Αυξάνεται το εμπόριο όπλων από την Ουκρανία…στην Πολωνία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυξάνονται οι προσπάθειες λαθρεμπορίας παράνομων πυροβόλων όπλων στην Πολωνία από την Ουκρανία, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ.“Αν και η μεγάλης κλίμακας διακίνηση πυροβόλων όπλων δεν έχει γίνει ακόμη εμφανής, έχει ήδη παρατηρηθεί ένας αυξανόμενος αριθμός προσπαθειών λαθρεμπορίας πυροβόλων όπλων από την Ουκρανία στην Πολωνία”, σημειώνει το έγγραφο, με ημερομηνία 30 Νοεμβρίου.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία για εμπορία όπλων προς την αντίθετη κατεύθυνση, από την ΕΕ.“Τα πυροβόλα όπλα διακινούνται επίσης από την ΕΕ προς την Ουκρανία και τη Λιβύη. Δεδομένης της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, η Συρία μπορεί να γίνει χώρα ενδιαφέροντος για τον εφοδιασμό των αγορών της ΕΕ με πυροβόλα όπλα”, σημειώνει.

Το έγγραφο των 47 σελίδων συντάχθηκε από το Empact, μια πρωτοβουλία με γνώμονα την ασφάλεια των κρατών μελών της ΕΕ. Δεν δόθηκαν στοιχεία, λόγω – εν μέρει – της έλλειψης συστηματικής και εναρμονισμένης συλλογής δεδομένων για τις κατασχέσεις πυροβόλων όπλων στην ΕΕ.

Ωστόσο, απαριθμεί τα επιχειρησιακά σχέδια μεμονωμένων κρατών μελών, για τον περιορισμό της διακίνησης πυροβόλων όπλων κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Η Ουκρανία χαρακτηρίζεται ως συμμετέχων σε πάνω από δώδεκα τέτοια σχέδια, συμπεριλαμβανομένου ενός υπό την ηγεσία της Ρουμανίας για την αντιμετώπιση εγκληματικών δικτύων υψηλού κινδύνου.

Οι περισσότερες ροές πηγαίνουν στην Ουκρανία

Ο Nils Duquet είναι ειδικός στα όπλα και διευθυντής του Φλαμανδικού Ινστιτούτου Ειρήνης.

«Προς το παρόν, φαίνεται ότι οι περισσότερες από τις ροές όπλων εξακολουθούν να πηγαίνουν στην Ουκρανία», είπε στο EUobserver.

“Υπάρχουν κατασχέσεις στα σύνορα. Δεν είναι πάντα σαφές προς ποια κατεύθυνση πηγαίνουν τα όπλα”, είπε.

“Αλλά υπάρχει σίγουρα αυτός ο φόβος ότι ορισμένα από τα όπλα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία ρέουν επίσης πίσω στην ΕΕ”, είπε.

Ο Ντουκέ έκανε παραλληλισμούς με τις ένοπλες συγκρούσεις όπως στην πρώην Γιουγκοσλαβία, όπου τα όπλα συνεχίζουν να ρέουν στην ΕΕ.

Είπε ότι η Ουκρανία, καθώς και η Συρία και η Λιβύη θα μπορούσαν να πέσουν σε παρόμοια δύσκολη θέση, όπου όπλα στην περιοχή μπορεί να καταλήξουν να διακινούνται αλλού.

“Τότε θα είχαμε ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα γιατί εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε τα όπλα στα Δυτικά Βαλκάνια ως υπολείμματα από τη σύγκρουση στην πρώην Γιουγκοσλαβία”, είπε.

Τα σχόλιά του έγιναν πριν από μια έκθεση 214 σελίδων που δημοσιεύθηκε από το Φλαμανδικό Ινστιτούτο Ειρήνης τη Δευτέρα (13 Δεκεμβρίου).

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς το επίπεδο της ένοπλης βίας στην ΕΕ.

Ανάμεσα στα ευρήματα είναι το σχετικά νέο φαινόμενο της χρήσης τρισδιάστατων εκτυπωτών για τη δημιουργία πυροβόλων όπλων.

«Αυτό είναι κάτι καινούργιο και το οποίο είναι αρκετά ανησυχητικό γιατί είναι πολύ δύσκολο να το καταπολεμήσεις», είπε ο Ντουκέ.

«Επιτρέπει την πρόσβαση στα πυροβόλα όπλα σε άτομα χωρίς εγκληματικές διασυνδέσεις και επομένως μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο και στη βία με όπλα», είπε, σημειώνοντας ότι τα εργαστήρια τρισδιάστατων εκτυπωτών έχουν αποσυναρμολογηθεί στην Ισπανία.

Τον περασμένο μήνα, η ολλανδική αστυνομία διέλυσε ένα κρυφό εργαστήριο, όπου εννέα τρισδιάστατοι εκτυπωτές τύπωναν εξαρτήματα πυροβόλου όπλου.

Άλλα τεκμηριωμένα προβλήματα περιλαμβάνουν την αυξανόμενη χρήση των λεγόμενων τυφεκίων διαμετρήματος Flobert στην ΕΕ.

Τα όπλα μικρού διαμετρήματος είναι φθηνά και πωλούνται νόμιμα σε ορισμένα κράτη της ΕΕ. Αλλά μπορούν επίσης να μετατραπούν σε υψηλότερου διαμετρήματος και πιο ισχυρά πυροβόλα όπλα.

Ο δράστης του Μονάχου το 2016 φέρεται να χρησιμοποίησε πυροβόλο όπλο Flobert, το οποίο σκότωσε δέκα άτομα και τραυμάτισε άλλους 35.

Οι περιορισμοί οδήγησαν σε πτώση του εμπορίου των λεγόμενων επανενεργοποιημένων και ακουστικών όπλων.

Αλλά οδήγησαν επίσης σε αύξηση της μετατροπής των τυφεκίων διαμετρήματος Flobert. Τόσο η Σλοβακία όσο και η Τσεχική Δημοκρατία, για παράδειγμα, εξαιρούσαν τον Floberts από την οδηγία της ΕΕ.

Καταστήματα όπλων στη Σλοβακία, τα οποία πριν πουλούσαν απενεργοποιημένα πυροβόλα όπλα, λέγεται ότι τώρα πωλούν Floberts. Η Σλοβακία ήταν επίσης η χώρα προέλευσης για τα απενεργοποιημένα όπλα που χρησιμοποίησε ο τρομοκράτης στην επίθεση kosher στο σούπερ μάρκετ το 2015 στη Γαλλία.

euobserver.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ