Η παράνομη και άναρχη αλιεία από την τουρκική πλευρά που έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των ιχθυαποθεμάτων στο Αιγαίο αποτέλεσε κύριο θέμα συζήτησης ανάμεσα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό και τον επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας Virginijus Sinkevicius στη μεταξύ τους συνάντηση.
https://twitter.com/eeathina/status/1458838573491404800?s=21
«Βρήκαμε έναν κοινό τόπο πιο στενής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και τις αρχές της χώρας μας για το ζήτημα της τουρκικής παράνομης, αλιείας» ανέφερε ο κ. Λιβανός υπογραμμίζοντας ότι «μετά και την ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα θα έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που είναι ουσιαστικό για το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Είναι περιβαλλοντικό πρόβλημα αλλά και πρόβλημα για τους Έλληνες ψαράδες και την ακριτική Ελλάδα».
Από την πλευρά του ο κ. Sinkevicius εξέφρασε την ικανοποίησή του σχετικά «με την κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς βρίσκεται σε ηγετική θέση και δίνει ένα πολύ καλό παράδειγμα διαχείρισης με τρόπο βιώσιμο την αλιεία στην Μεσόγειο» και συμπλήρωσε «πιστεύω ότι αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός αλιευτικός στόλος που αποτελείται σε ποσοστό 94% από πολύ μικρά σκάφη και βέβαια χρήζει περαιτέρω βοήθειας και προσπαθειών. Είμαι χαρούμενος που σημειώνουμε πρόοδο με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας».
Ο κ. Λιβανός είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον Ευρωπαίο Επίτροπο τις πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ που έχουν, μεταξύ άλλων, σοβαρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα «Υδωρ 2.0», το οποίο θα υλοποιηθεί με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), θα έχει ορίζοντα 25 ετών και περιλαμβάνει την ένταξη 21 εμβληματικών αρδευτικών έργων σε όλη τη χώρα, το πρόγραμμα Eco schemes καθώς και το πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας.
«Ενημέρωσα τον Επίτροπο για τις δράσεις που υλοποιούμε στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης Βάσει αυτού παρουσιάσαμε το πρόγραμμα ΣΔΙΤ ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας που περιλαμβάνει μεγάλα περιβαλλοντικά έργα υποδομής, φράγματα και αρδευτικά δίκτυα, καθώς και τα προγράμματα οικολογικών σχημάτων (eco schemes), βιολογικής γεωργίας και την πρόοδο του ΕΠΑΛΘ 2014-2020 και τις προοπτικές του Προγράμματος Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027» επισήμανε ο κ. Λιβανός.
Τέλος, οι δυο πλευρές μίλησαν για την ελληνική γεωργία και της δυνατότητές της καθώς και για το στρατηγικό σχεδιασμό της ΚΑΠ. «Συζητήσαμε, επίσης, το θέμα της Κ.Α.Π, το τελικό σχέδιο της οποίας για τη χώρα μας θα καταθέσουμε έως το τέλος του έτους» τόνισε ο κ. Λιβανός ενώ ο κ. Sinkevicius από τη μεριά του σημείωσε πως «η Ελλάδα θα υποβάλει σύντομα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόταση. Θα είναι εξαιρετική, καθώς θα παρέχει την δυνατότητα επιβράβευσης των αγροτών για τις προσπάθειές τους να διατηρήσουν την βιοποικιλότητα, να διασφαλίζουν ότι η γεωργία πορεύεται χέρι με χέρι με την επαναφορά του πλανήτη και θα διασφαλίζει ότι οι επερχόμενες γενεές θα έχουν υγιή και εύφορα εδάφη».