Σανίδα σωτηρίας απο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στον Ερντογάν με 10 δις δολάρια!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τονωτική ένεση  10 δις δολαρίων στην οικονομία της Τουρκίας απο τον σεΐχη  Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ-Ναχιάν που επισκέφτηκε την Τουρκία και συναντήθηκε με τον σουλτάνο στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Σε ανάρτησή του ο σεΐχης, τονιζοε πως οι επαφές του με τον Ερντογάν ήταν εποικοδομητικές και αναζήτησαν τρόπους για την ενίσχυση των δεσμών των δυο χωρών, καθώς και συνεργασίες ώστε να προωθηθούν οι κοινοί τους αναπτυξιακοί στόχοι!

Η επίσκεψη και μόνο του ισχυρού άντρα των Αραβικών Εμιράτων έφερε αμέσως ενίσχυση της τουρκικής λίρας της τάξεως του 10%. Αλλά εκτός από το οικονομικό σκέλος, υπάρχει και το γεωπολιτικό ενδιαφέρον της συνάντησης. Αραβικά Εμιράτα και Τουρκία βρίσκονται σε «πόλεμο» από το 2011 όταν ξέσπασαν οι εξεγέρσεις της «Αραβικής Άνοιξης», που υποστήριξαν Τουρκία και Κατάρ.

Ο Ερντογάν προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τις δυνάμεις της περιοχής και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στρέφονται στην οικονομική διπλωματία. Άλλωστε υπεγράφησαν συμφωνίες για επενδύσεις στους τομείς ενέργειας, τεχνολογίας, υγείας, λιμανιών και logistics, ενώ οι κεντρικές τράπεζες των δυο χωρών θα ανταλλάσσουν και πληροφορίες.

Η πιο βασική πάντως είναι η συμφωνία ανάμεσα στο Abu Dhabi Development Holding (ADQ) και το Turkish Wealth Fund. Το ADQ είναι από τα πιο δραστήρια, κρατικά επενδυτικά οχήματα των ΗΑΕ και θα «ρίξει» 10 δις δολάρια στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ