Καίει Μαξίμου και Μητσοτακη ο Λύτρας: Γνώριζαν αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Καταπέλτης» για την κυβέρνηση ήταν οι δηλώσεις του Επίκουρου Καθηγητή Δημόσιας Υγείας Θεόδωρου Λύτρα για την έρευνα που πραγματοποίησε με τον Λοιμωξιολόγο και καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στα δύο πρώτα κύματα της πανδημίας.

Η μελέτη που προκάλεσε «πανικό» στο Μαξίμου αναδεικνύει ότι η θνησιμότητα εκτοξεύτηκε στο 87% για όσους ασθενείς νοσηλεύτηκαν εκτός ΜΕΘ, στοιχεία που κατέρριψαν το αφήγημα της κυβέρνησης ότι το ΕΣΥ δεν χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση και ότι θα ήταν πεταμένα λεφτά αν επένδυαν σε δημιουργίες νέων εντατικών. Προβάλλοντας ως μοναδική αιτία για την τραγωδία που καταγράφηκε στη χώρα μας, τους ανεμβολίαστους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριζε, ότι όσοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, λαμβάνουν την ίδια φροντίδα με εκείνους που βρίσκονται εντός…

Μετά την δημοσιοποίηση των διαπιστώσεων τις έρευνας που πραγματοποίησαν οι δύο καθηγητές και έστειλαν προς δημοσίευση τέλη Μαΐου- η οποία τελικά δημοσιεύτηκε χθες- ο Θεόδωρος Λύτρας άφησε αιχμές για την κυβέρνηση, κατά την διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM»: «Δώσαμε τη μελέτη σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις» υπογράμμισε ο κ. Λύτρας.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι στην έρευνα «εξέτασαν τη θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών και διαπίστωσαν ότι αυτή αυξάνεται κλιμακωτά όσο αυξάνεται το σύνολο των διασωληνωμένων ασθενών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Ιδιαιτέρως όταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς ξεπερνούν τους 400 σε όλη τη χώρα», ωστόσο, όπως σημείωσε: «η θνητότητα αυξάνεται και όταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός του λεκανοπεδίου της Αττικής».

«Δώσαμε τα επιδημιολογικά δεδομένα σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις»

Την ίδια στιγμή, η θνητότητα αυξάνεται όταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ: «Εμείς λοιπόν επισημαίνουμε αυτήν τη διαφορά. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του» δήλωσε και έριξε τα βέλη του στο Μαξίμου τονίζοντας ότι είχαν ενημερωθεί για τα στοιχεία της μελέτης: «Η έρευνά μας καλύπτει όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας και η εν λόγω μελέτη ήταν ιδέα του Καθηγητή Τσιόδρα. Εμείς δίνουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις. Εγώ και ο κύριος Τσιόδρας θα ήμασταν υπόλογοι εάν δεν δίναμε τα αποτελέσματα της ανάλυσής μας σε αυτούς, εάν δεν τους ενημερώναμε», υπογράμμισε ο κ. Λύτρας.

«Το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση»

Μάλιστα, ο κ. Λύτρας ξεκαθάρισε ότι το ΕΣΥ δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση του: «Εμείς είμαστε Καθηγητές Δημόσιας Υγεία και κοινοποιήσαμε τα αποτελέσματα εκεί που έπρεπε, ως οφείλαμε. Δεν κοινοποιούμε για εμάς. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι, εφόσον το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν ανταποκρίνεται όποτε οι διασωληνωμένοι ασθενείς υπερβαίνουν τους 400 και αυξάνεται η θνητότητα, το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση» τόνισε.

«Επιπλέον, ένα μέρος της διαφοράς μπορεί να οφείλεται στη διαλογή ασθενών. Δηλαδή όταν κάποιος είναι σε απελπιστική κατάσταση μπορεί να μείνει εκτός ΜΕΘ. Δυστυχώς η διαφορά δεν εξαρτάται μόνο από το εντός ή εκτός ΜΕΘ. Εξαρτάται και από το εντός ή εκτός Αττικής ή από τον φόρτο των νοσηλειών», πρόσθεσε και σημείωσε: «Η θνητότητα λοιπόν εκτός ΜΕΘ ήταν κατά 87% μεγαλύτερη εν σχέσει με την εντός ΜΕΘ» είπε και διευκρίνισε ότι «οι πηγές του ιδίου και του Σωτήρη Τσιόδρα για τα στοιχεία της έρευνας είναι ο ΕΟΔΥ».

Ο Θεόδωρος Λύτρας με αναρτήσεις του στο Twitter τόνισε ότι έφτασε η ώρα να διαβάσουν όλοι τα αποτελέσματα της έρευνας. Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι η ανάλυση έγινε τέλος Μαΐου, «και ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο».

Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το που ζεις, και σε ποιά περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις.

Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης κ ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα.

Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του είναι βαρύτατα εκτεθειμένοι για την τραγική κατάσταση που άφησαν να εξελιχθεί κατά την διάρκεια της πανδημίας, ωστόσο εκτός από το να «πετάξουν την μπάλα» στην αντιπολίτευση, έως τώρα δεν έχουν δώσει εξηγήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ