Ελληνικές επιχειρήσεις στη δίνη της τουρκικής κρίσης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κατάρρευση της λίρας έχει «χτυπήσει» τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στην Τουρκία.

Η δυσμενής οικονομική συγκυρία στην Τουρκία έχει πλήξει και τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα. Εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα δραστηριοποιούνται λιγότερες από 120 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, αριθμός μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα έτη (175 το 2016).

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κυρίως στον κλάδο των κατασκευών και των δομικών υλικών με τη μαζική αποχώρηση εξειδικευμένων στελεχών (αρχιτέκτονες, μελετητικά γραφεία). Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία», οι σημαντικότερες ελληνικές εταιρίες στην Τουρκία είναι: ΤΙΤΑΝ, CHIPITA, ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ, PALAPLAST, ALUMIL, LISOMAT, EURODRIP, KLEEMANN, FOURLIS/INTERSPORT, KΑΡΕΛΙΑ, INTRALOT, INTELLI SOLUTIONS. Υπολογίζεται πως οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία έως σήμερα ανέρχονται στα 6,8 δισ. δολάρια.

Ο όμιλος Μυτιληναίος από τον Δεκέμβριο του 2018 έχει προχωρήσει σε διαδοχικές εισαγωγές φορτίων φυσικού αερίου από την Τουρκία, αποτελώντας την πρώτη ιδιωτική ελληνική εταιρία που εισάγει φυσικό αέριο από την Τουρκία, εκτός της ΔΕΠΑ.

O όμιλος Τιτάν την τελευταία δεκαετία δραστηριοποιείται παραγωγικά στη γειτονική χώρα, έχοντας αποκτήσει το 50% της Adocim Cimento Beton. Η εταιρία διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στην περιοχή Τοκάτ, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, και άλλες μονάδες στην Αττάλεια και στο Τεκίρνταγκ. Η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία ανέφερε στην προ ημερών ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου ότι στην Τουρκία η ανησυχία για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει και τον κλάδο κατασκευών. Τα αποτελέσματα της Adocim, πάντως, παρέμειναν κοντά στα περσινά επίπεδα, παρά τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας κατά 26% έναντι του ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Η Intralot διατηρεί εξίσου σημαντική παρουσία στην Τουρκία. Η θυγατρική της, Inteltek, διαχειρίζεται τις δραστηριότητες αθλητικών στοιχημάτων για λογαριασμό της Spor Toto, η οποία είναι η αποκλειστική αδειοδοτημένη εταιρία στη χώρα. Στην Inteltek η Intralot κατέχει το 45% και η Turkcell το υπόλοιπο 55%.

Για την εταιρία κατασκευής και εμπορίας ολοκληρωμένων συστημάτων ανελκυστήρων Kleemann η Τουρκία αποτελεί το πρώτο της βήμα εκτός Ελλάδας. Η Kleemann Asansor ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2001 και σήμερα διατηρεί ένα σημαντικό μερίδιο της τοπικής αγοράς. Η εταιρία έχει αναλάβει σημαντικά έργα, όπως στο κρατικό νοσοκομείο του Balikesir, στο εκθεσιακό κέντρο της Σμύρνης και στο αεροδρόμιο Kars.

Επίσης, βιομηχανική δραστηριότητα στην Τουρκία έχει και η Πλαστικά Κρήτης μέσω της θυγατρικής της Senkroma (παραγωγή συμπυκνωμάτων χρωμάτων -color masterbatches- για συνθετικά νήματα).

Μια από τις πιο πρόσφατες επεκτατικές κινήσεις γνωστών ελληνικών ομίλων στη γειτονική χώρα είναι της Fourlis. Ο όμιλος αναπτύσσει δίκτυο καταστημάτων της αλυσίδας Intersport στη χώρα αλλά και της έτερης αλυσίδας αθλητικών ειδών The Athlete’s Foot. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017 λειτουργούσαν 24 σημεία πώλησης της Intersport στη χώρα και δύο της The Athlete’s Foot.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ