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο που έχει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, ο Μάικ Πομπέο είπε: «Η Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά γενικότερα λόγω και των συμμαχιών που διαμορφώνει με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δουλέψαμε στενά με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του, με τον κ. Δένδια και όπως είδα υπεγράφη πρόσφατα και η νέα αμυντική συμφωνία και είμαι πολύ ικανοποιημένος που ολοκληρώθηκε η δουλειά που εμείς είχαμε αρχίσει. Επίσης, υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη βλέπουμε ότι έχουν δημιουργηθεί σημαντικές σχέσεις με χώρες στην Μέση Ανατολή, όπως για παράδειγμα με το Ισραήλ. Υπάρχει μια ολοκληρωμένη περιφερειακή αντίληψη για το πως διασφαλίζουμε την ευημερία και η Ελλάδα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτής της στρατηγικής, διασφαλίζοντας την νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ και συνεργαζόμενη στενά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα για την περιοχή».

Εξέφρασε τέλος και τη στήριξη του στην επανέναρξη της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης: «Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για όσα απαιτούμε από τον κάθε ηγέτη και την ίδια ώρα πρέπει να εκφράζουμε με κάθε τρόπο την στήριξη μας στους πνευματικούς ηγέτες».

Πληροφορίες από ΕΡΤ – Συγχαρητήρια στην Λένα Αργύρη, για την τεράστια δημοσιογραφική επιτυχία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ