Γιώργος Αποστολοπουλος: Μηδενικός ο σεβασμός της κυβέρνησης σε ποταμούς και ρέματα

Ανακοίνωση Τομέα Περιβάλλοντος Κινήματος Αλλαγής

Είναι γνωστό ότι η σχέση της Κυβέρνησης με το Περιβάλλον δεν είναι και η καλύτερη δυνατή.

Στρεβλή ανάπτυξη, εκμετάλλευση χωρίς μέτρο, επιχειρηματικά συμφέροντα, αντιφατικές δράσεις και παρελθοντικές πρακτικές είναι μόνο ορισμένα από τα κεφάλια της «ΛερναίαςΎδρας» που κυριαρχεί.

Εκεί ωστόσο που η κατάσταση εκφεύγει κάθε λογικής είναι η πολιτική της για τα χερσαία ύδατα.

26BDD2AF C3FE 45FD A6F5 362D7F273E9B

FA651797 F274 48D3 BFEB 69E4F2BA5C0C

F0BAF51C D20B 4A54 88D3 00665C82FCF4

57C0FE4B 6AAC 4A80 A8AC AFD1F0F5A078

Μηδενικός σεβασμός σε ποταμούς και ρέματα. Ενώ σε όλη την Ευρώπη επικρατεί η απαοτσιμεντοποίηση, η επιστροφή στην επιφάνεια (daylighting) και η φυσική ανάπλαση, στη χώρα μας συνεχίζονται οι καταστροφικές πρακτικές του παρελθόντος.

Με πρόσχημα την αντιπλημμυρική προστασία, σχεδιάζονται διευθετήσεις με άφθονο μπετόν, γίνονται ισοπεδωτικές αποψιλώσεις, επεκτείνονται μπαζώματα και καλύψεις ενώ η ρύπανση συνεχίζεται.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα δεν αποτελούν μόνον οι παραπόταμοι του Πηνειού στη Θεσσαλία, ο Νέδων στην Καλαμάτα ή τα ρέματα της Θεσσαλονίκης. Το πρόβλημα στοιχειώνει πρωτίστως την Αττική.

Ασωπός, Μέγα Ρέμα Ραφήνας, Ερασίνος, Ποδονίφτης, ρέμα Εσχατιάς, Πικροδάφνη και δεκάδες άλλα μικρά ποτάμια, κινδυνεύουν με ανεπανόρθωτη καταστροφή μαζί με τους βιότοπους που δημιουργούν.

Το Κίνημα Αλλαγής, με αφετηρία νομοθετήματα που θέσπισε στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ για την προστασία των υδάτινων συστημάτων, δεσμεύεται για την εφαρμογή των βέλτιστων Ευρωπαϊκών πρακτικών για τους δρόμους του νερού.

Το τσιμέντο ας παραμείνει θέσφατο της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ