Πάρτι εκατομμυρίων γύρω από το 1555 του Υπουργείου Εργασίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τηλεφωνικό κέντρο θα κοστίσει πάνω από 12 εκατομμυρια ευρώ!

Πληθαίνουν τα ερωτηματικά για τους χειρισμούς του Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με το πολυδιαφημισμένο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο 1555, κάτω από την ομπρέλα του οποίου τέθηκαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και των εποπτευόμενων φορέων του.

Χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την τεράστια ταλαιπωρία των πολιτών, ειδικά σε ό,τι αφορά την επικοινωνία με τον πολύπαθο ΕΦΚΑ, προχώρησε στην ανάθεση της δημιουργίας και λειτουργίας του κέντρου έναντι 12.100.000 ευρώ, με διαδικασίες τυπικά νόμιμες, ωστόσο το τεράστιο ποσόν που δαπανάται δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που τη δουλειά εξακολουθούν να διεκπεραιώνουν ακόμη οι υπάλληλοι του υπουργείου και των οργανισμών (ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ, ΣΕΠΕ).

Η «δημοκρατία» είχε αναδείξει πρόσφατα τον παραλογισμό και την άγνοια των υπαλλήλων που απαντούν στα τηλέφωνα, σχετικά με βασικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και το προφανές πρόβλημα σε σχέση με την Επιθεώρηση Εργασίας. Τον περασμένο Απρίλιο το υπουργείο Εργασίας εκίνησε τις διαδικασίες, χρησιμοποιώντας… παραθυράκια του νόμου λόγω κορωνοϊού, ώστε να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγμάτευση και εν τέλει ανάθεση του τηλεφωνικού κέντρου, εντός μόλις πέντε ημερών, με έκπτωση 3%, καθώς από τις πέντε εταιρίες που εκδήλωσαν αρχικά ενδιαφέρον συμμετοχή δήλωσε μόνο μία και έτσι το έργο θα κοστίσει 12.100.000.

Από την ανάλυση της σύμβασης προκύπτει ότι σχεδόν 4.000.000 ευρώ (3.496.800 + 471.200) διατίθενται για την ενημέρωση του κοινού, δηλαδή σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, χωρίς, όμως, να είναι γνωστό ποια μέσα έλαβαν ποσά, θυμίζοντας την απαράδεκτη διαδικασία που ακολουθήθηκε στη γνωστή και μη εξαιρετέα λίστα Πέτσα. Παράλληλα, όμως, 2.337.400 ευρώ θα δοθούν σε δύο συμβούλους της διοικητικής και διαδικαστικής υποστήριξης.

Το ποσόν που… περισσεύει, δηλαδή σχεδόν 5.600.000, υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση και τις αμοιβές των εργαζομένων που, σημειωτέον, δεν απασχολούνται από την εταιρία που κέρδισε τον διαγωνισμό, αλλά από υπεργολάβους. Ωστόσο, μυστήριο αποτελεί και ο αριθμός των εργαζομένων, καθώς απαντώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου ανέφερε ότι θα απασχολούνται 340 εργολαβικοί υπάλληλοι, ενώ η σύμβαση αναφέρει ότι οι ανάγκες καλύπτονται με 170.

Το χειρότερο όλων είναι ότι μέχρι σήμερα ουδείς γνωρίζει το ύψος των αμοιβών τους, από τι είδους εκπαίδευση πέρασαν, αν έχουν στοιχειώδεις γνώσεις για να απαντούν οι ίδιοι στις ερωτήσεις των πολιτών, που πολλές φορές είναι εξαιρετικά εξειδικευμένες, ή απλά καταγράφουν τις απορίες και τις διαβιβάζουν στους μονίμους υπαλλήλους που γνωρίζουν π.χ. ειδικές διατάξεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας, που είναι γνωστόν ότι χαρακτηρίζεται από πολυνομία και βρίθει εξαιρέσεων.

Για όλα αυτά τα ερωτήματα προχθές στη Βουλή ο κ. Τσακλόγλου αρκέστηκε να πει ότι «οι πολίτες βρίσκουν άμεση ανταπόκριση στα αιτήματά τους 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα και εντελώς δωρεάν», λες και το ζητούμενο είναι να μπορεί ένας συνταξιούχος να ρωτά τον ΕΦΚΑ στις 3 το πρωί πότε θα πάρει τη σύνταξή του και όχι το ότι μπορεί να περιμένει μέχρι και τέσσερα χρόνια για να τη λάβει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ