Δικαίωση της δημοκρατίας από το Χάρβαρντ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το διπλωματικό περιοδικό του αμερικανικού πανεπιστημίου παίρνει ξεκάθαρα τη θέση της «δημοκρατίας» στην κόντρα με τον Ερντογάν

Από τον Παναγιώτη Λιάκο
Το «Harvard International Review» είναι η επιθεώρηση του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων του γνωστού πανεπιστημίου. Με κύριο άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2020, όχι μόνο τάσσεται αναφανδόν υπέρ της «δημοκρατίας», αλλά επισημαίνει και κάτι εξαιρετικά σημαντικό: το γεγονός ότι βρέθηκαν τόσο πολλοί στην Ελλάδα να καταδικάσουν την εφημερίδα μας για τη σκληρή έκφραση που χρησιμοποίησε εναντίον του Τούρκου δυνάστη («Siktir git» – «Αντε γ@μήσου») δείχνει «την επιρροή του Ερντογάν στα ελληνικά θέματα».

Διαβάστε επιλεγμένα αποσπάσματα από το άρθρο* του «Harvard International Review»:
«Στις 18 Σεπτεμβρίου 2020, η εφημερίδα “δημοκρατία” κυκλοφόρησε με τον τίτλο “Siktir Git Mr Erdogan”. Σε απάντηση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε μήνυση εναντίον των τεσσάρων “εμπλεκόμενων” δημοσιογράφων της εφημερίδας. Η μήνυσή του και ο “αγώνας” από την Ελλάδα και την Ευρώπη να ανταποκριθούν σε αυτήν (!) αποκαλύπτουν τον βαθμό στον οποίο έχει επεκταθεί πια η επιθυμία του Τούρκου προέδρου για πλήρη έλεγχο της δημόσιας εικόνας του πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας.

Αυτή η διπλωματική ένταση, που εκτυλίσσεται στο πλαίσιο της επανέναρξης των συνομιλιών της Τουρκίας με την Ελλάδα σχετικά με τον ενεργειακό έλεγχο στην ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζει τη χρήση των δημοσιογράφων από τον Ερντογάν ως μοχλού στον ευρύτερο αγώνα του για περιφερειακή ηγεμονία. Με όπλο τη φίμωση της ελευθερίας του Τύπου για να εξυπηρετήσει τη διεθνή ατζέντα του, ο Ερντογάν σηματοδοτεί την αυξανόμενη προθυμία του να ωθήσει τα όρια των διεθνών κανόνων στη συνολική εκστρατεία του για περισσότερη γεωπολιτική εξουσία. […]

Η προθυμία (!) των Ελλήνων αξιωματούχων να καταδικάσουν τον τίτλο της εφημερίδας αποκαλύπτει την επιρροή του Ερντογάν στα ελληνικά θέματα. Ο Ερντογάν πέτυχε στον στόχο του, λοιπόν, να μεγαλώσει τα όρια της τουρκικής επιρροής, καταπατώντας την ελληνική κυριαρχία».

Επίσης, το διπλωματικό περιοδικό του Χάρβαρντ αναφέρει και κάτι που αποδεικνύεται και από το κείμενο της μήνυσης Ερντογάν εναντίον μας: «Η πρόσφατη μήνυση εναντίον της εφημερίδας “δημοκρατία” είναι η τελευταία στη σειρά των επιθετικών κινήσεων του Ερντογάν κατά της Ελλάδας».

*Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ