Απόφαση σταθμος απο το ΣτΕ: Δικαιώνει επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές τον Δεκέμβρη του 2008

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημαντική απόφαση απο το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαιώνει επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, στα σοβαρά και καταστροφικά επεισόδια που έγιναν στην Αθήνα την ημέρα της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Συγκεκριμένα το Α’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αναίρεσε αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Και δικαίωσε επιχειρήσεις γύρω από το Πολυτεχνείο και τα Εξάρχεια που είχαν υποστεί ζημιές. Μάλιστα επιδίκασε συνολικά αποζημιώσεις 1.868.000 ευρώ, που το Δημόσιο οφείλει να καταβάλει εντόκως. Στο ΣτΕ προσέφυγαν εταιρείες (κυρίως ασφαλιστικές) που υποστήριξαν ότι οι ζημιές που υπέστησαν οφείλονται σε παραλείψεις της Αστυνομίας.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο σκεπτικό της απόφασης οι σύμβουλοι Επικρατείας: «Η είδηση θανάτου ανηλίκου στην περιοχή των Εξαρχείων από πυροβολισμό αστυνομικού είναι λίαν πιθανό έως αναμενόμενο να προκαλέσει έντονη κοινωνική αντίδραση, να οδηγήσει σε άμεση μαζική κινητοποίηση πολιτών στα αστικά κέντρα και συνακόλουθα να πυροδοτήσει ανά πάσα στιγμή κοινωνική έκρηξη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ