Συγκλονιστικό άρθρο της Le Monde για την Ελλάδα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το παρακάτω άρθρο είναι του Serge Halimi και στο πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας Monde Diplomatique του Νοεμβρίου 2021 με τίτλο «Η Ελλάδα ξανάγινε υπόδειγμα προς μίμηση». Αναφέρεται στην οικονομική κατάρρευση των μνημονίων και την παρέμβαση της Γερμανίας και στο εξοπλιστικό ράλι της Αθήνας, με σημείο αναφοράς τη Γαλλία, που σήμανε την ανάκαμψή της.

nb keimeno lemonde

Το άρθρο:

Η Αθήνα μόλις πρόσφερε πρόωρα Χριστούγεννα στους στρατούς της: είκοσι τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και τρεις φρεγάτες τελευταίας τεχνολογίας, περιμένοντας ακόμη F-35 και ελικόπτερα Sikorsky, για να μην αναφέρουμε drones, τορπίλες και πυραύλους. Οι Έλληνες αξιωματικοί δεν θα είναι μόνοι στο πάρτι, καθώς οι γαλλικές ομάδες εξοπλισμών, ιδίως η Dassault, είναι από τους βασικούς προμηθευτές της Αθήνας.

Πριν από έξι χρόνια, ωστόσο, οι ευρωπαϊκές αρχές και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) -η «τρόικα» – επέβαλαν την κυριαρχία τους σε μια κατεστραμμένη, χώρα που ασφυκτιά και που έχει περιέλθει στην κατηγορία  του προτεκτοράτου. Περνούσαν από εξονυχιστικό έλεγχο τις δαπάνες  της Ελλάδας για να την εξαναγκάσουν να αποπληρώσει ένα χρέος που ακόμη και το ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι ήταν «μη βιώσιμο».

Ενθαρρυμένη από τη Γερμανία, η «τρόικα» πολέμησε σκληρά εναντίον  των κοινωνικών δαπανών. Ακολούθησαν αδιανόητες  αυξήσεις φόρων, εισφορές υγείας, αναβολή της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη (των οποίων οι συντάξεις μειώθηκαν διαδοχικά δεκατέσσερις φορές ), μειώσεις στα επιδόματα ανεργίας και στον κατώτατο μισθό (κατά 32% για τους κάτω των 25 ετών), συνωστισμός στα νοσοκομεία που στερούνται μέσα και φάρμακα κ.λπ.

Οι στρατιωτικές δαπάνες  δεν υπόκεινται σε τόσο εξαντλητικό  οικονομικό έλεγχο. Το μερίδιό τους αυξήθηκε από 2,46% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας το 2015 σε 2,79% του ΑΕΠ πέρυσι. Πρόκειται για το  ρεκόρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να προετοιμαστούν για πόλεμο, οι Έλληνες πρέπει να διατηρήσουν  την ειρήνη… Στην πραγματικότητα, η χώρα θεωρεί ότι απειλείται από την Τουρκία, η οποία αυξάνει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και η οποία επί πενήντα σχεδόν χρόνια κατέχει παράνομα τμήμα της Κύπρου. Αυτό δεν εμποδίζει τα δύο αντίπαλα κράτη να ανήκουν στην ίδια στρατιωτική συμμαχία. Ούτε το Βερολίνο να είναι ένας από τους κύριους εμπόρους όπλων της Άγκυρας.

Το 2015, όταν η «Αθηναϊκή Άνοιξη» συντρίφτηκε από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η Figaroδιακρίθηκε για την αγριότητά της. Υποστήριξε  ότι η Ελλάδα, αν και αναίμακτη, ένας «ασθενής που προτιμά να χαστουκίσει τον γιατρό του», όφειλε, ρουμπίνι στο χέρι (γαλλισμός), να ξεπληρώσει ωστόσο τους δανειστές . Κατά τα άλλα, αγανακτισμένη η συντηρητική εφημερίδα, την οποία ακολούθησαν τότε σχεδόν όλα τα ΜΜΕ της χώρας, συγκεκριμενοποίησε ότι διαφορετικά «κάθε Γάλλος θα όφειλε να πληρώσει 735 ευρώ για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους». Τότε το χρέος αυτό ανερχόταν στο 177% του ΑΕΠ της χώρας. Τον περασμένο Δεκέμβριο ξεπέρασε το 205%. Όμως η  Figaro έχει πάψει να ανησυχεί για τους Ευρωπαίους πιστωτές. Γιατί; Κανείς δεν θα φανταζόταν ότι ήταν επειδή η Ελλάδα είχε την ιδέα να κατευθύνει τις αγορές της στα οπλοστάσια του ομίλου Dassault, ιδιοκτήτη του Figaro.

Ωστόσο, το ευτυχές τέλος δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι την ημέρα που τα τουρκικά υποβρύχια που αγοράστηκαν στη Γερμανία θα βυθίσουν ελληνικές φρεγάτες γαλλικής κατασκευής. Η Αθήνα τότε αναμφίβολα θα αποφασίσει να αγοράσει από τους Κινέζους, στους οποίους έπρεπε να πουλήσει κατόπιν εντολής της «τρόικας», ελληνικά λιμάνια προκειμένου να διασώσει  τα πλοία της. Και, με το γαλλογερμανικό ζευγάρι να έχει επιδείξει την ευελιξία του, η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης σχεδόν θα επιτευχθεί…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ