Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες Βασιλακόπουλου για τις ελλείψεις στις ΜΕΘ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για τις δηλώσεις του καθηγητή πνευμονολογίας Θεόδωρου Βασιλακόπουλου που αφορά την υποστελέχωση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας κατά το προηγούμενο κύμα της πανδημίας.

Οι αλλεπάλληλες δηλώσεις του κ. Βασιλακόπουλου σε τηλεοπτικούς σταθμούς στις οποίες κατήγγειλε πως αυξήθηκε η θνητότητα εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσης των ΜΕΘ, προκάλεσε τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας προκειμένου να διερευνηθεί η τέλεση τυχόν αξιόποινων πράξεων.
Υπενθυμίζεται πως ο καθηγητής πνευμονολογίας είχε καταγγείλει μεταξύ άλλων μιλώντας στο Open:

«Όλες οι κλίνες εντατικής θεραπείας που υπάρχουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο λειτουργούν πλήρως. Πέρυσι την άνοιξη μέσα στην κλινική κορονοϊού δημιουργήθηκαν εκτάκτως κάποιες κλίνες. Αυτές στελεχώθηκαν, λειτούργησαν για λίγο ως κλίνες ΜΕΘ, δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας.

Υπήρχε μόνο οξυγόνο και χρειαζόταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο. Δημιουργήθηκαν λοιπόν πέντε κλίνες εκ των ενόντων, λόγω τεχνικού προβλήματος.
Όταν λειτούργησε αυτή η μονάδα, λειτούργησε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με πολύ μέτρια, επιεικής χαρακτηρισμός, αποτελέσματα».
Όπως είχε καταγγείλει ο κ. Βασιλακόπουλος, «το να παίρνουμε από το χειρουργείο κλίνες και να τις κάνουμε ΜΕΘ δεν θα πετύχουμε τα στάνταρ θνητότητας. Δεν μπορούμε να πετύχουμε καλά αποτελέσματα όταν δεν έχουμε πλήρως στελεχωμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό».

Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές του καθηγητή πνευμονολογίας αποτέλεσε καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ ότι ενώ το νοσοκομείο Λαϊκό δεν έχει κανένα διαθέσιμο κρεβάτι σε ΜΕΘ, παραμένουν κλειστές αυτές οι πέντε κλίνες…

Ερωτηθείς σχετικά ο Θ. Βασιλακόπουλος είχε απαντήσει: «Οι κλίνες που λέει ο κ. Γιαννάκος (σ.σ ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ) ότι αναπτύχθηκαν στο προηγούμενο κύμα δεν είναι πραγματικές κλίνες ΜΕΘ. Αναπτύχθηκαν στο Λαϊκό και έπειτα έπαψαν να λειτουργούν. Δημιουργήθηκε ένα τμήμα και δεν είχε και την καλύτερη επιτυχία, αν δείτε τα ποσοστά θνητότητας θα καταλάβετε, δεν μπορώ να πω περισσότερα. Ζητήστε τα επίσημα στοιχεία πόσοι βγήκαν από αυτό το τμήμα».

Επεσήμανε δε πως ανάλογη ήταν η κατάσταση και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας όπου δημιουργήθηκαν εκ των ενόντων κλίνες ΜΕΘ χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και τις απαιτούμενες υποδομές.

Δείτε το βίντεο από το Open όπου ο κ. Βασιλακόπουλος κατήγγειλε τις ελλείψεις υποδομών και προσωπικού στις κλίνες που λειτούργησαν ως ΜΕΘ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ