Μακελειό στα Νοσοκομεία: Δεκάδες διασωληνωμένοι σε λίστα αναμονής – Σοκάρουν τα στοιχεία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΕΔΗΝ:  Ταινία-θρίλερ θυμίζουν τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ η οποία παραθέτει σοκαριστικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

“Είμαστε τώρα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Έκλεισε μόλις η εφημερία. Εξετάστηκαν 150 περιστατικά κορονοϊό. Εισήχθησαν 63 ασθενείς με κορονοϊό και 21 ασθενείς ως ύποπτα κρούσματα. Η ΜΕΘ με 15 κλίνες είναι γεμάτη και επτά διασωληνωμένοι βρίσκονται σε λίστα αναμονής στα χειρουργεία” αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

 


 

 


Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το τελευταίο 15ημερο πέθαναν 41 ασθενείς με κορονοϊό και 37 ασθενείς από άλλες παθήσεις. Από τους 41 ασθενείς, οι 29 κατέληξαν στις κλινικές, 6 διασωληνωμένοι ασθενείς κατέληξαν στις προσωρινές ΜΕΘ των χειρουργείων και μόνο 5 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ.

Όπως αναφέρει, δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς είναι σε λίστα αναμονής: έξι στο ΑΧΕΠΑ, 15 στο Παπαγεωργίου σε ΜΑΦ και στεφανιαία μονάδα,  επτά στο Ιπποκράτειο σε χειρουργεία, τρεις στο Παπανικολάου σε χειρουργεία.  Επίσης, διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ: ένας στη Χαλκιδική, ένας στην Έδεσσα, τρεις στα Γιαννιτσά, ένας στην Κατερίνη, ένας στον Άγιο Παύλο.

“Γίνεται επιλογή ασθενών για τις ΜΕΘ με ηλικιακά κριτήρια. Η θνητότητα εκτός ΜΕΘ πλέον αγγίζει το 80%. Γίνεται επιλογή ασθενών στις κλινικές κορονοϊού για την τοποθέτηση μηχανημάτων υψηλής ροής οξυγόνου.” τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποτυπώνει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα περιφερειακά νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας είναι το Νοσοκομείο Έδεσσας  “Το τελευταίο δεκαήμερο πέθαναν πάνω από 30 ασθενείς με κορονοϊό στις κλινικές, εκτός ΜΕΘ. Η ΜΕΘ τριών κλινών έκλεισε. Είναι πολυτέλεια κατά τον κ. Σκέρτσο. Νοσηλεύει σε  δύο κλινικές 50 ασθενείς με κορονοϊό και ανοίγει και τρίτη. Κάθε κλινική διαθέτει δύο μηχανήματα υψηλής ροής οξυγόνου. Γίνεται επιλογή ασθενών για την νοσηλεία τους αφού οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες. Διασωληνωμένοι ασθενείς πεθαίνουν. Δεν προλαβαίνουν να διακομισθούν” σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας ότι το νοσοκομείο διαθέτει μόνο τρεις παθολόγους, ενώ δεν υπάρχει πνευμονολόγος. Σύμφωνα με τον ίδιο, έρχονται από άλλα νοσοκομεία γιατροί για να βοηθήσουν.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στη Θεσσαλία οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, και υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός εντατικών. Στη Στερεά Ελλάδα, υπάρχουν τρεις κενές κλίνες, στην Αττική 15 κενές, ενώ κατειλημμένες είναι οι Μονάδες στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας. Μια κενή κλίνη υπάρχει στην Πελοπόννησο και άλλη μια στην Ήπειρο.

Στην Αττική πολλοί διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό και άλλες παθήσεις βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, αναφέρει ο κ. Γιαννάκος. Ενδεικτικά στη Νίκαια νοσηλεύονται τέσσερις ασθενείς και στο Θριάσιο ένας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ