The Economist : Ρεκόρ αριθμού δημοσιογράφων που βρίσκονται στη φυλακή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάθε μέρα ζω με την πραγματική απειλή να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου στη φυλακή μόνο και μόνο επειδή είμαι δημοσιογράφος. 

Στις 10 Δεκεμβρίου, η Μαρία Ρέσσα, η διευθύνουσα σύμβουλος της Rappler και η κοινή νικήτρια του φετινού Νόμπελ Ειρήνης , προειδοποίησε για αυξανόμενους κινδύνους για το επάγγελμά της. Η ίδια η κυρία Ρέσσα αντιμετωπίζει κατηγορίες στη γενέτειρά της, τις Φιλιππίνες, που θα πρόσθεταν έως και 100 χρόνια φυλάκισης.

A record number of journalists are in prison

Μια ετήσια έρευνα από την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), μια ομάδα υπεράσπισης με έδρα τη Νέα Υόρκη, επιβεβαιώνει τους φόβους της: ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχουν φυλακιστεί βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο.

Την 1η Δεκεμβρίου, το CPJ καταμέτρησε 293 δημοσιογράφους στη φυλακή ή με άλλο τρόπο υπό κράτηση. Όπως και το 2020, η Κίνα έχει φυλακίσει τους περισσότερους — 50 το λιγότερο. Η Μιανμάρ ανέβηκε στην κατάταξη στη δεύτερη θέση. Τον Μάιο μια πτήση της Ryanair μεταξύ Ελλάδας και Λιθουανίας, εξετράπη στη Λευκορωσία προκειμένου ο Ρομάν Προτάσεβιτς, ένας Λευκορώσος δημοσιογράφος, να τεθεί υπό κράτηση από τις αρχές εκεί. Μια τέτοια συμπεριφορά οδήγησε τη Λευκορωσία να ενταχθεί στην πρώτη πεντάδα.

Το 70% των ρεπόρτερ που εκτίουν ποινές ή είναιυπό κράτηση το 2021 κατηγορήθηκαν για εγκλήματα κατά του κράτους. Αλλά το 16% έχει φυλακιστεί για διάδοση «ψευδών ειδήσεων». Σχεδόν το ένα έβδομο δεν αντιμετώπισε καμία κατηγορία. Τα αυταρχικά καθεστώτα γίνονται όλο και πιο μισαλλόδοξα με τον Τύπο και σε έναν κόσμο που αποσπάται η προσοχή από τον Covid-19, οι κατασταλτικές κυβερνήσεις επωφελούνται. Σε πολλές χώρες οι δημοσιογράφοι έχουν αποτραπεί από την πρόσβαση σε πληροφορίες και έχουν περιοριστεί τα κριτικά ρεπορτάζ. Σε άλλες έχουν συλληφθεί για την κάλυψη του Covid.

Η σύγκρουση έχει δώσει σε ορισμένους κυβερνώντες την ευκαιρία πάταξης. Από τότε που ο στρατός της Βιρμανίας ανέτρεψε την κυβέρνηση της Aung San Suu Kyi τον Φεβρουάριο, 26 δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί.  Στην Αιθιοπία, καθώς κλιμακώθηκε η σύγκρουση μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών Tigrayan , ο Abiy Ahmed, ο μαχόμενος πρωθυπουργός, επέβαλε σκληρούς νόμους έκτακτης ανάγκης. Οι συλλήψεις που προέκυψαν έφεραν την Αιθιοπία τη δεύτερη χειρότερη φυλακή δημοσιογράφων στην Αφρική μετά την Ερυθραία, το κράτος γκουλάγκ της ηπείρου.

Η καταστολή από το Κομμουνιστικό Κόμμα στο Πεκίνο εξαπλώθηκε στο Χονγκ Κονγκ , το οποίο εμφανίστηκε στην απογραφή του CPJ για πρώτη φορά. Μετά τις μαζικές διαδηλώσεις κατά του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, η επίθεση του καθεστώτος του στις ελευθερίες του Τύπου έχει ενταθεί. Η χώρα έχει τώρα τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσιογράφων στη φυλακή από τότε που η CPJ άρχισε να συλλέγει δεδομένα το 1992. Στη γειτονική Ρωσία, οι ρεπόρτερ και οι οργανώσεις μέσων ενημέρωσης που αμφισβητούν το ολοένα και πιο κατασταλτικό καθεστώς του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, τώρα τους χαρακτηρίζουν ως «ξένους πράκτορες».

Οι αυταρχικοί κοιτάζουν επίσης πέρα από τα παραδοσιακά μέσα . Στη Ρουάντα έξι από τους επτά φυλακισμένους δημοσιογράφους μοιράζονται τα ρεπορτάζ τους κυρίως στο YouTube. Οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παρακολουθούν τους δημοσιογράφους. Η παραπληροφόρηση που διακινείται στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κοινοποιείται συχνά από δεσποτικά καθεστώτα – τα οποία ταυτόχρονα φυλακίζουν δημοσιογράφους επειδή διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις». Οι “δεσπότες” του κόσμου είναι απίθανο να γίνουν πιο ανεκτικοί στα μέσα ενημέρωσης σύντομα. Έτσι, ο αριθμός των δημοσιογράφων στις φυλακές θα συνεχίσει να αυξάνεται.

economist.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ