Σε ελεύθερη πτώση Χρηματιστήριο και πετρέλαιο εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παγκόσμιος πανικός για τις διεθνείς αγορές εξαιτίας της παραλλαγής «Όμικρον», με τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια να καταγράφουν σημαντικές απώλειες και η τιμή του πετρελαίου να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Ο συνδυασμός του φόβου που προκαλεί η νέα αυτή παραλλαγή του νέου κορωνοϊού με την έντονη ανησυχία ότι θα οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα ή lockdowns, επίδρασε αποφασιστικά στο να κλείσουν σήμερα με μεγάλη πτώση τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Ειδικότερα, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 266 μονάδες (-3,7%) κλείνοντας στις 7.044,03 μονάδες, τη χειρότερη επίδοσή του εδώ και επτά εβδομάδες.

Μεγάλη πτώση κατέγραψε το ταξιδιωτικό πρακτορείο TUI (σχεδόν 10%), ενώ αεροπορικές εταιρείες όπως οι Wizz Air, easyJet και British Airways είδαν τις μετοχές τους να πέφτουν κατά περίπου 15%, μετά την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών από τη Βρετανία στη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες. «Δεν γνωρίζουμε τόσα πολλά για αυτήν την παραλλαγή ακόμη, αλλά αν είναι σοβαρό θα μπορούσε να αλλάξει τελείως τα μακροοικονομικά σενάρια», εξήγησε ο Ρολάν Καλογιάν, στέλεχος της Societe Generale.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC40 έκλεισε στις 6.739,73 μονάδες, με απώλειες 336,14 μονάδων ή -4,75%, χάνοντας όλα τα κέρδη του από τις αρχές του μήνα. Αυτή ήταν η χειρότερη συνεδρίαση από τις 18 Μαρτίου 2020, όταν είχε τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο lockdown στη Γαλλία. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 3,51%.

Οι ανησυχίες του κόσμου φθηναίνουν το πετρέλαιο

Την ίδια ώρα, σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται και οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, χάνοντας σχεδόν 10% σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η νέα παραλλαγή θα πλήξει τη ζήτηση του μαύρου χρυσού. Γύρω στις 18.00 η τιμή του αμερικανικού αργού WTI, παράδοσης Ιανουαρίου, υποχωρούσε κατά 11,30%, στα 69,53 δολάρια. Το Μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας, παράδοσης επίσης Ιανουαρίου, πωλείτο προς 73,81 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 10,23%.

Τόσο το Μπρεντ, όσο και το WTI επανήλθαν έτσι στις τιμές που κατέγραφαν στα μέσα Σεπτεμβρίου. «Το πετρέλαιο υποχωρεί λόγω των ανησυχιών που εκφράζονται για τη νέα παραλλαγή», του ιού SARS-CoV-2, συνόψισε ο αναλυτής της Oanda, Κρεγκ Έρλαμ.

Λόγω της παραλλαγής «Όμικρον», πολλές ευρωπαϊκές χώρες ήδη αποφάσισαν να αναστείλουν τις πτήσεις από χώρες της νότιας Αφρικής ενώ άλλες, όπως η Ιαπωνία, θα βάζουν σε καραντίνα τους ταξιδιώτες από εκείνα τα μέρη. Οι επενδυτές φοβούνται «για τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτοί οι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Ακόμη και χωρίς σκληρούς περιορισμούς, οι άνθρωποι θα είναι πιο επιφυλακτικοί και αυτό θα έχει επιπτώσεις στη ζήτηση», σχολίασε ο Έρλαμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ