Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

Πρωταθλητές Ευρώπης και στα τρόφιμα: Αυξάνονται οι τιμές με διπλάσιο ρυθμό στην Ελλάδα…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι ώρες μπορούν να ειναι ανοικτά τα καταστηματα σημερα

Ανοικτά θα είναι σήμερα τα καταστήματα, με προαιρετικό...

Επικοινωνιακό σόου το καλάθι του νοικοκυριού

«Γκρεμίζει» το βάθρο που έχτισε για τον εαυτό του...

Αρχίζουν έρευνες για υδρογονάνθρακες και νότια της Κρήτης

Ακόμα και σημερΑ  Σάββατο αναμένεται να βγει η νέα...

Πόση θα ειναι τελικά η μείωση στα διοδια στην Αττικη Οδό

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβαση για παραχώρηση της Αττικής...

Η Βενζινη πανω απο 2 ευρω μόνο στην Ελλάδα

Μια παράλογη εικόνα παρουσιάζουν οι τιμές των καυσίμων στην...

Αναλυτικά οι νέες επιδοτήσεις ρευματος για τον μήνα Δεκέμβριο

Τις νέες επιδοτήσεις στα τιμολόγια για την κατανάλωση ηλεκτρικού...

Πλειστηριασμοί Μητσοτάκη: Ακόμα και για 1 ευρώ χρέος στις τράπεζες

Πλειστηριασμοί Μητσοτάκη: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να νομοθετήσει σε...

Οι ώρες που πρέπει να μειώνουμε την κατανάλωση ηλεκτρικού!

Η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει τα περισσότερα ελληνικά...

Το «κοράκι» είναι η Εθνική Τράπεζα και ο Π. Μυλωνας

Το δάνειο της Ιωάννας Κολοβού άνηκε στην Εθνική Τράπεζα....

Έρχονται 5.000 εργάτες γης εποχιακής απασχόλησης απο την Αίγυπτο

Στη συμφωνία με την Αίγυπτο για την εποχιακή απασχόληση...

Αποκάλυψη: Ξεπερνάνε καθε φαντασία οι πρακτικές των τραπεζών με τις ευλογίες της ανάλγητης κυβέρνησης Μητσοτακη

Η Αριάδνη Νούκα Δικηγόρος μιλάει για τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις στο Kontra - Από την εκπομπή ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ που παρουσιάζουν ο Φοίβος Κλαυδιανός, ο Κώστας Πουλακίδας και ο Σπύρος Σουρμελίδης

Τα εκτός σχεδίου που νομιμοποιούνται

Την αμετάκλητη κατάργηση της κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου...

Το δικηγορικό σώμα κατά της Τράπεζας της Ελλάδος για τους πλειστηριασμούς των Funds

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ...

Οι τιμές τραβούν την ανηφόρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση με την Ελλάδα όμως να σηκώνει διπλό το βάρος καθως ειναι διπλασια η αύξηση.

Οι ευρωπαίοι μετά από έναν περίπου μήνα, σχετικής ηρεμίας στην πορεία διαμόρφωσης των τιμών στο φυσικό αέριο, ξαφνικά τις βλέπουν να ξεπερνουν και πάλι τα 100 ευρώ την μεγαβατώρα τη στιγμή που η τιμή του αερίου για τον επόμενο μήνα στην Ολλανδία, που θεωρείται δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, αυξήθηκε 8% σήμερα στα 101,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες απο το newsit.gr

Την ίδια ώρα σύμφωνα με Eurostat, ναι μεν ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι ο τρίτος χαμηλότερος στην Ευρώπη, μετά την Πορτογαλία και την Μάλτα, ωστόσο ένα σημείο ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι πως οι τιμές στα τρόφιμα στην χώρα μας αυξάνονται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Από το οικονομικό επιτελείο της πάντως εκφράζουν τον φόβο ότι οι δύο επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι με τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει πάνω από το 4%. Στο ενδεχόμενο αυτό αναφέρθηκε χθες εμμέσως πλην σαφώς και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που άφησε να εννοηθεί ότι ο πληθωρισμός τόσο τον Νοέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο, δεν αποκλείεται να υπερβούν τα σημερινά επίπεδα, δηλαδή του Οκτωβρίου που ήταν στο 3,4%.

Την ίδια στιγμή έχει ανοίξει παράθυρο προκειμένου, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο, να υπάρξει και νέα παρέμβαση από την κυβέρνηση, ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στην κοινωνία.

Διπλάσιες οι αυξήσεις στα τρόφιμα σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το παρατηρητήριο τιμών τροφίμων που αντλούνται από όλα τα κράτη-μέλη δείχνουν πως κατά μέσο όρο στην Ελλάδα οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται με διπλάσια σχεδόν ταχύτητα από ότι στην Ευρώπη: η άνοδος του δείκτη τροφίμων στην Ελλάδα φτάνει το 3% τον Οκτώβριο (και στο 3,6% τον Σεπτέμβριο), και στην ευρωζώνη το 1,8% (άνοδος κατά 2,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση που περιλαμβάνει και τα κράτη εκτός ευρώ).

Οι ανομοιομορφίες της αύξησης των επιμέρους δεικτών δείχνουν και τις διαφοροποιήσεις στην ελληνική αγορά ή διάφορους άλλους παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση στην Ελλάδα καταγράφεται μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ελαιόλαδο και σε άλλα έλαια και λίπη, στα λαχανικά και στις πατάτες, στα φρούτα αλλά και σε κάποια είδη κρέατος και στα ψάρια.

Νέο άλμα στην τιμή του φυσικού αερίου

Η χθεσινή εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου, ήταν απόρροια της καθυστέρησης στη διαδικασία έγκρισης βασικού νέου αγωγού από τη Ρωσία που επέτεινε τις ανησυχίες για το εάν η ήπειρος θα έχει επάρκεια αερίου φέτος τον χειμώνα.

Στον αντίποδα η τιμές του πετρελαίου δέχθηκαν χθες ισχυρές πιέσεις με το Brent να υποχωρεί έστω και στιγμιαία κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας, ανακοίνωσε χθες την προσωρινή διακοπή της διαδικασίας πιστοποίησης του Nord Stream 2, του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, απαιτώντας από την Gazprom να σεβαστεί τη νομιμότητα παροχής αερίου στη Γερμανία και την ΕΕ, μεταφέροντας σε εταιρεία στη Γερμανία την δυνατότητα διανομής. Η κίνηση αυτή προκάλεσε φόβους ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε «αντίποινα», αναστέλλοντας την προγραμματισμένη αύξηση προμήθειας αερίου για να αναπληρωθούν τα ευρωπαϊκά αποθέματα.

Καλπάζει ο πληθωρισμός

Όπως προαναφέρθηκε, η Ελλάδα κατέγραψε τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψε τον μήνα Οκτώβριο, βάσει νεότερων στοιχείων από την Eurostat, με την ενέργεια να διαδραματίζει σταθερά κομβικό ρόλο στις ανατιμήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, οι τιμές στην χώρα μας εν συγκρίσει με τον Οκτώβριο του 2020 αυξήθηκαν κατά 2,8% (εναρμονισμένος πληθωρισμός), σαφώς χαμηλότερα από τον κοινοτικό μέσο όρο στην ΕΕ, που ανέρχεται στο 4,4%.

Σημειώνεται, δε, πως σε όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών ήταν μεγαλύτερος τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Άλλωστε, σημαντικές αυξήσεις κατεγράφησαν στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ένωσης. Στη Γερμανία ο πληθωρισμός ανήλθε στο 4,6%, στη Γαλλία και την Ιταλία στο 3,2%, και στην Ισπανία στο 5,4%. «Πρωταθλήτρια» η Λιθουανία, όπου το σχετικό ποσοστό άγγιξε το 8,2%.

Το κόστος της ενέργειας ήταν για έναν ακόμα μήνα ο κυριότερος παράγοντας για τις ανατιμήσεις, καθώς αυξήθηκε κατά 23,7% σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο, σε μία ακόμα υπενθύμιση ότι η παγκόσμια ενεργειακή κρίση επηρεάζει ολόκληρη την Ευρώπη. Η αντίστοιχη αύξηση τον Σεπτέμβριο ήταν 17,6%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κιβωτός του κοσμου: Ο Λούλης πούλησε βίλα για ένα εκατομμύριο ευρώ και το παρουσίασε ως...

Σοβαρά ερωτήματα για την υποτιθέμενη δωρεά του επιχειρηματία Κώστα...

Ο Τέλλογλου στέλνει τον Μητσοτάκη στο ειδικό δικαστήριο

Ο γνωστός δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου που πρώτος αποκάλυψε μαζί...

Μαριάντα Λάμπρου: Η 9χρονη που μας έκανε περήφανους σε όλη την υφήλιο

Η βασίλισσα είναι το πιο ισχυρό πιόνι στο σκάκι....

Ένας νεκρός στις συγκρούσεις στις Βερσαλλίες – Του έσπασαν το κεφάλι με βαριοπούλα

Τραγική κατάληξη για έναν 14χρονο κατά τη διάρκεια βίαιων...

Σάλος με την ηχηρή απάντηση της Καίτης Γαρμπή πριν λίγο σε αήθη δημοσιεύματα

Η Καίτη Γαρμπη ξεσπά και απαντά σε δημοσιεύματα που υπήρξαν εναντίον της

Κώστας Βαξεβανης: Κινδυνεύουν και οι εκλογες

Το θέµα πλέον δεν είναι ποιος πιστεύει τον...

Δεν μάσησε τα λόγια του ο Βασίλης Κικίλιας για τις υποκλοπές

Ξεκάθαρη και με πολλούς αποδέκτες ήταν η τοποθέτηση του...