Οι «ήρωες πέθαιναν σαν Έλληνες» στα κάτεργα της Γκεστάπο, όταν οι «μουσολίνηδες» εκλιπαρούσαν για έλεος…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτελέσεις στην κατοχή.

Μετά τις καταδικαστικές αποφάσεις σε θάνατο απ το Γερμανικό και το Ιταλικό Στρατοδικείο οι μελλοθάνατοι υποχρεώνονται να ανέβουν δεμένοι σε κλειστά φορτηγά αυτοκίνητα που τους μετέφεραν στις φυλακές. Η τακτική και των Γερμανών και των Ιταλών ήταν ίδια.

Στην αρχή οι καταδικασμένοι έμεναν στα κελιά μαζί με τους άλλους κρατούμενους. Ήταν ένας τρόπος να κλονίσουν τους υπόλοιπους.Δεν συνέβαινε. Από τους τόπους των εκτελέσεων δεν φαίνεται ν’ακούστηκε η ικετευτική φωνή “έλεος”-αυτό το ζήτησε ο “γενναίος” Μουσολίνι από τους παρτιζάνους που τον εκτέλεσαν (φωτο).

C2C1BB72 4450 46C7 88AE D6CE8E9B42B5

Είτε στην απομόνωση είτε μαζί με τους άλλους, είχαμε την εκδήλωση ενός ψυχικού στρες.Το αύριο που για όλους αποτελείται από σκέψεις από φροντίδες από ελπίδες και φόβους,γίνεται κατασκότεινο όταν ο άνθρωπος ξέρει ότι σε λίγο δεν θα υπάρχει.

Στην απομόνωση τον μελλοθάνατο δεν τον απασχολεί η εντύπωση που θα κάνουν οι στιγμιαίες αδυναμίες του στους άλλους, σκέπτεται συνεχώς τους δικούς του που θα χάσει,είναι μόνος με τον εαυτό του, του
λείπει όμως η παρηγορία των άλλων,ο ενθαρρυντικός τους λόγος και το ψυχικό του βάσανο γίνεται οξύτερο.

Στο τέλος εξοικειώνεται με την ιδέα του θανάτου.Γιαυτό το λόγο σαν ακούει τα βαριά βήματα που έρχονται να τον πάρουν δεν είναι παράδοξο που νοιώθει μια ανακούφιση και γαλήνη.Οδηγούνται στο Σκοπευτήριο Καισαριανής.Παρίστανται πάντα ιερωμένοι κι αφού διαβάσουν την συγχωρητική ευχή και κοινωνήσουν όσους μελλοθάνατους επιθυμούν εκτελούνται απ το Γερμανικό ή Ιταλικό απόσπασμα.

Μετά την χαριστική βολή υπογράφεται πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής των νεκρών στους υπάλληλους του Δήμου Αθηναίων και Αστυνομίας.Ύστερα οι εκτελεστές έφευγαν. Δεν τους απασχολούσε η ταφή Με νεκρούς δεν ασχολούνται.

Αυτό το έκαναν Έλληνες.Μετά την στιγμή του ηρωισμού ερχόταν η στιγμή του σπαραγμού των συγγενών των εκτελεσμένων που γινόταν στην οδό Απόλλωνος (πίσω από την οδό Βουλής) που ήταν η αποθήκη της Αρχιεπισκοπής.Έπειτα έτρεχαν στο Γ’ Νεκροταφείο συνήθως να ψάξουν τους δικούς τους.

Ο Γερμανός επιθεωρητής Λάγκε που παρέστη στην εκτέλεση του Κώστα Περρίκου της ΠΕΑΝ σχολίασε: er stard den Heldentot-πέθανε σαν αληθινός ήρωας και διέταξε να γραφτούν στα πρακτικά τα τελευταία του λόγια “Πεθαίνω σαν αξιωματικός της Αεροπορίας.Ζήτω η Ελλάς”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ