Ενταφιάστηκαν με τιμές 32 Ελληνες πεσόντες στο αλβανικό μέτωπο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ενταφιασμός 32 Ελλήνων πεσόντων στην Αλβανία κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940-1941 τελέστηκε την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Κλεισούρας, χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αργυρόκαστρου κ. Δημητρίου.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και Αλβανίας για την αναζήτηση, την εκταφή, τον προσδιορισμό της ταυτότητας και την ταφή των Ελλήνων που έπεσαν στο πεδίο της μάχης, και διοργανώθηκε με μέριμνα της Ελληνοαλβανικής Μικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΕΕ). Μέχρι σήμερα έχουν ενταφιαστεί 1.003 Έλληνες πεσόντες στα κοιμητήρια στις Βουλιαράτες και στην Κλεισούρα.

Ας σημειωθεί ότι για την επιτάχυνση της διαδικασίας προσδιορισμού της ταυτότητας των πεσόντων με τη μέθοδο της γενετικής ταυτοποίησης (DNA), η ΜΕΕ υποστηρίζεται από το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, την Ελληνική Αστυνομία και το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Στην τελετή ενταφιασμού, που έγινε σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και με τήρηση όλων των ισχυόντων υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του Covid-19, παρέστησαν η επιτετραμμένη της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα Βάλη Πενταρβάνη, ως εκπρόσωπος του Έλληνα πρέσβη στην Αλβανία, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, αντιπροσωπεία του ΓΕΕΘΑ υπό τον διευθυντή β’ κλάδου και πρόεδρο της ελληνικής πλευράς της ΜΕΕ υποναύαρχο Δημήτριο Μήλα, ο γενικός πρόξενος στο Αργυρόκαστρο Δημήτρης Σαχαρίδης, ο ακόλουθος Αμυνας της Ελλάδας στα Τίρανα συνταγματάρχης Ευθύμιος Ντάλας, μέλη της Δημοκρατικής Ενώσεως Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ