Επιστρέφουν στην πατρίδα τα οστά επτά ηρώων από την Κύπρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα οστά των Ελλαδιτών ηρώων, με C-130, θα μεταφερθούν στην Ελλάδα

Έπειτα από 47 χρόνια επιστρέφουν επιτέλους σήμερα στην πατρίδα τα οστά επτά αγνοούμενων Ελλήνων στρατιωτών που τα ίχνη τους είχαν χαθεί το 1974, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Πρόκειται για τον Συνταγματάρχη Κόκκα Κωνσταντίνο, τον Συνταγματάρχη Γιαννακόπουλο Νικόλαο και τους έφεδρους Ανθυπασπιστές Κουκούλη Θωμά, Καραγκούνη Χαράλαμπο, Βελώνα Δημήτριο, Θανόπουλο Δημήτριο και Δοϊτσίδη Χριστόδουλο. Οι έξι πρώτοι υπηρετούσαν στην ΕΛΔΥΚ και ο έβδομος ήταν καταδρομέας που είχε μεταφερθεί στην Κύπρο στις 21 Ιουλίου 1974, με τα αεροσκάφη Noratlas, της Α’ Μοίρας Καταδρομών του Μάλεμε της Κρήτης.

Τα οστά των επτά ηρώων αρχικά θα μεταφερθούν στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο, για να τελεστεί τρισάγιο, παρουσία πολιτειακής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Κύπρου και του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά.

Στη συνέχεια έχουν προγραμματιστεί η τελετή παράδοσης των οστών στα μέλη των οικογενειών των αδικοχαμένων στρατιωτικών που ταξίδεψαν στην Κύπρο, η επίδοση σε αυτές των τιμητικών μεταλλείων και η κατάθεση στεφάνων. Μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, που θα σημάνει και το πέρας της τελετής, τα οστά των Ελλαδιτών ηρώων, με C-130, θα μεταφερθούν στην Ελλάδα για να ταφούν στις ιδιαίτερες πατρίδες των επτά ηρώων.

Αντίστοιχη τελετή είχε πραγματοποιηθεί και το καλοκαίρι για τον επαναπατρισμό των οστών του αντιστρατήγου Στυλιανού Καλμπουρτζή, ο οποίος διετέλεσε διοικητής της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού και έπεσε ηρωικά μαχόμενος κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ