Ηλεκτροσόκ αφανίζει τους αγρότες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Της Ελένης Τσερεζόλε

Όλοι και όλες λίγο-πολύ υποστήκαμε ηλεκτροσόκ, ανοίγοντας το φάκελο με τον λογαριασμό της ΔΕΗ τις τελευταίες μέρες. Υπάρχει όμως μία κατηγορία συμπολιτών μας που κυριολεκτικά τους έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι, βλέποντας το τελικό ποσό που πρέπει να καταβάλουν στην τέως πλέον «Δημόσια» Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Είναι οι αγρότες.

 Το παράδειγμα των αγροτών της Καρδίτσας είναι αποκαλυπτικό. Οι καλλιέργειές τους (βαμβάκι, καλαμπόκι, μηδική, καπνός, κηπευτικά κ.ά.) γίνονται πλέον ασύμφορες εξαιτίας, κυρίως, του υψηλότατου πλέον κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος. Ένας βρόγχος στο λαιμό τους, που φέρει μία υπογραφή: «Κυριάκος Μητσοτάκης».

 Το «κλειδί» για την… απογείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού τους, είναι η λεγόμενη «ρήτρα αναπροσαρμογής», που απλά σημαίνει προσαύξηση των λογαριασμών κατά 92% σε σχέση με την πραγματική κατανάλωση ρεύματος! Πρακτικά σημαίνει διπλάσιο κόστος ρεύματος σε σχέση με πέρσι (το κόστος του ρεύματος εκτινάσσεται από 30 στα 60 ευρώ το στρέμμα) και μιλάμε για την περιοχή που ήδη πληρώνει το βαρύ τίμημα του «Ιανού», πριν από έναν χρόνο…

Η περίπτωση που παρουσιάζει η KONTRA NEWS είναι αντιπροσωπευτική. 

Λογαριασμός Αγροτικού Τιμολογίου, στο Καλλίθηρο στην Καρδίστα, στον οικισμό «Μαυρονέρια», 23.705 κιλοβατωρών, σημαίνει συνολικό κόστος 3.207 ευρώ!! Με τη ρήτρα αναπροσαρμογής να φθάνει στα 1.500 ευρώ! Όταν πέρσι την ίδια περίοδο το κόστος ήταν 1.770 ευρώ.

Οι φετινές αυξήσεις καθιστούν απαγορευτική τη συνέχιση της  αγροτικής απασχόλησης, αν μάλιστα συνδυαστούν με τις επερχόμενες αυξήσεις και τα τέλη του νερού, ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου του 2022, λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής τελικά το μόνο που… «αναπροσαρμόζει» είναι τις μικρές και πολύ μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις που τις οδηγεί στον αφανισμό. Αν μάλιστα συνδέσει κανείς το ήδη τερατωδώς αυξημένο κόστος παραγωγής με την τιμή πετρελαίου στο 1.50 ευρώ ανά λίτρο, καταλαβαίνει ότι τα περί στήριξης του πρωτογενή τομέα από την κυβέρνηση είναι κοροϊδία του μικρού και μεσαίου αγρότη που δεν δικαιούται να υπάρχει στον νεοφιλελεύθερο σχεδιασμό… 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ