Η αρχή του τέλους της πιο φαύλης εξουσίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

μελέτη Τσίοδρα Σωτήρης Τσιόδρας Θεόδωρος Λύτρας Κυριάκος Μητσοτάκης ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΥΤΡΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
 

Της Ελένης Τσερεζόλε

Απεγνωσμένα προσπαθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα εξαπτέρυγά της να απομειώσουν τη Μελέτη των Τσιόδρα – Λύτρα για τις ΜΕΘ. Και αυτό γιατί την εκθέτει πολλαπλά. Δεν διέψευσε μόνο τον Κ. Μητσοτάκη που, σε ρόλο… εντατικολόγου, είχε υποστηρίξει ότι δεν είναι αυξημένη η θνησιμότητα των εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένων.

Αποδεικνύει και το πόσο μακριά βρίσκεται η χώρα μας από το να προσφέρει στους πολίτες, επαρκούς εντατικής θεραπείας, αφού αυτή, με αξιοπρεπείς συνθήκες, αφορά, σύμφωνα με τους επιστήμονες μόλις 400 κλίνες –οι υπόλοιπες δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς. Η «επιχείρηση» έχει ξεκινήσει από τα «πετσωμένα» ΜΜΕ, κατόπιν εντολών Μαξίμου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές αποκαλύψεις. Και συνεχίζεται εντός Βουλής, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό που ολοκληρώνεται σήμερα.

Εξέχον στέλεχος της κυβέρνησης, που συχνά αναλαμβάνει «καταδρομικές» πρωτοβουλίες αν και δεν έχει σχέση με τον ιατρικό χώρο, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, με μακρά προϋπηρεσία στον ΣΕΒ, συχνά πυκνά αναλαμβάνει να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» της κυβέρνησης, εν είδει άτυπου υπουργού υγείας, αποκαλύπτοντας π.χ. γιατί δεν ενισχύει το ΕΣΥ: «Δεν υπάρχει λόγος να έχουμε ένα πολυτελές ΕΣΥ», η αξέχαστη δήλωσή του.

Χθες λοιπόν πήρε τον λόγο στη Βουλή για να πει καταρχήν ότι έχει γίνει πολύ μεγάλος θόρυβος για μια μελέτη που δεν κομίζει κάτι καινούργιο και κατόπιν να επιχειρήσει να αποκλιμακώσει την πίεση περί του αν το Μαξίμου τη γνώριζε, όπως ρητά έχει δηλώσεις ο ένας από τους συντάκτες της, ο κ. Λύτρας. Χαρακτήρισε έτσι το θέμα «ήσσονος σημασίας». «Το αν γνωρίζαμε ή όχι την μελέτη είναι αδιάφορο. Δεν την γνωρίζαμε» είπε, εξηγώντας ότι καθημερινά το Μαξίμου λαμβάνει δεκάδες αντίστοιχες εισηγήσεις.

Και φυσικά δεν έπεισε ο στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη. Απλά φανέρωσε τη μεγάλη αγωνία της κυβέρνησης να βάλει τέλος στο θέμα. Όμως η χιονοστιβάδα των συνεπειών της «μελέτης εκ των έσω» διευρύνεται.

Η αρχή του τέλους της πιο φαύλης εξουσίας…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ