Το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα Ελγίνεια δεν βρήκε αντίκρισμα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκετά ευδιάθετος, ο Μπόρις Τζόνσον υποδέχθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο ιστορικό Number 10 της Ντάουνινγκ Στρίτ, στις 15:15 ακριβώς τοπική ώρα. Οι δυο πολιτικοί ηγέτες αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις μπροστά στις κάμερες, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να αποκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη «φίλο» και να τονίζει την σημασία των στενών δεσμών μεταξύ των δυο χωρών.

Με τη σειρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε στο πρόσωπο του Τζόνσον «έναν πραγματικό φιλέλληνα» και τον συνεχάρη για τη διοργάνωση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στη Γλασκώβη (COP26), που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο με την επίτευξη συμφωνίας 197 χωρών.

Η τουρκική πολιτική στην περιοχή

Λονδίνο | Τζόνσον και Μητσοτάκης Συζήτηση στη Ντάουνινγκ Στριτ

Σε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, οι δυο αρχηγοί έκαναν μία αξιολόγηση των ελληνοβρετανικών σχέσεων, με στόχο βέβαια τη σύσφιξη και την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών. Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει η τουρκική πολιτική και το Κυπριακό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία,  στο πλαίσιο πάντα του Διεθνούς Δικαίου, και υποστήριξε σε επίπεδο πρωθυπουργών πλέον ότι η γειτονική χώρα παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο. Κάτι που ήρθε σε πλήρη εναρμόνιση με την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Eξωτερικών Νίκου Δένδια στο Λονδίνο.

«Δεν είναι φωτοβολίδα το αίτημα της επανένωσης των Μαρμάρων»

Λονδίνο Βρετανικό Μουσείο Ζήτημα του Βρετανικού Μουσείου τα Ελγίνεια;

Όμως, το θέμα που συνεχίζει να απασχολεί τα βρετανικά μέσα είναι το ζήτημα της επανένωσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Όπως αναμενόταν, το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν βρήκε αντίκρισμα καθώς η βρετανική πλευρά εμμένει ότι το ζήτημα «δεν αφορά τη βρετανική κυβέρνηση αλλά μόνο το Βρετανικό Μουσείο». Βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι «το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα», ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πήγες φαίνεται πως θα είναι ένα θέμα που θα πάρει χρόνο μέχρι να λυθεί, αλλά η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για αυτό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στον Βρετανό ομόλογό του ότι πρόκειται για «ένα ζήτημα πρωτίστως αξιακό και πολιτικό και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε τον σκοπό μας».

Οι Financial Times σε σημερινό δημοσίευμά τους, φιλοξένησαν φωτογραφία από το μακρινό 1986, του Μπόρις Τζόνσον με την πρωτεργάτρια του εγχειρήματος της επιστροφής των Ελγινείων, Μελίνα Μερκούρη. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μάλιστα, αυτή η συνάντηση επιβεβαιώνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον ήταν κάποτε θερμός υποστηρικτής της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο, DW

ΔΗΜΟΦΙΛΗ