Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Έλα Πάρε και τη Ζωή μου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Πασχάλη Τσολάκη

Σε αυτό το κείμενο υποχρεωτικά μιλάω σε πρώτο πρόσωπο. Κι είναι η πρώτη φορά που παραβαίνω την ρήση των σοφών «Μη μιλάς ποτέ εν βρασμώ». Στην δεκαετία του ‘70 «κύριε» πρωθυπουργέ υπήρχε γραμμένο σε έναν τοίχο ένα σύνθημα.
Που να τα γνωρίζεις όμως εσύ αυτά, ούτε ίσως έχεις ακούσει και το τραγούδι του Λοΐζου «ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία», εσένα άλλα σε μάθανε. Έγραφε λοιπόν το σύνθημα. «Τα πρόβατα απήργησαν. Ζητάνε καλύτερες συνθήκες σφαγής». Όμως μην ανησυχείς. Τα πρόβατα ούτε στο ύστατο όριο απήργησαν.

Λένε, πάλι αυτοί οι σοφοί, ότι είναι προτιμότερος ένας αξιοπρεπής θάνατος από χίλιους εξευτελιστικούς καθημερινούς θανάτους.

Εσύ και οι όμοιοί σου πρωθυπουργέ της χώρας ποτέ δεν δουλέψατε στην ζωή σας, ποτέ δεν αδικηθήκατε, ποτέ δεν κλάψατε, ποτέ δεν ταπεινωθήκατε, ποτέ δεν εξευτελιστήκατε, ποτέ δεν πεινάσατε, ποτέ δεν μείνατε άμισθοι, ποτέ δεν βρήκατε κλειστές πόρτες, ποτέ δεν νιώσατε την οδύνη μιας μάνας να ακούει την παιδική φωνούλα να ψιθυρίζει: Μαμά πεινάω!!

Κι έρχεσαι τώρα, και την ίδια ώρα που διαγγέλλεις, ξέρεις ότι εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από πείνα, από έλλειψη πόσιμου νερού, από μη πρόσβαση σε περίθαλψη και φάρμακα. Την ίδια ώρα που χιλιάδες παιδιά πνίγονται στις θάλασσες, από ίδιες πολιτικές, χιλιάδες παιδιά σκοτώνονται από σφαίρες, χημικά και εργασιακή δουλεία και διαγγέλλεις τι πρωθυπουργέ!!

Ότι εγώ και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι σαν και μένα που δουλέψαμε 39 χρόνια, από τα 23 στο μεροκάματο, είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε να μας κρατάς εκατό ευρώ το μήνα γιατί δεν εμβολιαστήκαμε!

Αλήθεια τι ειρωνεία! Εξαγγέλλεις 2 ευρώ αύξηση το μήνα για τον εργάτη και πανηγυρίζεις και μαζί σου όλα τα μέσα και σήμερα πόσο εύκολα είπες 100! Όκει για σας σας και τους όμοιους σου, είναι αμελητέο ποσό. Και που είπες θα πάνε τα λεφτά! Α! ναι στο ΕΣΥ. Κακώς! Δώστα κι αυτά στα κανάλια για να έχουν οι πολίτες σφαιρική παραπληροφόρηση!

Το καυχιέται ο υπουργός που έκλεισε τα νοσοκομεία γιατί λέει δεν είχανε κίνηση! Ξέρεις άλλωστε και συ από κινητικότητα και κανονικότητα! Αλήθεια δεν μας είπε για πόσο διάστημα θα το εφαρμόσεις αυτό! Βέβαια δεν τόλμησες ακόμα να πεις πόσα θα πάρεις και από τους υπόλοιπους συμπολίτες μου! Περιμένω πιο θα είναι το επόμενο βήμα! Τι άλλο θα σου πούνε να εφαρμόσεις!

Μακρηγόρησα όμως, ώρα να κλείσω την επιστολή. Τα 100 ευρώ τα έχω γραμμένα πρωθυπουργέ ξέρεις που. Δώσε μου τα 100 και κράτα τα υπόλοιπα. Ίσως τότε να το ξανασκεφτώ……

Στην δεκαετία του ‘70, όταν είμασταν νέοι δηλαδή λέγαμε «η μαγκιά πληρώνεται». Μάγκας με την έννοια του αλήτη! Όταν αλήτης στην αρχαία Ελλάδα σήμαινε ο περιπλανώμενος, συνήθως οι εξόριστοι και οι ζητιάνοι. Εκεί θα μας καταντήσεις για να αλωνίζουν οι εκλεκτοί αλητήριοι, που πάλι στην αρχαία Ελλάδα, αλητήριος ονομάζονταν εκείνος που έβλαπτε ή αδικούσε.

Τιμή μου λοιπόν να είμαι αλήτης, δηλαδή περιπλανώμενος, αναζητητής, κοσμοπολίτης, στοχαστής, αμφισβητίας παρά αλητήριος! Να αδικώ δηλαδή και να βλάπτω.

Αλήθεια πρωθυπουργέ γνωρίζεις ποιοι είναι αλητήριοι στη χώρα μας…..

Υ.Γ Έχουμε τις μυστικές βαλβίδες διαφυγής, τις πανέμνοστες φαντασιώσεις.
Φιλοσοφικές και ποιητικές βαλβίδες με αφρώδη γέλια στον ενδόμυχο λέβητα,
όταν μας τρελαίνουν του βίου οι απίστευτες θερμοκρασίες…..

ΔΗΜΟΦΙΛΗ